Ziarul Unirea

Blaj – orașul perfect pentru un city break în luna decembrie  

Blaj, un oraș plin de istorie, cochet, curat, primitor, la 37 de kilometri de municipiul Alba Iulia, este un loc perfect pentru un city break în luna decembrie.

De Ziua Națională a României, administrația locală a pregătit program tradițional și atractiv. În 29 noiembrie, de la ora 17.00, în Catedrala Mitropolitană ”Sfânta Treime”, primăria Blaj vrea să rememoreze, prin intermediul artei, evenimentele istorice importante care au făcut legătura între Blaj cu a sa Câmpie a Libertății și Alba Iulia anului 1918. Vor fi amintite momente precum: discursul lui Simion Bărnuțiu, ”Deșteaptă-te, române” a lui Andrei Mureșanu sau constituirea Consiliului Național Român. Spectacolul aduce în fața blăjenilor artiști cu renume la nivel național precum actorul Adrian Păduraru, soprana Bianca Ionescu, tenorul Răzvan Săraru și interpretele de muzică populară Leontina Pop și Maria Butilă. Evenimentul va începe cu o rugăciune oficiată în memoria înfăptuitorilor Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și va beneficia de prezența PS Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de la Blaj.

ELIT

Blaj05

Al doilea eveniment dedicat Zilei Naționale a României va avea loc, în 1 Decembrie, tot în Catedrala Mitropolitană ”Sfânta Treime”, punctul terminus pentru majoritatea evenimentelor importante din istoria Blajului. Corala Armonia din Baia Mare va susține sub conducerea dirijorului Adrian Iercoșan un concert extraordinar sub titlul ”Rugă pentru țară”. Iubitorii muzicii culte din Blaj vor avea ocazia să asculte un recital susținut de unul dintre cei mai valoroși organiști din țară, Remus Von Henning.

Blaj21

Una dintre cele mai reprezentative sărbători pentru orașul pe care marele poet, Mihai Eminescu, l-a ”salutat din inimă” și numit ”Mica Romă” este Târgul Căciulilor care va avea loc, și în acest an, în 6 decembrie, de Sfântul Nicole, zi în care iluminatul festiv va cuprinde o parte din municipalitate. Târgul Căciulilor, o manifestare cu tradiție de sute de ani, cu produse tradiționale și moderne, la care vor participa peste 200 de comercianți, este o ocazie bună pentru reînnoirea garderobei, dar și pentru găsirea cadourilor de sărbători.

targul-caciulilor-blaj

”Târgul Căciulilor” nu este definit însă doar de comercianţii de căciuli, ci reprezintă cel mai mare târg al Blajului, pentru că există standuri cu de toate: îmbrăcăminte din stofă sau piele, încălţăminte din piele sau înlocuitori, covoare şi carpete, oale de lut şi fontă, cazane din cupru pentru ţuică, jucării, decoruri de Crăciun, dar și obiecte de artizanat.

Blaj30

În ceea ce privește împodobirea orașului, primarul Gheorghe Valentin Rotar a afirmat că s-au păstrat ornamentele de anul trecut și vor fi cumpărate altele noi. Este vorba despre o pânză de păianjen care va fi amplasată la giratoriul de la intrarea în oraș. Între Republicii și Avram Iancu va fi amenajat un tunel de lumini, iar zona Eroilor va fi suplimentată cu steluțe. Totodată, pentru a intra în atmosfera specifică, în zonele centrale, vor fi montați și împodobiți trei brazi naturali. O parte din oraș a fost deja împodobit și pregătit cu steaguri tricolore pentru Ziua Națională a României.

Blaj26

Administrația locală va organiza, și în acest an, Revelion la Căminul Cultural din Tiur, subvenționat pentru pensionari. În ceea ce privește artificiile de Anul Nou, Gheorghe Rotar a precizat că Blajul nu va ieși din tipare și va lua aceeași decizie ca și celelalte administrații.

Blaj32

Cei care aleg Blajul ca destinație de weekend sau în zilele declarate libere se pot relaxa în diverse locuri precum Piața 1848, Câmpia Libertății, Teiul lui Eminescu, Crucea lui Avram Iancu, Catedrala Sfânta Treime, Castelul Mitropolitan, Școala Ardeleană, muzeul de istorie ”Augustin Bunea” sau parcul central. Mai multe informații și fotografii cu acestea puteți găsi în acest material – Atracțiile turistice din Blaj, orașul pe care Mihai Eminescu l-a ”salutat din inimă” și denumit ”Mica Romă” (Click)

Blaj34

Dragoș SUCIU

Email: dv.suciu@yahoo.com
Tel: 0740.084.098

Facebook 

Te-ar putea interesa și:

Investiție de peste 3 milioane de lei pentru modernizarea DJ 103G: Licitația pentru reabilitarea celor peste 11 kilometri, lansată în SEAP

Investiție de peste 3 milioane de lei pentru modernizarea DJ 103G: Licitația pentru reabilitarea celor peste 11 kilometri, lansată în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

6 Comentarii

Horea 28 noiembrie 2015 at 12:38

Frumoasa descriere a evenimentelor blăjene.

Ce cauta insa „city break ” in românismul expunerii?

Grigoraș 28 noiembrie 2015 at 14:03

City break e un termen uzitat și în limba română. Îl auzi adeseori în mass-media sau în limbajul de zi cu zi. Chiar și pe google dacă dai un search, ”city break”, o să-l vezi pe prima pagină cu oferte, detalii etc.

Horea 28 noiembrie 2015 at 15:41

@Grigoras

Eu n-am spus ca nu-i un termen „uzitat”.
Gasesc de cuviinta (e dreptul meu!) ca-i nepotrivita celor descrise mai sus.
Oare ce-ar fi zis Eminescu, sau Avram Iancu sau …, despre un asemenea termen?

P.S. Iti multumesc totusi pentru interventie.
A fost una DECENTA!

Horea 28 noiembrie 2015 at 16:30

„Comentariul tău necesită aprobare”

Si pană acum FORUMUL ziarului UNIREA era unul foarte rudimentar.
Acum, in loc sa se imbunatateasca, s-a mai introdus o piedică: TIMP foarte indelungat pâna apar comentariile trimise. Scrie ca trebuie APROBATE.
Lasati măi oameni buni (sau răi?) sa decurga mai rapid operatia cu pricina!

Mica Roma 29 noiembrie 2015 at 7:19

@ Horea

Subscriu.
Acest „Comentariul tau necesita aprobare” este cat se poate de penibil.
Altfel spus, daca de ex. incercam sa transmitem un comentariu cu nevinovatul text -” A venit iarna”- se va intampla acelasi lucru :” Comentariul tau necesita aprobare” !
Penibil !

Bulă 29 noiembrie 2015 at 12:38

Aveti dreptate. Nu le pasa astora de la UNIREA de calitatea acestui forum. Si e pacat. Alte ziare serioase tin foarte mult la numarul comentariilor de pe site-ul lor.

Comentariile sunt oprite