Economie
Bilanţul atragerii de fonduri UE în 2011 este de 535 milioane de euro
Rata de rambursare de la UE – sumele decontate de UE în contul lucrărilor efectuate – cea care contează cu adevărat când vorbim de absorbţia fondurilor UE şi reprezintă, de fapt, chiar rata de absorbţie, a crescut până la 1 miliard de euro anul trecut, faţă de 465 milioane de euro la sfârşitul anului 2010. Deci în 2011 România a atras propriu-zis de la Uniunea Europeană, prin decontări, circa 535 milioane de euro din fonduri structurale, care nu includ agricultura. Nivelul marchează un salt în procente de la 2,3% din totalul fondurilor alocate între 2007 şi 2013 la 5,55%. Pentru 2012, guvernul îşi propune decontări de încă 3 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 8,2 milioane de euro pe zi sau aproape 60 de milioane de euro pe săptămână, deci un ritm de şase ori mai rapid decât în 2011. Măsurată după alt indicator, absorbţia naţională a fondurilor UE – adică plăţile către beneficiari – a crescut în 2011 în procente de la 8,6% la finele lui decembrie 2010 la 15% la sfârşitul anului trecut. Acest indicator înseamnă plăţi făcute în economie de către guvern şi care urmează să fie decontate la Bruxelles. Astfel, în contul beneficiarilor de fonduri UE au intrat în 2011- 5,6 mld. lei (1,3 mld. euro). În toţi anii de la integrarea în Uniunea Europeană, beneficiarii de fonduri europene (structurale şi de coeziune) au luat 13,6 mld. lei (3,1 mld. euro), ceea ce corespunde unei rate de absorbţie naţională (bani ajunşi la cei care au aplicat pentru banii europeni) de 15% din totalul fondurilor structurale şi de coeziune alocate României în exerciţiul financiar 2007-2013.
Fără să fie un an cu totul spectaculos din punctul de vedere al atragerii fondurilor europene, 2011 reprezintă un salt calitativ evident, dar numai dacă îl comparăm cu anii trecuţi. Momentul adevărului îl va reprezenta anul 2012, an la finalul căruia Ministerul Afacerilor Europene, prin vocea ministrului de resort, Leonard Orban, şi-a propus să ajungă la 20 la sută din totalul fondurilor structurale şi de coeziune, ceea ce înseamnă 4 miliarde de euro din cele aproape 20 de miliarde de euro alocate României. La aceştia ar urma să se adauge alte două miliarde de euro din banii agriculturii. Cum un miliard de euro a fost decontat până la 31 decembrie 2011, obiectivul pentru 2012 este atragerea a 3 miliarde de euro. Iată, aşadar, miza uriaşă a fondurilor europene – aproape 19 miliarde de euro care mai trebuie atraşi definitiv de la UE (am făcut abstracţie aici de prefinanţările de la UE care au însemnat 7 miliarde de lei – 1,6 miliarde de . euro – până la finele lui noiembrie trecut) şi care pot ajuta România să treacă mai uşor de această perioadă dificilă şi să nu întrerupă investiţiile, singurele care pot împinge economia înainte.
Fruntaş în atragerea fondurilor europene este Ministerul Dezvoltării şi Turismului care cordonează Programul Operaţional Regional (POR) şi care a plătit către beneficiari 1,1 miliarde de euro (din prefinanţări de la UE, contribuţie naţională şi rambursări de la Uniune), şi a atras de la UE (rambursări) de 437 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbţie de 11,7%, cea mai mare în rândul tuturor programelor operaţionale. POR are asigurată o finanţare de 3,7 mld. euro. Clasamentul este urmat de Programul Operaţional Regional Asistenţă Tehnică (PO-AT), coordonat de Ministerul Afacerilor Europene (prin intermediul ACIS), cu o rată de absorbţie (rambursare) de 9,8% şi Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Capacităţii Administrative (PO-DCA), cu o rată de absorbţie (rambursare) de 9%. Însă aceste programe au o finanţare limitată – 170 mil euro pentru PO-AT şi 208 mil. euro pentru PO-DCA. O rată de absorbţie peste media de 5,55% o înregistrează Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (aflat la Ministerul Economiei), cu o rată de absorbţie de 5,98% din totalul fondurilor de 2,5 miliarde de euro. Imediat sub media de rambursare se află Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (coordonat de Ministerul Muncii), care a primit rambursări de 5,48% din totalul de 3,4 miliarde de euro care îi sunt alocate de la UE. În coada clasamentului se află Ministerul Mediului care coordonează POS-Mediu, cu o rată de absorbţie de doar 2,1%, adică doar 96 milioane de euro rambursaţi de UE din suma uriaşă de 4,5 miliarde de euro care îi este alocat. Este de neînţeles aproape de ce merge atât de prost acest program, de vreme ce, dacă e să-l credem pe Cristian Pârvan, secretarul executiv al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) proiectele pe POS-Mediu nu au un grad de dificultate major – practic este destinat extinderii canalizărilor, construcţiilor de gropi de gunoi etc., ceea ce nu presupune existenţa unor proiecte prea sofisticate.
Un caz aparte îl reprezintă programul cu cea mai mare alocare şi cu una dintre cele mai slabe rate de absorbţie – este vorba despre POS Transporturi. POS -T a fost în ultimii ani cenuşăreasa atragerii fondurilor. Până la venirea Ancăi Boagiu în fruntea Ministerului Transporturilor, în septembrie 2010, atrăsese doar 50 milioane de euro, adică 1% din cele 5,56 miliarde de euro care îi sunt alocate de UE, la care se adaugă încă un miliard de euro cofinanţarea naţională. Actualmente, sumele rambursate de UE pentru acest program sunt de 154 milioane de euro, ceea ce corespunde unei rate de absorbţie (rambursare) de 3,39%. Însă particularitatea acestui program este că se adresează lucrărilor majore de infrastructură, ceea ce înseamnă că, dacă un program major intră la finanţare, rata de absorbţie ar putea să crească spectaculos. 2012 ar putea însemna un salt major pentru Ministerul Transporturilor în atragerea fondurilor pentru că, spre finalul anului trecut, Comisia Europeană a aprobat fonduri de 724 milioane de euro pentru realizarea tronsoanelor de autostradă Nădlac-Arad şi Orăştie-Sibiu. (Z.F.)
Economie
Anunț începere proiect „REFACEREA CAPACITĂȚII DE REZILIENȚĂ A SOCIETĂȚII SPERANTA E.L. SRL”
Comunicat de presă
Societatea SPERANTA E.L. SRL, cod de identificare fiscală 3704230, înregistrată la Registrul Comerțului sub nr. J1/112/1993, în calitate de Beneficiar, implementează începând cu data de 10.02.2023 proiectul cu titlul „REFACEREA CAPACITĂȚII DE REZILIENȚĂ A SOCIETĂȚII SPERANȚA E.L. SRL” , RUE 1484, Cod SMIS 160384, în baza contractului de finanțare nr. 973/POC/411/AS încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate.
Obiectivul general al proiectului constă în consolidarea poziției pe piață a firmei în domeniul transporturilor, dupa pierderea suferite în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19.
Rezultatele finale în urma implementării proiectului determinate de atingerea obiectivelor general și specifice sunt:
- Dotarea societății cu mijloace fixe performante, care vor asigura transportul în timpi optimi și la un nivel calitativ superior, optimizării procesului și asigurarea protejării mediului înconjurător în urma utilizării unor mașini prietenoase cu mediul prin reducerea emisiilor poluante.
- Creșterea productivității muncii în anul 3 de sustenabilitate.
- Menținerea locurilor de muncă existente la nivelul anului 2020 în vederea reducerii fluctuației de personal, având un impact pozitiv asupra activității societății deoarece îi oferă stabilitate.
Valoarea totală a proiectului este de 4.318.750,41 lei.
Valoarea totală a finanţării nerambursabile este în sumă maximă de 2.348.697,59 lei, formată din:FEDR/FC/FSE/ILMT: 1.967.409,69 lei și Buget național: 381.287,90 lei, echivalentă cu 65% din valoarea totală eligibilă aprobată.
Perioada de implementare a proiectului de la data de 10.02.2023, data semnării contractului de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 și până la data de 31.12.2023.
Proiect co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020.
Date de Contact
SPERANTA E.L. SRL
Sediu social: Str. Garii, FN, Localitatea Cetatea de Baltă, județul Alba, România
Reprezentant legal: Natanael NAGY
Telefon: 0744335776
E-mail: [email protected]
„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Economie
Anunț începere implementare proiect „Râpa Robilor Aiud – Lucrări de construire biserică și chilii, corp F”, beneficiar MĂNĂSTIREA ORTODOXĂ ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, AIUD
Anunț începere implementare proiect
Beneficiar: MĂNĂSTIREA ORTODOXĂ ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, AIUD
MĂNĂSTIREA ORTODOXĂ ÎNĂLȚAREA SFINTEI CRUCI, AIUD anunță începerea activităților pentru implementarea proiectului „Rapa Robilor Aiud – Lucrări de construire biserică și chilii, corp F”, finanțat din bugetul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Pilonul 4: Coeziune socială și teritorială, Componenta C11.Turism si Cultură, Investiția I2. Modernizarea/Crearea de Muzee și Memoriale.
Obiectiv general: Obiectivul acestei investiții este de a contribui la dezvoltarea turismului cultural prin modernizarea/crearea muzeelor și memorialelor dedicate opresiunii și conflictelor.
Obiectiv specific al proiectului: Obiectivul specific acestei investiții este de a construi biserica și chilii, corp F, pentru Rapa Robilor Aiud.
Activități principale ale proiectului sunt:
*Lucrări de construcții și instalații (arhitectură-finisaje interioare, acoperiș – panouri tristat, acoperiș – atic, arhitectură-finisaje exterioare, rezistență – corp F
*Servicii dirigenție de șantier;
* Servicii de informare și publicitatea pentru proiect;
*Servicii de marketing și promovare;
*Servicii de digitalizare;
*Servicii de audit financiar;
Cod proiect: PNRR C11-I2-9
Valoarea totală a proiectului: 2.723.302,00 lei;
Valoarea maximă a finanțării nerambursabile: 2.274.287,40 lei;
Valoarea eligibilă din PNRR: 2.274.287,40 lei;
Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR: 432.114,60 lei;
Valoarea totală neeligibilă: 16.900,00 lei;
Perioada de implementare a proiectului: 17 octombrie 2022 – 30 iunie 2026;
Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțat din fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale”
STAREȚ,
VARVARUC CIPRIAN MARIUS
„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”
Economie
Comunicat de presă pentru finalizarea proiectului „Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD la SC MONOPOLIS SA“
Comunicat de presă
Finalizarea proiectului “Granturi pentru capital de lucru AGRI-FOOD la SC MONOPOLIS SA“ din cadrul schemei de ajutor de stat instituită prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 61 din 06 mai 2022 privind unele măsuri pentru acordarea de microgranturi și granturi pentru capital de lucru entităților din domeniul agroalimentar cu finanțare din fonduri externe nerambursabile
Numele, date de identificare și sediul beneficiarului: SC MONOPOLIS SA, cu sediul în jud. Alba, localitatea Cîmpeni, str. Arieșului, nr.10, înregistrată sub nr. J 01/442/1998 la Oficiul Registrului Comerţului, CUI/CIF 11095545.
Obiectivul general al proiectului a fost reprezentat de: Acordarea de sprijin financiar fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014-2020, denumit în continuare POC, în contextul crizei provocate de COVID-19, pentru SC MONOPOLIS SA beneficiar din domeniul agroalimentar prevăzut de O.U.G. nr. 61 din 06 mai 2022 a căror activitate a fost afectată de efectele pandemiei de COVID-19.
Principalele rezultate ale proiectului sunt:
*mentinerea sau suplimentarea numărului de salariaţi faţă de data depunerii cererii de finanţare, pe o perioadă de minimum 6 luni de la data acordării ajutorului de stat, cu excepţia situaţiei în care utilizează lucrători sezonieri sau/şi zilieri.
Valoarea totala a proiectului (RON): 682.810,2
Valoare grant nerambursabil (RON): 593.748
Valoare cofinanțare (RON): 89.062,2
Data începerii şi finalizării proiectului (perioada de implementare): 03.11.2022 – 01.05.2023
Contract de finanțare: Nr. M2-AGRI-2130 din 20-06-2022
Proiect ID POC/1020/4/2/155768 IMM AGRI-FOOD
Proiect cofinanțat din Programul Operațional Competitivitate, Axa prioritară 4 – Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale și asupra pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei Prioritatea de investiții 4d – Sprijinirea capacității IMM-urilor de a crește pe piețele regionale, naționale și internaționale și de a se angaja în procesele de inovare Obiectiv Specific OS 4.1. – Consolidarea poziției pe piață a IMM-urilor afectate de pandemia COVID-19 Acțiunea 4.1.2 Sprijin pentru capital de lucru
SC MONOPOLIS SA,
Adresa de implementare: Jud. Alba, loc. Cîmpeni
Str. Arieșului nr.10
Administrator Eugen David
Date contact: tel.0754.332.128, mail: [email protected]
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
UPDATE FOTO| ACCIDENT RUTIER în Alba Iulia: Coliziune între o autoutilitară și un autoturism. Un șofer a ajuns la spital
-
Actualitateacum 8 ore
România pierde aproape 1 miliard de euro pe an din cauza importurilor de carne de porc: Creștem de 17 ori mai puțini porci decât acum 30 ani
-
Actualitateacum 7 ore
Diplomele de Bacalaureat 2023 vor fi eliberate de școli înainte de afișarea rezultatelor finale
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO VIDEO UPDATE| DOUĂ LOCUINȚE au fost cuprinse de flăcări la Pianu de Sus: Pompierii intervin cu 3 autospeciale. Au fost solicitate ÎNTĂRIRI
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
EVALUARE NAŢIONALĂ 2023: Modele de SUBIECTE și BAREME, la română și matematică pentru elevii de clasa a 8-a din anii trecuți
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Pensii 2023: Indemnizația socială pentru pensionari. Valorea și numărul beneficiarilor