Bărbat din Alba, CONDAMNAT pe VIAȚĂ pentru omor deosebit de grav, refuzat a șasea oară la liberare condiționată. Atitudine oscilantă în pușcărie
Bărbat din Alba, condamnat pe viață pentru omor deosebit de grav, refuzat a șasea oară la liberare condiționată. Atitudine oscilantă în pușcărie
Un bărbat din Cugir, deținut la Penitenciarul Aiud, condamnat la închisoare pe viață, a fost refuzat pentru a șasea oară în demersul său de a fi liberat condiționat. R. S. a fost condamnat la detențiune pe viață pentru omor deosebit de grav.
Acesta a început executarea pedepsei în 9 februarie 1999. Un calcul simplu arată că se află în spatele gratiilor de aproape 24 de ani. La sfărșitul anului trecut a depus o nouă cerere de liberare condiționată. Atât Judecătoria Aiud, cât și Tribunalul Alba, ultima instanță în 9 ianuarie 2023, au respins cererea de liberare condiționată.
Potrivit legislației, condamnatul trecut de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei poate fi liberat condiţionat după executarea efectivă a 15 ani de detenţiune, dacă sunt îndeplinite şi celelalte condiţii prevăzute de lege. ”În ceea ce priveşte fracţiunea minimă care trebuie îndeplinită, instanţa constată că această condiţie este îndeplinită, întrucât, astfel cum rezultă din procesul verbal amintit, la data analizei de către comisie deţinutul executase 8.591 de zile de închisoare, iar durata minimă care trebuia executată este de 7.305 zile de închisoare. De asemenea, din acelaşi proces verbal rezultă că deţinutul a obţinut în perioada detenției 444 de zile considerate executate pe baza muncii prestate, astfel că şi condiţia referitoare la stăruinţa în muncă este îndeplinită”, se precizează în hotărârea instanței de judecată.
Recompensat de 47 de ori
Potrivit magistratului, ”liberarea condiționată nu reprezintă un drept recunoscut condamnatului de a nu executa pedeapsa până la termen, ci un instrument juridic prin care instanța de judecată constată că nu mai este necesară continuarea executării pedepsei în regim de detenție până la împlinirea integrală a duratei stabilite prin condamnare”. Aceasta, întrucât condamnatul, prin conduita avută pe toată durata executării pedepsei, dovedește că a făcut progrese evidente în vederea reintegrării sociale, iar liberarea sa anticipată nu prezintă niciun pericol pentru colectivitate. Din analiza situației disciplinare a condamnatului, instanța constată că acesta a comis șase abateri disciplinare, toate sancţiunile fiind ridicate. Totodată, se constată că a fost recompensat de 47 de ori.
”Deşi raportul dintre abateri şi recompense este net superior în favoarea celor din urmă, această atitudine oscilantă a condamnatului raportată la normele carcerale nu poate conduce decât la respingerea cererii de liberare condiționată. Tot în analiza acestei condiţii, instanţa observă că în ceea ce îl priveşte pe deţinut subzistă mai mulţi factori de risc care pot determina continuarea comportamentului infracţional, precum istoricul infracţional. De asemenea, deţinutul are un trecut infracţional care relevă o înclinare către comiterea de infracţiuni cu violenţă.
Prin urmare, faţă de natura faptei comise, antecedentele penale şi comportamentul oscilant din perioada detenţiei, instanţa constată că la acest moment liberarea condiţionată nu poate fi acordată, neexistând suficiente garanţii în ceea ce priveşte îndreptarea condamnatului”, a completat judecăorul care a judecat cauza. S-a mai impus ca R. S. să poată formula o noiuă cerere de liberare condișionată după data de 17 martie 2023.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO VIDEO | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024
FOTO VIDEO | Bontea Adelina și Cornea Alexandru, Miss și Mister, la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia 2024 Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic Apulum din Alba Iulia, eveniment mult așteptat de toată lumea, s-a desfășurat anul acesta în data de 13 decembrie la Casa de Cultură a Studenților din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 20 de ore
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Actualitateacum 5 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Ştirea zileiacum 17 ore
Marele artist Ioan Bocșa împlinește 77 de ani: S-a născut în vremea colindelor pe care astăzi le cântă. La mulți ani, maestre!
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului