Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Bacalaureat 2013| Perle la proba scrisă la limba română: „Va rog eu să-mi datzi cinci, am probleme acasă”

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

perle elevi bac 2013Examenul de maturitate a devenit de mult timp o colecţie de perle ale aspiranţilor la diploma de bacalaureat. Chiar dacă anul acesta, ministrul Pricopie le-a cerut inspectorilor şcolari să transmită centrelor de corectare să nu mai dea publicităţii listele de perle, acestea au ieşit la iveală cu prisosinţă în presa naţională, dar şi în curtea şcolii imediat după ieşirea din sala de examen. Rezolvarea probei la limba şi literatura română ne stârneşte râsul, dar mai ales îngrijorarea şi va stârni plânsul autorilor care se află în aşteptarea notelor.

La primul subiect, candidații trebuiau să construiască câte un enunţ în care să folosească o locuţiune/ expresie care să conţină substantivul “umăr”. „Mă doare umăru drept de atâta scris“, este creația unuia dintre liceeni.

La cerinţa „Prezintă rolul verbelor la timpul imperfect din textul dat …„, unul dintre răspunsuri l-ar lăsa fără cuvinte pe orice profesor de limba romana. „Rolul verbelor la imperfect e să ne arate că lumea asta chiar e imperfecta, poţi să faci tu bine cât poţi, să te duci la biserică, să-ţi faci temele, sa nu minţi şi tot te calca maşina sau faci cancer.”

Alţii au confundat cel mai important examen din cei 12 ani de şcoală cu o conversaţie cu amicii din cartier. „Tipul de perspectiva narativa în Accidentul este una foarte foarte nasoală, dacă-mi permiteţi să spun mai modern. Ce accident are o perspectivă veselă?

Eu am tot comentat doua pagini si ce vroiaţi aproape tot, numai tropi nu ştiu ce este. Poate e greşit subiectul.” Subiectul nu a fost unul greşit, doar elevii au venit nepregătiţi.

Iată că unul dintre ei, care după felul în care scrie, mizează pe mila profesorilor şi cerşeşte o notă de trecere: „Va rog eu să-mi DATZI cinci, am probleme acasă nici nu VRETZI să SHTITZI. FACETZIMI un bine sînt amărât.”

Imaginaţia candidaţilor s-a aprins şi mai mult când au trebuit să redacteze un text argumentativ de 150-300 de cuvinte despre importanţa alegerii unui model de viaţă.

O duci bine în viaţă dacă eşti şmecher, cu maşină tunată, gagică cool, ţi se apleacă lumea la picioare. Sau poţi fi afacerist ca Gigi Becali, să fi toată ziua pe la televizor, să arunci cu bani la săraci. Asta văd eu model, ca băiat de băiat ce sunt. Nu mi-am schimbat părerea nici după ce l-au arestat pe Becali, după trei ani scapă. Rămâne în istorie“.

Unul dintre candidaţi a încercat să facă o comparaţie între Gigi Becali şi Patapievici. „Un model te reprezintă. Gigi Becali vorbeşte pe înţelesul meu, pricep. Patapievici are farze încâlcite, musai am nevoie de dicţionar ca să pricep ce vrea să spună

Multă lume a critică pe Zăvoranca, Daniela Crudu, dar ele sunt cap de afiş în show biz, prin toate revistele, le urmăresc fotografii în cluburi, pe stradă,  apar seara la televizor. Pentru mine ele au reuşit în viaţă. Numele lor apare pe internet de mii de ori. Altfel, nu te ştie nimeni, în afară de cartierul tău. E bine să ai un model de urmat, te inspiră în ce faci“.

Este foarte important să îţi alegi un model în viaţă. Eu încă de mică m-am văzut model de succes, pe marile scene, prezentând haine scumpe, pentru oameni rafinaţi. Acum modelul meu este Mădălina Ghenea“, a scris o elevă.

Nici subiectul al treilea nu a fost mai uşor decât restul, imediat după ce a ieşit de la examen, întrebat de colegii săi ce poezie a scris, un absolvent a răspuns senin: „Plumb de Tudor Arghezi”.

Sursa: adevarul.ro

              stirileprotv.ro

              gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Când se vopsesc, de fapt, ouăle de Paşte și care este simbolistica lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tradiţia spune că în Joia Mare, numită şi Joia Patimilor, gospodinele vopsesc ouăle în roşu sau în alte culori, după preferinţă. Culoarea roşie este însă cea mai folosită deoarece reprezintă sângele lui Iisus Hristos, răstignit pe cruce, pentru mântuirea omenirii. Se spune că dacă ouăle sunt înroşite în Joia Mare, nu se strică tot anul. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea