Ştirea zilei
Avantajele şi dezavantajele intrării României în spaţiul Schengen
IMIGRANŢI ILEGALI
Turcii, moldovenii şi chinezii domină topul străinilor depistaţi în ultimii doi ani fără acte în regulă pe teritoriul României.
Ţara de origine 2008 2009
Turcia 1.314 1.154
Moldova 1.375 1.067
China 476 1.065
Tunisia 130 200
Serbia 158 156
Ce instrumente are ORI la îndemână pentru a face faţă unui boom de imigranţi ilegali? În momentul de faţă, nu prea multe, ţinând cont că, din cauza tăierii cheltuielilor bugetare, instituţia se pregăteşte să facă disponibilizări, nu să-şi suplimenteze personalul. Totuşi, dacă temerile privind înmulţirea cetăţenilor depistaţi fără forme de şedere se va adeveri, se are în vedere deschiderea unui centru, sau chiar două, de cazare a străinilor luaţi în custodie publică – denumirea formală a locurilor cu regim închis (asemănătoare, ca formă de organizare, penitenciarelor) în care sunt ţinuţi imigranţii ilegali până la momentul expulzării în ţara de origine. În România, în momentul de faţă, există doar două asemenea centre, în Otopeni şi Arad. O astfel de măsură este plauzibilă, pentru a evita supraaglomerarea acestora, cu atât mai mult cu cât, începând din 2008, legislaţia europeană a prelungit perioada pe care imigranţii ilegali o pot petrece după gratii la 18 luni. (C.T.)
Transportatorii de marfă ar putea câştiga până la opt ore la un drum România-vestul Europei dacă ţara noastră va fi acceptată în spaţiul Schengen. „La graniţa cu Ungaria sunt zile în care se trece rapid, în câteva minute, dar şi unele în care se formează cozi la care se aşteaptă două, trei, patru, chiar opt ore în unele situaţii mai speciale”, explică Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România. Însă el este convins că, cel puţin în primul an, monitorizarea din partea autorităţilor maghiare va fi în continuare strictă şi că o bună parte din camioane va fi controlată aproximativ la fel ca înainte.
O îmbunătăţire se va simţi şi în cazul transporturilor de pasageri. „În prezent, autocarele noastre staţionează la graniţă între 15 şi 30 de minute. Aderarea la Schengen va duce la scăderea acestor perioade din timpul de parcurs. Pentru cursele către Grecia, unde se vor desfiinţa două controale vamale, câştigul de timp ar putea fi mai mare”, spune Daniel Micu, directorul general al Atlassib.
lPorţi deschise pentru infractori
Speranţele transportatorilor se leagă, însă, mai degrabă de reducerea concurenţei neloiale din partea unor firme extracomunitare. „În momentul în care se vor înăspri controalele la frontierele externe, aşteptăm să fie depistate mai multe nereguli în ceea ce-i priveşte pe aceşti operatori”, spune Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport. „Controalele sunt deja mai serioase la graniţele cu Moldova, Ucraina sau Serbia, se scanează cu raze X fiecare transport, dar complexitatea procedurilor face ca, de multe ori, intrarea în România a unui camion din afara UE să dureze şi până la trei zile”, spune Radu Dinescu. Iar asta este una dintre faptele mai puţin plăcute ale includerii în Schengen. Dacă exportul de criminalitate locală spre ţările UE devenise foarte facil după 2007, din martie 2011, am putea asista la acutizarea unui fenomen deja destul de răspândit – traficul de carne vie. După desfiinţarea controalelor la frontierele cu Ungaria şi Bulgaria, va fi mult mai simplu pentru traficanţi să-şi transporte victimele, chiar şi minore, spre bordelurile sau taberele de muncă din străinătate. Şi, dacă tot am pomenit de minori, se pot înmulţi şi cazurile de copii răpiţi de unul dintre părinţi şi duşi peste graniţă.
Există, totuşi, şi un revers ceva mai benign al situaţiei – dacă un minor va pleca în spaţiul Schengen fără ambii părinţi, nu îl va mai întreba nimeni de procura notarială prin care părintele/părinţii rămaşi în ţară îşi dau acordul pentru excursia lui. În acelaşi timp, dacă un copil sub 14 ani va călători într-unui din cele 26 de state membre Schengen cu maşina sau trenul, nu va mai fi supus, cel puţin teoretic, niciunui control de identitate, aşa că nu va mai avea nevoie nici de paşaportul individual prevăzut de legea actuală (al cărui cost, de 276 de lei, nu este chiar neglijabil).
l4.100 de posturi, desfiinţate
Deşi poate mai puţin vizibilă, există la nivelul autorităţilor o oarecare îngrijorare în ceea ce priveşte importul de criminalitate şi terorism. Sursa principală ar putea fi reprezentată de celelalte state din spaţiul Schengen, căci va fi mult mai uşor pentru un asasin plătit bulgar, pentru un mafiot italian, pentru un traficant de droguri spaniol ori pentru un fundamentalist islamic parizian să intre şi să iasă din ţară fără să ştie nimeni.
Contrabandiştii vor fi şi ei influenţaţi de eventuala acceptare în rândul membrilor Schengen – dacă pe direcţia Ungaria-Occident, respectiv Bulgaria-Grecia transportul mărfurilor nefiscalizate va deveni mult mai simplu, la viitoarele graniţe externe importurile ilegale ar putea deveni tot mai dificile. De altfel, potrivit unui studiu efectuat de compania Novel, ponderea ţigărilor de contrabandă a scăzut de la 36% din total, în ianuarie, la 24% în septembrie, pe măsură ce măsurile de control la frontierele cu Moldova ori Ucraina s-au înăsprit.
Sporirea vigilenţei pe graniţele extracomunitare vine însă cu un preţ. „O parte din personalul Poliţiei de Frontieră (4.100 de persoane – n.red.) se va transfera pe posturile vacante din poliţia naţională sau din alte structuri ale MAI, iar o altă parte va fi transferată la frontiera externă, în vederea întăririi acesteia, conform opţiunilor exprimate”, explica recent, pentru hotnews.ro, Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen din MAI. Cât despre costurile financiare ale procesului, este vorba de 444 de milioane de euro, sumă acordată de UE.
lŢintă pentru imigranţi?
Noul statut al României ar putea, însă, stimula şi migraţia extracomunitară. Ţara noastră nu a fost, niciodată, un stat după care imigranţii să se dea în vânt. Astfel, până acum, numărul de cazuri gestionate de Oficiul Român pentru Imigrări (ORI) era minor, comparativ cu autorităţi, omoloage din alte state membre. În final, în România locuiesc circa 50.000 de imigranţi legali (grup care în state precum Spania sau Italia este de ordinul milioanelor), iar numărul celor depistaţi fără forme de şedere este rareori mai mare de cinci mii anual. Lucrurile sunt, însă, pe cale să se schimbe. „Având în vedere tiparele internaţionale de fluxuri migratorii (de la est spre vest şi de la sud spre nord), ni se pare evident că unul dintre efectele intrării României în Zona Schengen va fi creşterea numărului de migranţi legali şi nelegali. Faţă de situaţia actuală, există mai multe elemente de noutate. Unul dintre acestea este noua abordare şi responsabilităţile autorităţilor române, altul este că, de această dată, România nu va mai fi doar o ţară de tranzit sau o destinaţie accidentală, ci, din ce în ce mai mult, şi o ţară de destinaţie”, spun reprezentanţii biroului local al Organizaţiei Mondiale a Migraţiei.
Potrivit Strategiei naţionale privind imigraţia pentru perioada 2011-2014, România se va afla cu precădere în atenţia imigranţilor ilegali din Asia de Sud-Est, cele mai vulnerabile graniţe fiind, aşa cum era de aşteptat, cele cu Bulgaria, Moldova şi Ucraina. Se presupune, astfel, că România va mai „uşura” din povara care apasă acum asupra Greciei, stat în care au fost depistate, anul trecut, nu „mai puţin de 75% din „totalul intrărilor ilegale în Spaţiul Schengen. Aceasta, deoarece Spania şi Italia, aflate într-o poziţie extrem de delicată (atât state de frontieră, cât şi „state-destinaţie), şi-au întărit semnificativ controalele în ultimii doi ani.
Potrivit datelor Frontex (agenţia care se ocupă de securitatea graniţelor externe ale UE), România se va afla în vizorul cetăţenilor afghani, vietnamezi şi indieni.
Ştirea zilei
Cum era să fie înșelată o persoană din Alba, chiar de către un site care verifică fraudele prin card bancar
Cum era să fie înșelată o persoană din Alba, chiar de către un site care verifică fraudele prin card bancar
O persoană din Alba, care a accesat un site pentru verificarea fraudelor prin card bancar, a fost chiar victima unei astfel de înșelăciuni.
Probele administrate în cauză relevă că, la data de 16.08.2022, persoana vătămată a accesat site-ul www.godold.com, apoi și-a creat un cont unde a introdus datele cardului bancar personal, fiind de acord cu plata unei sume de bani pentru crearea acelui cont.
La scurt timp după crearea contului, persoana vătămată a primit pe telefonul mobil o notificare conform căreia din contul său bancar a fost efectuate mai multe tranzacții pe care aceasta nu le-a solicitat sau aprobat.
La momentul audierii, persoana vătămată s-a constituit parte civilă cu suma de 219 lei, reprezentând prejudiciul cauzat de către persoane rămase neidentificate.
Din răspunsul comunicat de către bancă, reiese faptul că refuzurile la plată au fost soluționate favorabil clientului, însă nu deține informații privind punctul de compromitere al datelor cardului și nu se constituie parte civilă în cauză.
Conform procesului-verbal încheiat de către organele de poliție la data de 20.02.2023, se constată că persoanei vătămate i s-a restituit în cont suma contestată, prejudiciul fiind astfel recuperat și în consecință nu mai are nicio pretenție de natură penală sau civilă în cauză.
„Având în vedere împrejurările concrete de comitere a faptei și urmările produse – prejudiciul cauzat a fost recuperat în totalitate, iar persona vătămată nu mai are nicio pretenție de natură civilă sau penală în cauză, ceea ce conduce la diminuarea rezonanței sociale a faptei penale, precum și lipsa posibilităților de identificare a autorilor prin raportare la mijloacele de proba administrate, disproporția vădită între gravitatea urmărilor infracțiunilor și cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal, se consideră că adoptarea unei soluții de renunțare la urmărirea penală este pe deplin justificată și în concordanță cu principiul oportunității procesului penal, reglementat de art. 7 din Codul pr. penală”, se arată în motivarea instanței.
Astfel, Judecătoria Blaj a hotărât faptul că „Admite cererea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj şi, în consecinţă:
În baza art. 318 alin. 14 şi 15 Cod procedură penală, constatând legalitatea şi temeinicia soluţiei de renunţare la urmărirea penală dispusă prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj, confirmă această soluţie dispusă în cauză, având ca obiect, infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos, prevăzută de art. 250 alin.l Cod Penal, săvârşită de autori necunoscuţi în dauna persoanei vătămate. 274 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului”.
Ştirea zilei
VIDEO| CUTREMUR de magnitudine PESTE 5 grade în România: S-a simțit în Alba
CUTREMUR de magnitudine PESTE 5 grade în România: S-a simțit în Alba
Marți seara, în jurul orei 20.30 a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 5.2 grade pe scara Richter, fiind resimțit chiar și în județul Alba.
În ziua de 06 Iunie 2023, la ora 20:26:52 (ora locală a României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur semnificativ cu magnitudinea ml 5.2, la adâncimea de 15km.
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 11km SE de Arad, 42km N de Timisoara, 68km S de Bekescsaba, 96km N de Resita, 99km E de Szeged.
Potrivit avertizării trimise pe telefoanele cu Android, epicentrul s-ar fi resimțit în satul Incești, comuna Avram Iancu, însă locația a fost stabilită eronat de aplicație, epicentrul seismului fiind în Arad.
Seismul s-a resimțit și în Alba Iulia, Sebeș și alte localități din județ.
Ştirea zilei
Un bărbat din Alba a făcut ZECI de mii de lei din traficul de droguri până a intrat DIICOT pe fir: A reușit să vândă aproape jumătate de kilogram de substanțe psihoactive
Un bărbat din Alba a făcut ZECI de mii de lei din traficul de droguri până a intrat DIICOT pe fir: A reușit să vândă aproape jumătate de kilogram de substanțe psihoactive
Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată de magistrații Tribunalului Alba pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea fără drept, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată.
La data de 31 mai, dosarul a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.
În actul de sesizare a instanței s-a reținut, în esență, în sarcina inculpatului, că în perioada septembrie 2020 – vara anului 2021, pe raza localităților Alba Iulia, Micești sau Șard, în baza unei rezoluții infracționale unice, a vândut/oferit noi substanțe psihoactive mai multor persoane, respectiv:
– în perioada septembrie 2020 – mai 2021, aflându-se în localitățile Alba Iulia, Micești sau Șard, i-a vândut noi substanțe psihoactive unui bărbat, de mai multe ori, în total 300-400 grame, contra sumei totale de 21.000 lei;
– în vara anului 2021, aflându-se în localitatea Alba Iulia, i-a vândut noi substanțe psihoactive numitului, de 10 ori, cu prețul de 100 lei gramul;
– în vara anului 2021, aflându-se în localitatea Alba Iulia, i-a oferit pentru consum noi substanțe psihoactive unui bărbat, fără bani, o singură dată.
Inculpatul nu a înţeles să formuleze cereri sau excepţii cu privire la legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de către organele de urmărire penală şi nici din oficiu nu se impun a fi invocate.
Decizia poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare.
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Caz ȘOCANT în Alba: Un bărbat a încercat să-și UCIDĂ cu brutalitate fosta soție. A lovit-o cu un briceag în cap până s-a rupt lama
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Două persoane, transportate la spital cu răni ușoare: Coliziune față-spate între două autoturisme, în zona localității Vălișoara
-
Actualitateacum 22 de ore
GREVA profesorilor din România: Se caută soluţii privind încheierea situaţiilor şcolare la clasele a XII-a
-
Actualitateacum 18 ore
Comerțul cu amănuntul în aprilie 2023, mai slab decât luna precedentă. Datele INS
-
Actualitateacum 21 de ore
Mai aveţi zile de concediu din 2021 şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
-
Actualitateacum 18 ore
Au început înscrierile la Evaluare Națională 2023: Calendarul examenului