Ziarul Unirea

Aurul va rămâne şi în 2011 unul dintre cele mai sigure plasamente

Investitorii vor continua să găsească un refugiu în metalul preţios. Analiştii consideră că preţul aurului va creşte şi anul acesta, după ce în 2010 a doborât record după record.
Fluctuaţiile cursurilor valutare, instabilitatea de pe pieţele de capital şi revenirea economică „anemică” au determinat tot mai mulţi investitori să-şi îndrepte atenţia către aur în 2010. Astfel, pe piaţa spot, preţul metalului era, în decembrie, cu aproape 30% mai mare faţă de cotaţiile de la începutul anului trecut. Anul 2011 a început bine pentru investitorii care pariază pe aur.
Problemele cu care se confruntă zona euro au determinat menţinerea preţului metalului la valori ridicate. Companiile miniere preconizează o adevărată „goană după aur” în 2011, potrivit studiului Global Gold Price Survey, realizat de compania de consultanţă PwC. Astfel, 82% din producători se aşteaptă la o creştere a cantităţilor obţinute, iar 40% dintre reprezentanţii companiilor miniere estimează că preţul metalului va ajunge la 1.500 de dolari pentru o uncie. Strâns legat de cursul dolarului şi al monedei unice europene, preţul aurului a scăzut săptămâna trecută ca rezultat al datelor economice peste aşteptări publicate în Statele Unite ale Americii.
lMONEDĂ alternativă
Acum, criza datoriilor suverane din Europa şi speculaţiile privind statele periferice din uniunea monetară europeană au consolidat poziţia metalului preţios, investitorii orientându-se către aur şi moneda americană. „Amplificarea problemelor din zona euro va determina o majorare a preţului”, a arătat Andrey Kryuchenkov, analist la VTB Capital, citat de Reuters. Însă tocmai această percepţie a investitorilor faţă de aur, care deseori îl consideră o monedă alternativă, şi nu un bun, va duce la creşterea preţului metalului şi în 2011, au arătat analiştii de la BMO Capital Markets într-un raport emis la sfârşitul anului trecut.
Reprezentanţii băncii de investiţii Goldman Sachs au declarat că se aşteaptă la o creştere de până la 1.690 de dolari pe uncie în următoarele 12 luni, iar cei ai băncii UBS estimează un preţ de 1.550 de dolari, informează „The Wall Street Journal”.
De asemenea, inflaţia în creştere în mai multe regiuni-cheie din lume (SUA, zona euro, China şi Japonia) va susţine preţul aurului, folosit în mod tradiţional ca o modalitate de protecţie împotriva acestei tendinţe. „Perceperea aurului ca având o proprietate de protecţie împotriva inflaţiei face din acest metal o investiţie atractivă”, arată Anne-Laure Tremblay, analist pentru metale preţioase la BNP Paribas.
lCHINA, UNUL DINTRE PRINCIPALII CUMPĂRĂTORI
Avansul economic puternic de anul trecut al Chinei a determinat şi o creştere a cantităţii de aur importate. Astfel, în intervalul ianuarie-octombrie 2010, importurile de aur în stare nativă ale statului asiatic au ajuns la 209,7 tone, comparativ cu numai 45 de tone importate în întreg anul 2009, potrivit agenţiei Xinhua. (A.V.)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419