Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

AUDIT al Camerei de Conturi Alba, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Ce NEREGULI și abateri au găsit autoritățile

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

AUDIT al Camerei de Conturi Alba, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia: Ce NEREGULI și abateri au găsit autoritățile

În urma unui audit efectuat la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, s-au descoperit abateri semnificative de la legalitate și regularitate în gestionarea cheltuielilor bugetare.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții Camerei de Conturi Alba pentru ziarulunirea.ro, echipa de audit a constatat că au fost majorate nelegal cheltuielile bugetare cu suma de 189.017,39 lei, referitoare la prestări de servicii de supraveghere și cercetare arheologică în cadrul unui proiect.

Auditul, intitulat „Controlul modului de justificare, fundamentare și utilizare a creditelor bugetare alocate, în condițiile de legalitate, regularitate, economicitate, eficiență și eficacitate”, s-a desfășurat în perioada 11 aprilie 2022 – 23 mai 2022 și a vizat perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021.

Conform rezultatelor auditului, în perioada 2018-2021, cheltuielile bugetare au fost majorate nelegal cu suma de 189.017,39 lei în ceea ce privește prestările de servicii de supraveghere și cercetare arheologică. Această majorare a fost efectuată fără încheierea unui act adițional corespunzător și fără recuperarea integrală a sumelor respective de la beneficiarul lucrărilor.

În detaliu, în anul 2018, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a încheiat un contract de prestări servicii în valoare de 120.000 lei, având ca obiect supravegherea arheologică și cercetarea preventivă în cadrul unui proiect feroviar. Ulterior, valoarea contractului a fost majorată cu 10.000 lei. Cu toate acestea, prețul mediu de 10.910 lei/sit, utilizat la emiterea facturilor către beneficiarul lucrărilor, nu a acoperit în totalitate cheltuielile efectuate de către muzeu.

Deși Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a emis facturi către beneficiarul prestărilor în valoare totală de 87.280 lei, entitatea a angajat și efectuat cheltuieli bugetare în sumă de 276.297,39 lei, rezultând o diferență de 189.017,39 lei care nu a fost recuperată de la beneficiar și a fost suportată nelegal din bugetul muzeului.

Ca urmare a constatărilor din audit, entitatea verificată a luat măsuri pentru remedierea abaterii. A fost stabilită cheltuiala efectivă cu prestația efectuată în perioada 2018-2021 în suma de 276.297,39 lei, iar această sumă a fost transmisă beneficiarului lucrărilor. De asemenea, s-a încheiat un act adițional suplimentar în valoare de 171.362,79 lei și s-au emis facturi corespunzătoare. Suma de 171.362,79 lei a fost încasată conform extrasului de cont din data de 17 mai 2022.

În total, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia a încasat venituri în valoare de 279.552,79 lei, incluzând sumele recuperate și facturile emise ulterior în urma măsurilor corective.

Aceste descoperiri aduc în prim-plan necesitatea implementării unui control mai riguros asupra cheltuielilor bugetare și a proceselor de justificare și fundamentare la nivelul instituțiilor publice, cu scopul de a asigura utilizarea eficientă și legală a fondurilor alocate.

Deoarece abaterea constatată a fost remediată operativ în timpul controlului, auditorii publici externi nu au formulat recomandări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre

Ziarul Unirea

Publicat

în

Preotul Ioan Sabău, arestat de câteva ori de comuniști, a creat la Vinerea obiceiul Păștenilor care dăinuie și în zilele noastre PREOTUL IOAN SABĂU – „CEL MAI IUBIT DINTRE VINERENI” – ,,Abia în închisoare în închisoare mi-am început misiunea preoțească, acolo am învățat să mă rog și tot acolo am simțit dependența de Dumnezeu, pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea