Actualitate
Atestat clasa a XII-a 2023: Perioada pentru susținerea lui a fost prelungită. Când se dau probele
Atestat clasa a XII-a 2023: Perioada pentru susținerea lui a fost prelungită. Când se dau probele
Elevii de clasa a XII-a care sunt în clase de bilingv/intensiv se pot înscrie și susține examenul pentru obținerea atestatului de competență lingvistică în perioada 1 mai-23 iunie, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial.
Citește și: Modele de SUBIECTE EVALUARE Națională 2023 la clasa a VI-a: Teste și subiecte din anii precedenți
Inițial, acestea se desfășurau în perioada 1-31 mai. Pentru liceenii de la matematică-informatică, examenul de atestare a competențelor profesionale se prelungește până la data de 23 iunie.
Este vorba despre ordinul ministrului educației nr. 4.323 din 29 mai 2023. Acesta Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 5.460/2020 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului pentru obținerea atestatului de competență lingvistică pentru absolvenții claselor cu studiu intensiv și bilingv al unei limbi moderne și pentru absolvenții claselor cu predare în limbile minorităților, precum și a atestatului pentru predarea unei limbi moderne la grupe/clase din învățământul preșcolar și primar de către absolvenții claselor cu profil pedagogic, specializarea învățător-educatoare.
„Art. 2^1. — În anul școlar 2022—2023, înscrierea candidaților și susținerea examenului pentru obținerea atestatului de competență lingvistică de către elevii claselor a XII-a cu studiu intensiv și bilingv al unei limbi moderne și de către elevii claselor a XII-a cu predare în limbile minorităților, precum și a atestatului pentru predarea unei limbi moderne la grupe/clase din învățământul preșcolar și primar de către elevii claselor a XII-a cu profil pedagogic, specializarea învățător-educatoare, proveniți din învățământul liceal de stat și particular, se desfășoară în perioada 1 mai—23 iunie 2023”, prevede ordinul publicat în Monitorul Oficial.
Sunt modificări și în privința absolvenților claselor de matematică-informatică, intensiv informatică. Concret, examenul de atestare a competențelor profesionale se prelungește până la data de 23 iunie, conform ordinului ministrului educației nr. 4.338 din 30 mai 2023.
Ordinul publicat în Monitorul Oficial modifică și completează Metodologia de organizare și desfășurare a examenului de atestare a competențelor profesionale ale absolvenților claselor de matematică-informatică și matematică-informatică, intensiv informatică, aprobată prin Ordinul ministrului educației, cercetării și inovării nr. 4.843/2009.
1. La articolul 11, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu următorul cuprins:
„(1^1) Pentru anul școlar 2022—2023, perioada de desfășurare a examenului se prelungește de la data de 30 mai până la data de 23 iunie 2023. Comisia de examen din fiecare unitate școlară va elabora/modifica graficul propriu de desfășurare a examenului de atestare a competențelor profesionale.”
2. La articolul 11, după alineatul (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:
„(2^1) În anul școlar 2022—2023, pentru cazuri speciale (cazuri medicale, participarea la loturi naționale etc.) semnalate de comisia de examinare comisiei județene/a municipiului București, până la data de 23 iunie, comisia județeană/a municipiului București propune o comisie de examinare, numită prin decizie a inspectorului general, care să evalueze candidații respectivi până la data de 3 iulie, într-un centru unic la nivelul județului/municipiului București.”
Actualitate
Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat
Sprijin de urgenţă pentru producătorii agricoli: Ce sectoare beneficiază de banii de la stat
În cursul săptămânii trecute, Executivul a aprobat, HG privind acordarea unui sprijin de urgenţă pentru sectorul cerealelor şi cel al seminţelor oleaginoase.
Valoarea sprijinului unitar excepţional sub formă de grant este de 2 lei/litru de motorină, pentru cantitatea totală de 152.458.321,08 litri de motorină corespunzătoare culturilor de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui.
Beneficiarii sprijinului de urgenţă sunt producătorii agricoli, indiferent de forma de organizare, care au depus o cerere unică de plată în anul 2022, pentru o suprafaţa determinată de minimum 1 ha în cadrul ajutorului naţional tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiţă, floarea-soarelui şi care au depus în anul 2023 cerere de plată pentru intervenţiile din sectorul vegetal, până la termenul limită de depunere, arată comunicatul de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„Prin adoptarea acestui act normativ, o parte dintre fermierii români din sectorul vegetal beneficiază de un sprijin total din partea Guvernului de 3,63 de lei/litrul de motorină folosit în lucrările agricole efectuate în anul 2022, ceea ce înseamnă cam jumătate din preţul carburantului”, a declarat ministrul Florin Barbu.
Resursele financiare totale pentru această schemă de sprijin sunt de 304.916.642,16 lei din care 147.118.905 lei FEGA şi 157.797.737,16 lei de la bugetul de stat.
Sprijinul se acordă în baza Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2023/1343 al Comisiei din 30 iunie 2023 şi are în vedere compensarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal pentru pierderile economice cauzate de creşterea importurilor de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina.
Autoritatea responsabilă cu implementarea sprijinului de urgenţă este Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, atât prin aparatul central, cât şi prin structurile sale teritoriale. Plata acestui sprijin urmează a se face până la data de 31 decembrie 2023.
Reamintim că Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale derulează în continuare Programul de rambursare a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit deja, pentru anul 2022, 1.63 lei/litrul de motorină utilizată în agricultură. Sprijinul de urgenţă prevăzut în prezentul act normativ este suplimentar ajutorului de stat amintit, notează news.ro
Sursa: bugetul.ro
Actualitate
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”
Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a firmelor din țară. Marcel Ciolacu: „Mi se spune că România e paradis fiscal”
Premierul Marcel Ciolacu a explicat de ce coaliția a decis ca afacerile din România să fie impozitate pe cifra de afaceri. Ciolacu spune că până acum România era un paradis fiscal.
„Niciunde în Europa nu veți găsi un plafon de un milion de euro ca să plătești 1% din cifra de afaceri. Atunci, statul român a considerat că e normal acel plafon.
Cel mai mare plafon e în Portugala, de 200.000 de euro. Pe mine toți când mă prind de la Comisia Europeană mi se spune că nu e normal să avem paradis fiscal. Decizia coaliției a fost să plătească 1% pe un plafon de 60.000 de euro și ce e peste să depășească 300.000. (…) Nu poți să aplici așa ceva la un stat de mărimea României. Vreau să vedem proporțiile.
Ar fi afectat tot mediul de afaceri în ansamblul său. Dacă Guvernul Ciolacu nu venea cu acest pachet de asumare, România pierde fonduri europene. 70 de miliarde de euro, fără ei România nu se poate descurca”, a spus Ciolacu.
Actualitate
FOTO| ACCIDENT urmat de incendiu pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie: Un autoturism a luat foc după coliziunea cu o autoutilitară
FOTO| ACCIDENT urmat de incendiu pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie: Un autoturism a luat foc după coliziunea cu o autoutilitară
Un accident urmat de incendiu a avut loc miercuri 27 septembrie, pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie.
Pompierii au intervenit pe autostrada A1, km 344+000, sensul de mers Deva – Sibiu, în zona localității Turdaș, pentru stingerea unui incendiu la un autoturism.
“În această dimineaţă, pompierii deveni au fost solicitaţi să intervină pe autostrada A1, între localităţile Simeria şi Orăştie, unde a avut loc un accident rutier între un autotren şi un autoturism. În urma impactului, autoturismul a luat foc”, a transmis ISU Hunedoara.
Şoferul, care se afla singur în maşină, a reuşit să se salveze. Acesta a fost evaluat medical de către paramedici, fără a se impune transportul la spital.
Se circulă doar pe banda a 2-a.
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
-
Sportacum 13 ore
Junioara Miruna Măda, din Geoagiu de Sus, elevă în Alba Iulia, campioană balcanică la XCO!
-
Ştirea zileiacum 12 ore
Bărbat din Alba, amenințat și tâlhărit de peste 1.000 de euro în Bistrița: Era cu o femeie într-o clădire dezafectată
-
Actualitateacum 12 ore
FOTO| ACCIDENT urmat de incendiu pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie: Un autoturism a luat foc după coliziunea cu o autoutilitară
-
Sportacum 13 ore
FOTO: Talentata tenismenă Dumitru Brândușa (TC Sun Alba Iulia), victorie în Slovenia, la un important turneu internațional!
-
Ştirea zileiacum 11 ore
AREST prelungit pentru tânărul care a provocat accidentul mortal de lângă Sântimbru: Trei tineri și-au pierdut viața loviți de șoferul beat