Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Atenție: Apelarea abuzivă la 112 poate duce la restricționarea numărului de urgență pentru apelant. Proiect în dezbatere

Gabriel IOANICIU

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Atenție: Apelarea abuzivă la 112 poate duce la restricționarea numărului de urgență pentru apelant. Proiect în dezbatere

Un parlamentar propune o sancțiune drastică pentru apelarea abuzivă la numarul de urgență 112.
Restricționarea serviciului de apeluri de urgență pentru numărul respectiv.

Pe lângă asta, aplicațiile oficiale pentru apelarea în caz de urgență ar trebui să fie instalate obligatoriu pe telefoanele care se vând la noi, potr

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Propunerea legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului național unic pentru apeluri de urgență abia a fost înregistrată la Senat și se află la începutul procedurii legislative.

Cel care a inițiat documentului propune ca cei care sună de cel puțin zece ori într-un interval de 15 minute la numărul de urgență 112 (sau dau cel puțin zece mesaje la 113) să nu mai poată să apeleze apoi serviciul de urgențe. Astfel, consideră inițiatorul, cei care folosesc abuziv acest număr nu ar mai fi tentați să o facă dacă ar ști că, altădată, în cazul unei urgențe reale, nu ar mai avea cum să apeleze 112 de pe respectivul telefon.

„Apelul agresiv și mesajul agresiv atrag restricționarea accesului la SNUAU a postului telefonic respectiv, cu efect imediat”, prevede propunerea.

Operatorul de telefonie trebuie  să identifice persoana, înainte, după care ar urma să transmită postului de telefonie restricționarea serviciului de apeluri de urgență.

Nu este însă singura propunere din acest document. Inițiatorul mai vrea și vânzarea doar a telefoanelor mobile care au instalate aplicațiile de apel/mesaj de urgență al Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). În 12 luni de când ar intra legea în vigoare, telefoanele care nu au preinstalate aplicațiile STS nu ar mai putea fi comercializate la noi.

Există la acest moment o aplicație a STS pentru apelarea în situații de urgență, se cheamă Apel 112 și poate fi instalată pe telefoanele mobile cu Android sau iOS. Utilizatorii trebuie să aibă serviciul de date activat pe abonamentul sau cartela prepaid pe care o dețin pentru a folosi aplicația. Desigur, ea este disponibilă gratuit.

„Aplicaţia foloseşte conexiunea de date (internet) şi serviciul de localizare ale telefonului mobil (GPS) pentru a transmite către sistemul informatic al serviciului de urgenţă 112 informaţia de localizare în format AML (Advanced Mobile Location), conţinând coordonatele geografice ale telefonulului mobil”, precizează STS.

Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Aceasta trebuie aprobată în Parlament, apoi, prin decret, de șeful statului și publicată în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro

FOTO: arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament

Bogdan Ilea

Publicat

în

România, printre țările cu cea mai mică speranță de viață din UE. Cine se află sub noi în clasament România este a 3-a țară cu cea mai mică speranță de viață din UE, doar două țări fiind mai slabe la acest capitol decât noi. La partea opusă a clasamentului se află țări precum Spania sau […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea