Asumarea răspunderii guvernamentale pe Legea educaţiei, neconstituţională
Curtea Constituţională a României a decis ieri că angajarea răspunderii Guvernului Boc pe Legea Educaţiei este neconstituţională. Hotărârea a fost luată cu 5 voturi la 4. CCR a fost sesizată de preşedintele Senatului Mircea Geoană privind existenţa unui conflict constituţional între Parlament şi Guvern pe Legea Educaţiei. Pe 28 octombrie, la o zi după ce moţiunea de cenzură a picat la votul în plenul Parlamentului, Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului pe Legea Educaţiei, în ciuda cererii partidelor de Opoziţie, de amânare a asumării până la o decizie a Curţii Constituţionale. (N.L.)
Curtea Constituţională a constatat, miercuri, că există un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern, ca urmare a retragerii Legii educaţiei din Senat, de către Executiv. Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a înaintat Curţii Constituţionale (CC) o sesizarea referitoare la Legea Educaţiei, reclamând un conflict juridic de natură constituţională cu Guvernul. Geoană afirma că acest conflict a fost iniţiat în momentul în care Guvernul a decis să retragă din Senat proiectul Legii educaţiei şi să îşi angajeze răspunderea în Parlament pentru adoptarea acesteia.
„Guvernul Boc, într-o încarnaţiune anterioară a sa, a făcut un lucru similar în 2009, şi după un an de zile încearcă acelaşi lucru”, adăuga el, precizând că angajarea răspunderii pe Legea educaţiei a mai fost respinsă de CC anul trecut, cu motivaţia că angajarea răspunderii Guvernului nu poate fi folosită decât în cazuri excepţionale. „Nu este normal ca Guvernul să persiste în aceeaşi greşeală şi dorim să îl îndreptăm, dacă nu îl îndreptăm de tot la moţiunea de cenzură”, spunea preşedintele Senatului. Geoană afirma că decizia Guvernului de a retrage Legea educaţiei din procesul legislativ din Senat este „un gest arbitrar” care echivalează cu desfiinţarea rolului de legiferare al Parlamentului.
Între timp, în 28 octombrie, Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei. Anterior, în 18 noiembrie 2009, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională Legea Educaţiei asumată de Guvern în 15 septembrie 2008.
În motivarea deciziei, Curtea Constituţională a arătat că angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi făcută oricând, oricum şi în orice condiţii, deoarece această modalitate de legiferare reprezintă, într-o ordine firească a mecanismelor statului de drept, o excepţie.
De asemenea, judecătorii constituţionali arătau atunci că dreptul Guvernului de a stabili conţinutul şi structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie să se supună unor condiţii impuse ori desprinse din realitate pentru programul său de guvernare, ignorarea echivalând cu subminarea raporturilor între puteri.
Curtea Constituţională admitea, astfel, o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentală, printre care şi aceea legată de faptul că profesorii care deţin funcţia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic. Ulterior, în primavara anului 2010, Guvernul a înaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educaţiei. (C.O.)
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO: Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba, de Ziua Națională. Concurs cu premii în cârnați și vin, pentru cei care ghiceau greutatea animalului
Porc de peste 400 de kg, sacrificat într-un oraș din Alba, de Ziua Națională. Concurs cu premii în cârnați și vin, pentru cei care ghiceau greutatea animalului
Decebal, un porc de dimensiuni impresionante este mândria unei familii de gospodari din orașul Cugir, care a fost sacrificat vineri, 1 decembrie, după datina de tăiat porcul, înainte de Crăciun. Porcul a fost crescut în gospodărie timp de doi ani și șase luni, iar la tăiere a cântărit 423 de kg.
Citește și: Cu cât se vinde un porc în iarna anului 2023: Un milion de exemplare sacrificate pentru masa de Crăciun
Cu o săptămână înainte de a fi sacrificat, proprietarul lui Decebal a lansat pe rețeaua de socializare Facebook și un concurs cu premii. Cei care urmau să ghicească greutatea animalului sau erau cel mai aproape de cifra corectă, vor fi recompensați cu vin și cârnați, preparați din carnea porcului: ”Câte kg să aibă? Cei care vor scrie cât cântărește vor fi premiați cu cârnați și vin. Dacă sunt mai mulți câștigători, premiul se împarte”, a scris omul pe Facebook.
Vineri, 1 decembrie, de Ziua Națională, Decebal a fost cântărit și sacrificat. Porcul cântărea nu mai puțin de 423 de kg. Cinci persoane au ghicit greutatea animalului și au câștigat cele 10 kg de cârnați și cei 10 litri de vin puși la bătaie de bărbat.
Din cei cinci câștigători, trei au ales să își doneze premiile unor familii nevoiașe din Cugir, care cu siguranță se vor bucura de bunățile primite de sărbătorile care bat la ușa: ”Încă un câștigător cu inima bună donează premiul câștigat la tombola cu kg lui DECEBAL, către o familie. Sincer, atât sunt de fericit de aceste donații”, spune Viorel Petrescu.
Cugireanul anunță că la anul revine cu alte exemplare impresionante de porci, printre care fiul lui Decebal, Burebista și Tanku.
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc în 30 noiembrie, de Sfântul Andrei
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFÂNTUL ANDREI 2023. SMS-uri, urări, felicitări pe care le poţi trimite celor care îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SFANTUL ANDREI 2023. Ce SMS-uri, urări, felicitări, mesaje poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica de Sf. Andrei
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
LA MULȚI ANI ANDREI ȘI ANDREEA! Mesaje, FELICITĂRI și URĂRI de Sfântul Andrei pentru cei dragi
-
Actualitateacum 3 zile
MESAJE HAIOASE de SFANTUL ANDREI 2023: SMS-uri, felicitari și urări amuzante de Sfantul Andrei
-
Ştirea zileiacum 3 zile
LEGENDA Marelui Lup Alb, cel care îl călăuzea pe Sfântul Apostol Andrei pe tot parcursul său înspre sanctuarele dacice
-
Actualitateacum 3 zile
Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor: Legende dacice, obiceiuri, tradiţii păgâne și creștine de Sântandrei
-
Sportacum 2 zile
Ultimele dispute ale anului în eșalonul terț: Metalurgistul, confruntare cu liderul, derby “de Alba” la Galda, CSU Alba Iulia, test cu ACS Tg. Mureș
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de SFÂNTUL Andrei: Felicitări, urări, SMS-uri pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica