Curier Județean
ASTĂZI| Sebeșul sărbătorește Ziua Drapelului Național alături de Fanfara din Petrești și Ordinul Scutierilor din Muhlbach
Sebeșul sărbătorește Ziua Drapelului Național alături de Fanfara din Petrești și Ordinul Scutierilor din Muhlbach
Duminică, 26 iunie, la ora 19:00, vă invităm în Parcul Tineretului din Sebeș pentru a sărbători prin muzică tricolorul roșu, galben și albastru, ales ca steag național al tuturor românilor. Participă Fanfara din Petrești și Ordinul Scutierilor de Muhlbach. Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Sebeș și de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.
DRAPELUL ROMÂNIEI
Drapelul este, alături de imn și stemă, un însemn reprezentativ pentru un stat, ilustrând, în același timp, individualitatea şi suveranitatea acestuia. Ramura istoriei care se ocupă cu studiul steagurilor diferitelor state și a evoluției acestora de-a lungul timpului, este vexilologia. Termenul provine din latinescul vexillum, desemnând un steag militar folosit în armata romană.
Drapelul României, potrivit Constituției, este un tricolor, culorile fiind dispuse vertical, albastru, galben și roșu, începând dinspre lance. Are un raport de 2:3, între lungime și lățime, proporții care, alături de cromatică, îl diferențiază de cel al Republicii Moldova.
Potrivit heraldicii, culorile care compun drapelul României au următoarele semnificații: albastrul reprezintă cerul, simbolizând blândețea și loialitatea, galbenul sau aurul exprimă forța, dar și bogăția, făcând trimitere la holdele aurii din timpul verii, în timp ce roșul este asociat bravurii, semnificând sângele vărsat în lupte.
Istoria drapelului românesc poate fi urmărită de la primele variante ale acestuia, care datează din primele decenii ale secolului al XIX-lea. Cunoaștem faptul că drapelul purtat în timpul Revoluției de la 1821 avea ciucuri tricolori, dar și că, în perioada în care țările române au fost guvernate în baza Regulamentelor Organice (1831/1832-1858), ele aveau steaguri proprii. În 1834, domnitorul Alexandru Dimitrie Ghica (1834-1842) obținea, din partea sultanului, permisiunea ca armata Țării Românești să folosească un stindard tricolor. Benzile acestuia, inegale, erau dispuse orizontal, roșul ocupând jumătatea superioară, în timp ce galbenul și albastrul erau dispuse în cealaltă jumătate. Drapelul mai conținea câteva stele aurii, precum și stema Țării Românești.
Tot în Țara Românească, guvernul revoluționar, instituia în vara anului 1848 un drapel al țării, cu culorile albastru, galben și roșu dispuse orizontal, pe care era inscripționată deviza „Dreptate Frăție”. Zece ani mai târziu, Convenția de la Paris preciza că „Oștirile Moldovei şi Munteniei își vor păstra steagurile actuale. La ele vor atașa o banderolă de culoare albastră, aceasta din urmă menită a simboliza unirea”. Cu toate acestea, după unirea principatelor române, steagul noului stat a rămas cel de la Revoluția de la 1848, cu culorile roșu, galben şi albastru dispuse orizontal, cu roșul în partea superioară.
După venirea la putere a lui Carol I (1866-1914), drapelul României s-a modificat. De data aceasta, ca urmare a adoptării „Legii pentru fixarea armelor României”, la 12/24 aprilie 1867 și a modificărilor aduse acesteia în 1872, culorile drapelului sunt dispuse vertical, albastru la hampă, galben la mijloc și roșu la margine, stema fiind prezentă doar pe steagurile militare și pe cele princiare. Aceasta era însoțită de deviza casei regale „Nihil sine Deo”. Drapelul a rămas în aceeași formă până în 1947.
După instaurarea regimului comunist, în 1948, în centrul drapelului, care și-a păstrat aceeași configurație, a fost plasată stema republicii. Până în 1989, stema a mai fost modificată de trei ori, în 1948, 1952 și 1965 şi, prin urmare, şi steagul.
În timpul Revoluției din 1989, de pe steagurile tricolore purtate de manifestanți au fost înlăturate, prin decupare, simbolurile republicii socialiste, drapelele găurite devenind simboluri ale luptei împotriva regimului comunist. Din 1990, după înlăturarea stemei republicii socialiste, drapelul României a revenit la aspectul pe care l-a avut în perioada 1872-1947.

Curier Județean
FOTO VIDEO| Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună
Festivalul Roman Apulum 2022: Darius Măcinic, gladiatorul „Dareos” de la Ludus Apulensis și-a lansat cartea Eclipsă totală, din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună
Vineri, în prima zi a Festivalului Roman Apulum, de la ora 20.00 a avut loc lansarea de carte a lui Darius Măcinic, gladiatorul Dareos de la Ludus Apulensis.
CITEȘTE ȘI: Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe
În fața unei audienței numeroase și pe acordurile muzicii Laurei Orian acesta a prezentat Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună.
Un moment inedit a avut loc la reprezentația trupei Ludus Apulensis, când gladiatorul Dareos a fost dezechipat de hainele de gladiator și a fost îmbrăcat cu un costum fiind escortat de romani pana la locația unde și-a prezentat cartea și a dat autografe.
„Vreau să îi mulțumesc lui Darius pentru faptul că, prin poeziile lui, mi-a stârnit și mie apetitul de a scrie și mai ales de a cânta în românește; este minunat că, la orice pagină i-aș deschide cartea, pot găsi o anumită emoție care să mă provoace să creez o muzică, să conturez o linie și să mă inspire să transform în povestea mea, versurile și trăirile sale”, a transmis Laura Orian.
În cuvintele autorului, Eclipsă totală este o prezentare de trăiri și cugete sub eclipsă de Lună, o lansare de carte, un volum de sentimente puse pe file albe de subsemnatul, o trecere de la gladiator la persoana interioară.
Curier Județean
FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa
FOTO| Drumul care va scurta distanța dintre Ciugud și Alba Iulia, pe ultima sută de metri: Se fac ultimele finisaje la sensul giratoriu de la Șeusa
În scurt timp se va da drumul circulației pe noul pod peste râul Mureș de la Șeușa, scurtându-se astfel distanța dintre Ciugud și Alba Iulia. Astăzi se lucra la asfaltări în sensul giratoriu din zona localității Șeușa.
„S-a lucrat cu spor și astăzi la sensul giratoriu din zona localității Șeușa, care asigură accesul spre noul pod peste Râul Mureș. Acestea sunt printre ultimele finisaje și în curând vom recepționa lucrarea.
Vă rugăm să circulați cu atenție în zona unde se efectuează lucrări și să nu ignorați semnalizarea temporară.
În speranța că veți mai suporta puțin disconfortul creat de aceste lucrări, vă mulțumim!”, au transmis reprezentanții primăriei Ciugud.
Curier Județean
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”
Jandarmii din Alba vor asigura măsurile de ordine și siguranță publică la evenimentele din minivacanța de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”
În minivacanța prilejuită de sărbătoarea „Adormirii Maicii Domnului”, pentru siguranța tuturor celor care vor participa la evenimentele desfășurate pe raza județului, Jandarmeria Alba va intensifica acțiunile specifice de asigurare și menținere a ordinii și siguranței publice și va desfășura activități de prevenire și combatere a fenomenelor infracționale și contravenționale în zona destinată acestor activități.
În perioada 12-15 august colegii noștri vor asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cultural-artistice desfășurate pe raza județului Alba, dintre care amintim „Roșia Montană ALIVE”, „Festivalul Double Rise”, „Festivalul de voie bună de la Știubei”, Festivalul Roman Apulum în Cetatea Alba Carolina, „Zilele Comunității Maghiare din Mirăslău”, ” Fii Satului Șona”, ” Fii Satului Stremț”, ” Fii Satului Bucium” și ” Mărie dragă Mărie” în localitatea Vințu de Jos.
De asemenea, luni, 15 august, jandarmii vor fi prezenți pentru buna desfășurare a manifestărilor religioase prilejuite de sărbătoarea “Adormirii Maicii Domnului” la hramul Mănăstirii Dumbrava, hramul Mănăstirii Rîmeț, hramul Mănăstirii Oașa, și la bisericile din Alba Iulia, Cugir și Blaj.
Pentru evitarea incidentelor nedorite și a oricăror situații de natură să tulbure ordinea publică, Inspectoratul de Jandarmi Județean „Avram Iancu“ Alba le recomandă persoanelor care participă la aceste activități:
– să respecte măsurile stabilite de organizatori precum și indicațiile și îndrumările jandarmilor;
– să evite implicarea în conflicte de orice natură;
– să acorde o atenție deosebită bunurilor și obiectelor personale (genți, poșete, bagaje etc.);
– totodată părinții sunt rugați să supravegheze cu atenție sporită copiii;
De asemenea în această perioadă, jandarmii montani vor acționa zilnic în sprijinul turiștilor din zona stațiunilor Șugag, Arieșeni și Roșia Montană, fiind pregătiți să intervină atunci când situația o impune. Pe această cale jandarmii montani îi sfătuiesc pe iubitorii muntelui să țină cont de o serie de recomandări, cum ar fi:
— să consulte prognoza meteorologică înainte de a pleca în drumeții;
— să se informeze asupra itinerarului propus, gradului de dificultate, condițiile climatice locale;
— să aibă echipament adecvat zonei de munte, lanternă, rucsac și trusă de prim ajutor;
— să folosească numai traseele marcate și să urmărească marcajele de pe traseu;
— să solicite sprijinul Jandarmeriei Montane, apelând numărul unic de urgență 112, specificând următoarele: datele de identificare ale persoanei care anunță, câte persoane au nevoie de ajutor și detalii ale locului unde sunt persoanele aflate în dificultate.
În cazul în care sunteți martorii săvârșirii unor fapte de natură antisocială, solicitați ajutorul forțelor de ordine sau apelați numărul unic de urgență 112.
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de SFANTA MARIA 2022. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
-
Sănătatea și naturăacum 3 ore
Este mai important CUM și CÂND BEM APA decât CÂTĂ APĂ BEM. Cele mai bune 5 momente ale zilei în care să bei apă
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfânta Maria 2022. Ce felicitări, urări și SMS-uri le poți trimite persoanelor care își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
13 august: Ziua internaţională a stângacilor. Un fascinant aspect al diversităţii umane
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
12 august 2022, COVID-19 în Alba. 121 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Sportacum 16 ore
Record la AJF Alba, doar 18 minute a durat AGO! Discurs radical al antrenorului Alin Hancăș la nivel juvenil
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Bărbat din Zlatna, condamnat pentru tâlhărie, reținut de polițiști: A ajuns după gratii
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Femeie din Alba, lovită și amenințată de fostul iubit, într-un local: Agresorul s-a ales cu dosar penal