Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Asociaţia „Hăprienii” a organizat prima ediţie a „Şezătorii de Sf. Mărie”

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Miercuri, 15 august, Asociaţia „Hăprienii” (preşedinte Nicolae Plută) din satul Hăpria, comuna Ciugud, a organizat prima activitate cultural-artistică de la înfiinţarea oficială a acesteia, în urmă cu doar câteva luni.

Este vorba despre prima ediţie a activităţii „Şezătoarea de Sf. Mărie”, desfăşurată la Căminul Cultural Hăpria, manifestare gândită şi pusă în scenă de Asociaţia „Hăprienii”, în frunte cu familia preotului Augustin Orian, cu sprijinul material şi financiar al membrilor asociaţiei şi al deputatului Clement Negruţ, care locuieşte în Ciugud. Au participat peste 100 de hăprieni, de la sugari de câteva luni, la bătrâni cu părul nins, sprijiniţi în cârje.

În cadrul unui program cultural-artistic elaborat de Livia Paştiu şi prezentat de tânăra şi frumoasa Adelina Negruţ, pe scenă a avut loc o şezătoare, care a reamintit de vremurile în care bunicii şi străbunicii noştri se adunau la familia unui sătean, la clacă. „Este prima acţiune pe care o organizează asociaţia noastră, iar scopul acesteia este păstrarea şi promovarea obiceiurilor şi tradiţiilor populare. Oamenii sunt foarte bucuroşi să se implice, iar tinerii sunt chiar încântaţi”, a declarat pr. Augustin Orian, vicepreşedintele Asociaţiei „Hăprienii”. Am discutat şi cu soţii Mirela şi Călin Morar, care mi-au confirmat faptul că lumea participă benevol la  evenimentele cultural-artistice organizate în Hăpria, iar satul prinde tot mai multă viaţă de când pr. Augustin Orian a venit în parohia lor, renăscând vechi tradiţii populare.

Împletind treburile gospodăreşti cum sunt torsul lânii sau făcutul ghemelor cu glumele, dansul şi cântul popular – şi au interpretat melodii cunoscute – hăprienii îmbrăcaţi în tradiţionalele costume naţionale au reînviat o gospodărie ţărănească de acum 100 de ani, având chiar şi un leagăn cu un „bebeluş”. Clăcaşii au fost serviţi de gazde cu „cucuruz” (porumb) fiert, gogoşi, dar şi cu vin şi ţuică. Tinerele nemăritate şi-au aflat „ursitul”, prin prezicerile celor 9 farfurii, obiectul ascuns sub farfuriile aşezate „cu gura-n jos” având o anumită semnificaţie (viitorul soţ va fi: sărac, bogat, păros, mândru, ţâfnos etc). Au urmat cântece populare interpretate de tinerele satului şi un scurt program de jocuri populare cu formaţia de dansatori, aplaudate la scenă deschisă de către spectatori. La final, peste 30 de femei şi fete au fost sărbătorite cu ocazia onomasticii, primind din partea Asociaţiei „Hăprienii”, pe lângă urările de sănătate şi „La mulţi ani!, diplome de felicitare şi flori, garoafe asigurate de deputatul Clement Negruţ, iar hăprienii din sală au fost  serviţi cu vin şi gogoşi, pregătite de Ana Negruţ.

La eveniment au fost ţinut să fie prezenţi primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, viceprimarul Cornel Ceuca, dar şi fostul senator Cornel Filipescu. Felicitări şi la cât mai multe ediţii ale „Şezătorii de Sf. Mărie la Hăpria”.

Robert GHERGU

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc

Bogdan Ilea

Publicat

în

Cum trebuie să procedeze românii care dețin două autoturisme sau două proprietăți imobiliare: Legea pe care nu mulți oameni o cunosc Românii care dețin două mașini sau două apartamente, trebuie să știe că vânzarea celei de-a doua mașini sau a celei de-a doua locuințe în decursul aceluiași an calendaristic poate implica costuri suplimentare. Conform unei […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea