Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Actualitate

Asimptomaticii de coronavirus, posibil să rămână supravegheați de acasă: Declarația lui Nelu Tătaru și ce spune despre obligativitatea purtării măștilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Potrivit ministrului, timpul necesar privind eliminarea obligativităţii măştilor va fi dat de evoluţia numărului de cazuri noi şi al celor din secţiile de terapie intensivă.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a mai declarat că se va lua în calcul eliminarea obligativităţii purtării măştilor atunci când transmiterea comunitară a noului coronavirus va fi „aproape inexistentă” şi când nu vor mai exista focare.

„Deocamdată avem obligatorii măştile în spaţiile închise, în transportul în comun şi la locurile de muncă, cu câteva excepţii. În momentul în care la nivel naţional vom avea o transmitere comunitară aproape inexistentă sau subliminală, când nu vom mai avea focare în unităţi spitaliceşti, în unităţile de îngrijire pentru bătrâni, atunci ne gândim să nu mai fie obligatorii măştile. Până atunci este o minimă măsură de prevenţie. Gândiţi-vă că principala cauză sau principalul fel de transmitere este cel aerogen, încă se menţine. Cât timp suntem apropiaţi în spaţiile închise, ne gândim să rămână aceste măşti”, a spus Tătaru, la Mioveni.

„Orizontul de timp ni-l va da evoluţia, numărul de cazuri noi, numărul de cazuri din terapie intensivă, numărul de cazuri care se adresează unităţilor de primiri urgenţe. În măsura în care aceste cazuri vor scădea şi vom vedea că vor rămâne cazuri noi într-o comunitate care poate fi izolată sau în anumite focare, cum sunt spitalele sau cum sunt căminele de bătrâni, atunci putem să ne gândim şi la eliminarea acestor măşti”, a mai spus Tătaru.

Știrea inițială: Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că ia în calcul ca persoanele infectate cu noul coronavirus care vor fi asimptomatice să stea acasă, în măsura în care transmiterea comunitară va fi „joasă”, relatează Agerpres.

„Am fost la a doua perioadă de măsuri de relaxare. Nu poţi face în acelaşi timp, să creşti riscul. Am dat măsurile de relaxare. Este deja o perioadă în care sunt nişte riscuri. Dând voie în locuri libere unor persoane pe care le ştim infectate, creşte acest risc. În măsura în care vom avea transmitere comunitară joasă, gândim şi asimptomaticii acasă, sub supravegherea medicilor de familie”, a spus ministrul, aflat într-o vizită la Mioveni, unde evaluează situaţia unităţii sanitare din localitate.

El a amintit că cetăţenii care se întorc în ţară vor sta în autoizolare 14 zile.

„În măsura în care vedem că acel stat are rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim prin reciprocitate, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere. Dar încă nu este momentul. În această perioadă analizăm momentul şi veţi vedea spre 15 iunie şi deciziile luate. (…) Da, avem cele 14 zile”, a susţinut Nelu Tătaru.

Ministerul Sănătăţii, a adăugat el, doreşte să preia coordonarea „strict medicală” a spitalelor, dar a precizat că acestea vor rămâne la autorităţile locale.

„Să preia coordonarea strict medicală (MS – n.r.). Subordonarea, ordonatori de credite rămân autorităţile locale. Condiţia este noi să avem un management, o conduită şi o coordonare medicală centralizată pentru a putea desfăşura o activitate medicală şi de calitate, dar şi complexă. Gândiţi-vă că dacă în această pandemie nu aveam coordonarea, nu puteam, oricât aş fi mers eu prin fiecare spital, să aduc modificarea acelui management şi gândiţi-vă că au fost focare importante”, a arătat Tătaru.

Sursa: g4media.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Noua metodă de calcul a salariului minim în România: Directiva cu noile criterii de stabilire care trebuie respectată

Bogdan Ilea

Publicat

în

Noua metodă de calcul a salariului minim în România: Directiva cu noile criterii de stabilire care trebuie respectată Ministerul Muncii elaborează o nouă formulă pentru stabilirea salariului minim brut garantat pe țară, care va lua în considerare puterea de cumpărare, nivelul câștigului salarial mediu brut și productivitatea muncii. Autoritățile încearcă să implementeze o Directivă europeană […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea