Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Asigurări auto 2023: Proiectul pentru prelungirea termenului de valabilitate a polițelor EUROINS publicat spre dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Asigurări auto 2023: Proiectul pentru prelungirea termenului de valabilitate a polițelor EUROINS publicat spre dezbatere publică

Proiectul Ordonanței de Urgență elaborat la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară a fost publicat, spre dezbatere publică, de Ministerul Finanțelor.

Se propune prelungirea cu 90 de zile a termenului de valabilitate a polițelor EUROINS, ceea ce înseamnă că asigurările vor mai fi valabile până pe 8 decembrie 2023, cu excepți celor de garanții, ce vor rămâne active până pe 7 februarie 2024.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Termenul oficial actual este de 8 septembrie pentru politele RCA, Casco, facultative de locuinte, sanatate etc, si de 7 noiembrie pentru asigurarile de garantii. Noul termen urmeaza sa fie aprobat de Guvern prin Ordonanta de Urgenta.

Proiectul OUG are un articol unic: ”Pentru poliţele de asigurare/reasigurare, încheiate de societățile de asigurare/reasigurare aflate în procedură de insolvență în derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, termenele de încetare de drept de 90 de zile, respectiv de 150 de 3/3 zile, prevăzute la art. 262 alin. (32) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 466 din 25 iunie 2014, cu modificările şi completările ulterioare, se prelungesc cu 90 de zile”.

Potrivit notei de fundamentare, ”necesitatea adoptării proiectului de act normativ sub forma unei ordonanțe de urgență este justificată de împrejurările excepționale generate de existența unui număr extrem de mare de asigurați care dețin polițe de asigurare în special asigurări obligatorii de răspundere civilă auto RCA încheiate cu societatea de asigurare la care a fost deschisă procedura de faliment, iar luarea acestei măsuri în regim de urgență se impune pentru a se asigura o protecție reală a contractanților și beneficiarilor de asigurări, în considerarea faptului că există riscul ca, în actuala conjunctură, gradul de cuprindere în asigurare a parcului național auto să scadă în mod semnificativ”.

Proiectul Ordonanței de Urgență subliniază, totodată că, ”neadoptarea prezentei ordonanţe de urgenţă a Guvernului ar avea consecinţe negative asupra unui număr însemnat de asigurați RCA, asupra gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie RCA a parcului național auto, cu încălcarea obligațiilor ce îi revin României din aplicarea legislației europene, și asupra altor ramuri ale economiei naţionale”.

Același documentul subliniază că, la elaborarea OUG s-a ținut cont, printre altele, inclusiv de contextul economic actual, ”caracterizat de inflație încă ridicată care generează dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA, situație care are potențialul să favorizeze o tendință de amânare a deciziei de încheiere de noi contracte RCA cu alte societăți de asigurare care își desfășoară activitatea în România”.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare: Ce trebuie să ştii despre Vinerea din Săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos

Dragoş Suciu

Publicat

în

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor lui Iisus Hristos. Tradiţii şi superstiţii din Vinerea Mare Citește și: MESAJE DE PASTELE ORTODOX. URARI de PASTE.  FELICITARI de PASTE care pot fi trimise prin SMS de Învierea Domnului Unii creştini ţin post negru deoarece în aceasta zi a pătimit şi a fost răstignit Iisus Hristos. Ceremonia principală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea