Rămâi conectat

Ştirea zilei

Artiştii din noul val devin tot mai vizibili

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Expoziţia „4 ARTAB”, care a avut loc recent la Muzeul Naţional al Unirii a fost un preambul, respectiv un test de public, realizat de tinerii artişti albaiulieni din noul val. Succesul acesteia i-a îndreptăţit pe expozanţi să revină împreună cu alţi colegi şi să extindă dimensiunile comunicării lor, îmbogăţind-o printr-o mai mare diversitate, prin expoziţia „Colectiv urban”, ce a avut loc vineri, 19 noiembrie 2010, la Galeriile de artă din municipiul nostru. Curatorul şi prezentatorul acestei expoziţii, prof.dr. Traian Mârza, preşedintele Asociaţiei UAP Alba, care mi-a transmis informaţiile referitoare la tinerii ce au fost prezenţi cu lucrările lor la această expoziţie, mi-a dezvăluit numele acestora: Antonio Gabor, Daniel Bordeu, Dacian Hopârtean, Ionuţ Baic, Lucian Popa, Mihai Mârza, Silviu Străjan şi Marla (Ioana Cristea), dar a omis să-mi spună că expoziţia este, în acelaşi timp, un experiment. Aşa, cel puţin, l-am resimţit, atât eu cât şi alţi iubitori de artă, prezenţi la această manifestare, precum poetul Nicu Murgăşanu, av. Florin Bota (nelipsit la astfel de evenimente şi colecţionar împătimit) ş.a. Vorbesc despre experiment, deoarece lucrările expuse nu purtau eticheta cu numele autorului şi, prin urmare, multora dintre acestea le-am recunoscut paternitatea doar pentru că mai avusesem ocazia să văd lucrări semnate de unii dintre tinerii artişti: Dacian Hopârtean, Antonio Gabor şi Mihai Mârza. Sincer, deşi îl apreciez în mod deosebit pe Ionuţ Baic, de pildă, lucrările acestuia mi-au fost imposibil de identificat, cu atât mai mult cu cât el nici nu figurează în albumul editat cu acest prilej. Aşa cum nu figurează nici Marla (decât ca autoare a textului albumului), şi nici Daniel Bordeu… Aşadar, a fost un experiment de „recunoaştere” a autorilor după stil, după amprenta personală. Paradoxal, însă, poate că tocmai acest lucru îi face să devină tot mai vizibili…
Trebuie să recunosc, însă, că această expoziţie m-a determinat să privesc arta tinerei generaţii (şi pe ei, pe tineri, în general) cu alţi ochi. Am început să le înţeleg protestul vizual, îngrijorările, temerile, modul în care percep lumea aceasta în care diavolul şi bunul Dumnezeu sunt parcă jocuri pe computer, încât nu mai ştii dacă individul e stăpânul computerului şi al lumii sale, sau computerul este stăpânul. Două imagini m-au izbit prin expresivitatea lor: cobaiul de pe umărul unei femei ce se sufocă în mijlocul florilor (Antonio Gabor) şi „Madona” lui Mihai Mârza, înarmată cu câte un pistol în fiecare mănâ… Merită să vedeţi această expoziţie, pentru că numele acestor tineri vor mai fi auzite de multe ori în viitor, dar şi pentru că vă va îndemna să căutaţi un răspuns la o întrebare-reproş: „Oameni mari”, ce aţi făcut cu lumea asta?
Ioan HĂNŢULESCU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

În cursul zilei de sâmbătă, 3 iunie, pe fondul mai multor avertizări Cod Portocaliu (Meteorologic și Hidrologic), în județul Alba s-au înregistrat precipitații abundente care au produs efecte în mai multe zone, astfel:

Pe fondul avertizărilor Cod Portocaliu meteo și hidro, la nivelul județului Alba, până la momentul actual, bilanțul evenimentelor este următorul:

Elit - Gustul Desăvârșit

– evacuare apă din subsol pe raza localității Sebeșel, comuna Săsciori (a intervenit SVSU Săsciori);

– degajare aluviuni de pe DN1, raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș în cooperare cu SDN Alba);

– evacuare apă din 2 curți și 1 subsol pe raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș );

– arbore căzut pe carosabil, pe DJ 107C în localitatea Drâmbar, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– evacuare apă din garaj în localitatea Hăpria, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– Oraș Câmpeni – strada Valea Brătinesei sunt 20 de curți inundate și un podeț colmatat, intervine Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Câmpeni.

UPDATE: Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Bistra intervin pentru degajarea unor arbori cazuți în vale, și decolmatarea drumuri de acces în loc. Bistra, zona Valea Lipăii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis încă o avertizare de cod portocaliu pentru fenomene imediate de inundații valabilă pentru județul Alba, până la ora 03:00.

La această oră a intrat în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu valabilă în perioada 03.06.2023 ora 21:00 – 04.06.2023 ora 03:00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Geoagiu – pe sectorul aferent S.H. Teiuș, Mureș – afluenţii aferenţi sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Acmariu, județele Alba, Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Județul Alba se află sâmbătă seara sub asediul femomenelor meteo extreme, mai multe avertizări de inundații fiind emise de autorități.

CITEȘTE ȘI: INUNDAȚII în satul Hăpria din Ciugud: Viitura a luat cu asalt străzile și gospodăriile oamenilor

În orașul Câmpeni, strada Brătinesei se află sub ape, după o rupere de nori petrecută în această seară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inundații au mai fost astăzi și între Sebeș și Cut și în satul Hăpria din comuna Ciugud.

CITEȘTE ȘI: Avertizare RO-ALERT de INUNDAȚII în Alba: „Îndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a emis o avertizare de extremă urgență RO-ALERT de inundații pentru mai multe zone din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare