Rămâi conectat

Ştirea zilei

Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia păstoreşte cu vrednicie comunitatea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, 22 ianuarie 2011, a avut loc Adunarea Eparhială anuală, al cărei scop este prezentarea raportului de activitate al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române de Alba Iulia, către comunitate. Ca în fiecare an, evenimentul a fost găzduit de sala de conferinţe a Hotelului „Parc” din Alba Iulia, şi tot ca în fiecare an au fost prezenţi membrii tuturor comisiilor ce compun Adunarea Eparhială, respectiv cei mai de vază cetăţeni din cele două judeţe păstorite de Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Alba şi Mureş, alături de preoţi şi monahi. În fruntea acestora s-au aflat ÎPS Andrei Arhiepiscop de Alba Iulia, prefectul de Alba – Ştefan Bardan, prefectul de Mureş – Marius Paşcan, preşedintele Consiliului Judeţean Alba – Ion Dumitrel, primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, doamna Oana Badea – secretar de stat la Ministerul Educaţiei şi rectorul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prof.univ.dr. Moise Achim.
Cuvântul de deschidere a aparţinut ierarhului nostru, ÎPS Andrei, care, inspirat din pilda talanţilor (Matei 25, 14-30) a pus un cuvânt la sufletul celor prezenţi despre toate lucrurile (materiale şi spirituale) şi energia cu care ne-a dăruit Dumnezeu, ca pe robii care au primit talanţii, şi pe care trebuie să le punem în lucrare, nu să le îngropăm în pământ precum sluga cea leneşă şi netrebnică. Din această perspectivă, inclusiv darurile materiale trebuie înmulţite şi puse în lucrare spre slava lui Dumnezeu şi ajutorarea semenilor, care tot lucrare dumnezeiască este. Raportul foarte detaliat şi voluminos prezentat ulterior, întocmit de părintele consilier administrativ bisericesc Remus Onişor, a cuprins toate capitolele de activitate, asupra cărora vom reveni cu amănunte în ediţiile viitoare ale cotidianului nostru. Astfel, părintele Onişor a prezentat activitatea pastoral-misionară din eparhia noastră, situaţia personalului clerical, manifestările organizate (conferinţe, simpozioane, congrese, aniversări, pelerinaje etc.), precum şi activitatea canonică, juridică şi disciplinară. A urmat părintele consilier economic, care a dat raportul general al sectorului economic pe care-l conduce, cu o atât de vajnică rigurozitate încât l-a făcut pe preşedintele Dumitrel să spună, mai în glumă mai în serios, că de un om ca părintele ar avea şi dânsul nevoie la Consiliul Judeţean Alba, pentru a-i ajuta pe specialiştii săi să administreze bugetul. Părintele Galaţă a raportat despre stadiul diferitelor investiţii realizate în eparhie, despre taxe, venituri şi cheltuieli, donaţii şi sponsorizări. Tot părintele Galaţă a prezentat şi raportul compartimentului de control financiar intern, pentru că trebuie să ştiţi că nicio cheltuială nu se face în parohiile ortodoxe fără a fi verificată şi controlată. Părintele Iosif Zoica a prezentat apoi activitatea educativă şi culturală de la nivelul eparhiei: învăţământul religios, conferinţele preoţeşti, programul catehetic, biblioteca, activitatea editorială, cea a radioului „Reîntregirea” precum şi proiectele în acest domeniu pentru anul în curs. Un raport impresionant a fost cel al părintelui Nicolae Ignat, care coordonează activitatea din domeniul social, respectiv Asociaţia Filantropia Ortodoxă de Alba Iulia. Asupra acestui raport ne vom apleca, într-o ediţie viitoare, cu mai multă atenţie, prezentându-vă şi dumneavoastră realizările (apreciate în mod deosebit şi de ÎPS Andrei) din acest domeniu. La fel de impresionant a fost şi raportul directorului Centrului Misionar, părintele Florin Croitoru. Un raport asupra căruia, de asemenea, vom reveni, pentru că ne oferă strategiile de viitor ale BOR referitoare la tineri, la noua generaţie de creştini ortodocşi, şi nu numai…
După încheierea raportărilor şi alocuţiunile unor membri marcanţi ai Adunării Eparhiale, precum preşedintele Dumitrel, prefectul Bardan şi omologul său din judeţul Mureş, Marius Paşcan, a avut loc un moment sărbătoresc, demn de subliniat: domnul Nicolae Puşcaş, gazda neobosită a acestui eveniment, a primit una dintre cele mai înalte distincţii ce pot fi oferite de Biserica Ortodoxă Română: Crucea Arhiepiscopală pentru Mireni, precum şi „gramata” de recunoaştere a meritelor domniei sale. Înmânarea acestei distincţii de către ÎPS Andrei s-a făcut în rostirea unanimă de confirmare din partea celor prezenţi: „Vrednic este!” Iar celor ce se îndoiesc de vrednicia domnului Puşcaş (dacă există astfel de oameni) vreau să le recomand să asculte vocea tinerilor şi studenţilor nevoiaşi pe care acesta îi sprijină constant, pe cea a dezmoşteniţilor care găsesc mereu o bucată de pâine la masa sa, pe cei pe care-i ajută de sărbători şi cu alte prilejuri etc. Nici noi nu le ştim pe toate, căci dânsul este modest şi discret, deci cu atât mai vrednic! Evenimentul de sâmbătă s-a încheiat cu o agapă frăţească, ce a avut loc în restaurantul hotelului.
Ioan HĂNŢULESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | ALERTĂ în Alba: O adolescentă de 16 ani, din Răchita, dată DISPĂRUTĂ de familie. A plecat de la domiciliu și nu a mai revenit

Ziarul Unirea

Publicat

în

ALERTĂ în Alba: O adolescentă de 16 ani, din Răchita, dată DISPĂRUTĂ de familie. A plecat de la domiciliu și nu a mai revenit Polițiștii din Alba caută o minoră care a dispărut din localitatea Răchita, județul Aba. Persoanele care pot oferi informații sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea