Rămâi conectat

Ştirea zilei

Antreprenorul autostrăzii A10 Sebeș-Turda, lotul 2, obligat să monteze panouri fonoabsorbante lângă imobilul unei familii din Sâncrai: Motivarea instanței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Antreprenorul autostrăzii A10 Sebeș-Turda, lotul 2, obligat să monteze panouri fonoabsorbante lângă imobilul unei familii din Sâncrai: Motivarea instanței

Decizia prin care instanța a obligat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi compania Aktor să izoleze fonic ”în regim de urgenţă” o locuinţă aflată în imediata apropiere a şantierului autosrăzii A10, lotul 2 Alba Iulia – Aiud, a fost motivată de Judecătoria Aiud.

Hotărârea a fost pronunţată pe 30 septembrie de Judecătoria Aiud şi este executorie. Potrivit instanţei, locuinţa este afectată de lucrările la pasajul superior al drumului judeţean, care va supratraversa autostrada.

CITEȘTE ȘI: Întârzieri pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2. Directorul CNAIR: „Pe tot lotul există probleme. Nu văd cum l-am putea da în trafic până pe data de 15 noiembrie”

Proprietarii locuinţei au în prezent accesul la calea publică asigurat datorită faptului că lucrările la zidul de sprijin al pasajului suprateran s-au desfăşurat cu lăsarea liberă a porţiunii din dreptul porţii de acces în imobil.

Elit - Gustul Desăvârșit

În condiţiile în care s-ar acoperi zidul de sprijin al pasajului suprateran, proprietarii ar avea doar acces pietonal pentru a ieşi în stradă, deoarece datorită amplasamentului gardului şi a porţii aferente, nu s-ar putea ieşi cu autovehicule din curte.

CITEȘTE ȘI: Drept la replică: Proprietarul casei afectate de lucrările la autostrada A10 Sebeș-Turda, în zona Sâncrai susține că s-au montat ”panouri pentru pietoni” în loc de panouri fonoabsorbante

Prin urmare, CNAIR şi Aktor au mai fost obligate să asigure şi accesul de pe imobilul teren la drumul public ”cu piciorul şi cu autovehicule pe o lăţime minimă de 3 metri”, ambele până la soluţionarea definitivă a dosarului prin care proprietarii casei şi a terenului solicită despăgubiri din partea statului.

În dreptul imobilului este în construcţie un zid de sprijin al pasajului suprateran care va permite trecerea pe DJ 142L, pe deasupra autostrăzii A10 Sebeş – Turda. Zona este unul dintre punctele critice minore ale şantierului autostrăzii, care însă nu va afecta finalizarea lotului 2, între Alba Iulia şi Aiud, în 2021.

În februarie 2021, s-a adoptat o soluţie alternativă de relocare a drumului judeţean ca urmare a blocajului înregistrat din cauza refuzului proprietarilor de a permite accesul în culoarul expropriat. În baza acordului de mediu, în zonele de locuit unde se înregistrează depăşiri ale nivelului de zgomot, de peste 50 dB, vor fi instalate panouri antifonice, de protecţie împotriva zgomotului.

CITEȘTE ȘI: Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, filmat complet: S-a așternut balast stabilizat pe un sens de mers, în zona alunecării de la Oiejdea

”Instanţa reţine că deşi s-a solicitat depunerea de către pârâta de ordinul 2 (Aktor – n.r.) a măsurătorilor lunare efectuate în proximitatea imobilului reclamantului conform dispoziţiilor Autorizaţiei de mediu, aceasta nu s-a conformat, fiind depuse doar rapoarte de încercare din data de 27.08.2021, rezultând valori de 61,81 dB, 60,82 dB şi 61,74 dB, valori înregistrate în data de 26.08.2021, în intervale orare de 15 minute.

Valori mari de zgomot faţă de cele admise

Prin urmare, faţă de nedepunerea rapoartelor lunare obligatorii conform acordului de mediu, instanţa reţine că există o presupunere rezonabilă că a avut loc o încălcare a acordului de mediu, la care se adaugă şi valorile înregistrate odată cu măsurătorile din data de 26.08.2021, rezultând valori mai mari de 50 dB”, se precizează în hotărârea din 30 septembrie 2021, prin care a fost admisă cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de proprietari.

De asemenea, instanţa a cerut firmei Aktor să indice natura panourilor montate pe zidul de sprijin al pasajului suprateran din proximitatea imobilului reclamantului, însă nu au fost depuse înscrisuri doveditoare, astfel că nu s-a putut lămuri dacă acestea au sau nu rol fonoabsorbant.

”Instanţa reţine că izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamantului se impune a fi realizată în conformitate cu dispoziţiile din acordul de mediu, respectiv prin instalarea unor panouri antifonice, de protecţie împotriva zgomotului. Deşi generic reclamanţii solicită izolarea fonică, aceştia nu fac referire explicit la modalitatea de realizare, astfel că instanţa apreciază că este suficientă modalitatea rezultată din acordul de mediu”, se mai precizează în document.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO UPDATE| BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

BILANȚUL vijeliilor de sâmbătă din Alba: Inundații la Câmpeni și Hăpria, aluviuni pe DN1, arbori căzuți și drumuri colmatate

În cursul zilei de sâmbătă, 3 iunie, pe fondul mai multor avertizări Cod Portocaliu (Meteorologic și Hidrologic), în județul Alba s-au înregistrat precipitații abundente care au produs efecte în mai multe zone, astfel:

Pe fondul avertizărilor Cod Portocaliu meteo și hidro, la nivelul județului Alba, până la momentul actual, bilanțul evenimentelor este următorul:

Elit - Gustul Desăvârșit

– evacuare apă din subsol pe raza localității Sebeșel, comuna Săsciori (a intervenit SVSU Săsciori);

– degajare aluviuni de pe DN1, raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș în cooperare cu SDN Alba);

– evacuare apă din 2 curți și 1 subsol pe raza localității Răhău, municipiul Sebeș (a intervenit SVSU Sebeș );

– arbore căzut pe carosabil, pe DJ 107C în localitatea Drâmbar, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– evacuare apă din garaj în localitatea Hăpria, comuna Ciugud (a intervenit SVSU Ciugud);

– Oraș Câmpeni – strada Valea Brătinesei sunt 20 de curți inundate și un podeț colmatat, intervine Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Câmpeni.

UPDATE: Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Bistra intervin pentru degajarea unor arbori cazuți în vale, și decolmatarea drumuri de acces în loc. Bistra, zona Valea Lipăii.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba sub asediul avertizărilor meteo: Încă un cod portocaliu de viituri în bazinele Geoagiu și Mureș

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis încă o avertizare de cod portocaliu pentru fenomene imediate de inundații valabilă pentru județul Alba, până la ora 03:00.

La această oră a intrat în vigoare o avertizare hidrologică de cod portocaliu valabilă în perioada 03.06.2023 ora 21:00 – 04.06.2023 ora 03:00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice: Geoagiu – pe sectorul aferent S.H. Teiuș, Mureș – afluenţii aferenţi sectorului aval confluență cu râul Târnava – amonte S.H. Acmariu, județele Alba, Sibiu.

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Județul Alba lovit de VIJELII și viituri: INUNDAȚII la Câmpeni după o rupere de nori

Județul Alba se află sâmbătă seara sub asediul femomenelor meteo extreme, mai multe avertizări de inundații fiind emise de autorități.

CITEȘTE ȘI: INUNDAȚII în satul Hăpria din Ciugud: Viitura a luat cu asalt străzile și gospodăriile oamenilor

În orașul Câmpeni, strada Brătinesei se află sub ape, după o rupere de nori petrecută în această seară.

Elit - Gustul Desăvârșit

Inundații au mai fost astăzi și între Sebeș și Cut și în satul Hăpria din comuna Ciugud.

CITEȘTE ȘI: Avertizare RO-ALERT de INUNDAȚII în Alba: „Îndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate”

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba a emis o avertizare de extremă urgență RO-ALERT de inundații pentru mai multe zone din județul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare