Rămâi conectat

Ştirea zilei

Antreprenorul autostrăzii A10 Sebeș-Turda, lotul 2, obligat să monteze panouri fonoabsorbante lângă imobilul unei familii din Sâncrai: Motivarea instanței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Antreprenorul autostrăzii A10 Sebeș-Turda, lotul 2, obligat să monteze panouri fonoabsorbante lângă imobilul unei familii din Sâncrai: Motivarea instanței

Decizia prin care instanța a obligat Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi compania Aktor să izoleze fonic ”în regim de urgenţă” o locuinţă aflată în imediata apropiere a şantierului autosrăzii A10, lotul 2 Alba Iulia – Aiud, a fost motivată de Judecătoria Aiud.

Hotărârea a fost pronunţată pe 30 septembrie de Judecătoria Aiud şi este executorie. Potrivit instanţei, locuinţa este afectată de lucrările la pasajul superior al drumului judeţean, care va supratraversa autostrada.

CITEȘTE ȘI: Întârzieri pe autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2. Directorul CNAIR: „Pe tot lotul există probleme. Nu văd cum l-am putea da în trafic până pe data de 15 noiembrie”

Proprietarii locuinţei au în prezent accesul la calea publică asigurat datorită faptului că lucrările la zidul de sprijin al pasajului suprateran s-au desfăşurat cu lăsarea liberă a porţiunii din dreptul porţii de acces în imobil.

În condiţiile în care s-ar acoperi zidul de sprijin al pasajului suprateran, proprietarii ar avea doar acces pietonal pentru a ieşi în stradă, deoarece datorită amplasamentului gardului şi a porţii aferente, nu s-ar putea ieşi cu autovehicule din curte.

CITEȘTE ȘI: Drept la replică: Proprietarul casei afectate de lucrările la autostrada A10 Sebeș-Turda, în zona Sâncrai susține că s-au montat ”panouri pentru pietoni” în loc de panouri fonoabsorbante

Prin urmare, CNAIR şi Aktor au mai fost obligate să asigure şi accesul de pe imobilul teren la drumul public ”cu piciorul şi cu autovehicule pe o lăţime minimă de 3 metri”, ambele până la soluţionarea definitivă a dosarului prin care proprietarii casei şi a terenului solicită despăgubiri din partea statului.

În dreptul imobilului este în construcţie un zid de sprijin al pasajului suprateran care va permite trecerea pe DJ 142L, pe deasupra autostrăzii A10 Sebeş – Turda. Zona este unul dintre punctele critice minore ale şantierului autostrăzii, care însă nu va afecta finalizarea lotului 2, între Alba Iulia şi Aiud, în 2021.

În februarie 2021, s-a adoptat o soluţie alternativă de relocare a drumului judeţean ca urmare a blocajului înregistrat din cauza refuzului proprietarilor de a permite accesul în culoarul expropriat. În baza acordului de mediu, în zonele de locuit unde se înregistrează depăşiri ale nivelului de zgomot, de peste 50 dB, vor fi instalate panouri antifonice, de protecţie împotriva zgomotului.

CITEȘTE ȘI: Autostrada A10 Sebeș-Turda, lotul 2, filmat complet: S-a așternut balast stabilizat pe un sens de mers, în zona alunecării de la Oiejdea

”Instanţa reţine că deşi s-a solicitat depunerea de către pârâta de ordinul 2 (Aktor – n.r.) a măsurătorilor lunare efectuate în proximitatea imobilului reclamantului conform dispoziţiilor Autorizaţiei de mediu, aceasta nu s-a conformat, fiind depuse doar rapoarte de încercare din data de 27.08.2021, rezultând valori de 61,81 dB, 60,82 dB şi 61,74 dB, valori înregistrate în data de 26.08.2021, în intervale orare de 15 minute.

Valori mari de zgomot faţă de cele admise

Prin urmare, faţă de nedepunerea rapoartelor lunare obligatorii conform acordului de mediu, instanţa reţine că există o presupunere rezonabilă că a avut loc o încălcare a acordului de mediu, la care se adaugă şi valorile înregistrate odată cu măsurătorile din data de 26.08.2021, rezultând valori mai mari de 50 dB”, se precizează în hotărârea din 30 septembrie 2021, prin care a fost admisă cererea de ordonanţă preşedinţială formulată de proprietari.

De asemenea, instanţa a cerut firmei Aktor să indice natura panourilor montate pe zidul de sprijin al pasajului suprateran din proximitatea imobilului reclamantului, însă nu au fost depuse înscrisuri doveditoare, astfel că nu s-a putut lămuri dacă acestea au sau nu rol fonoabsorbant.

”Instanţa reţine că izolarea fonică a imobilului proprietatea reclamantului se impune a fi realizată în conformitate cu dispoziţiile din acordul de mediu, respectiv prin instalarea unor panouri antifonice, de protecţie împotriva zgomotului. Deşi generic reclamanţii solicită izolarea fonică, aceştia nu fac referire explicit la modalitatea de realizare, astfel că instanţa apreciază că este suficientă modalitatea rezultată din acordul de mediu”, se mai precizează în document.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea