Rămâi conectat

Actualitate

Anticorpii monoclonali ar putea însemna salvarea pentru cei care nu dezvoltă o imunitate optimă după vaccin: Ce sunt aceștia și cum acționează

Publicat

în

Anticorpii monoclonali ar putea însemna salvarea pentru cei care nu dezvoltă o imunitate optimă după vaccin: Ce sunt aceștia și cum acționează

Prin administrarea unui cocktail de anticorpi monoclonali, pacienții vulnerabili care nu dezvoltă un răspuns imun suficient de puternic în urma vaccinării ar putea fi protejați de formele grave de COVID-19.

La aproape 2 ani de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, omenirea începe să-și recapete speranța că va scăpa de acest flagel. Întreaga comunitate științifică a marcat progrese remarcabile în privința vaccinurilor anti-COVID și continuă să descopere noi căi prin care oamenii să fie protejați de această boală care a curmat peste 5 milioane de vieți.

În 2020 fost dezvoltate 4 vaccinuri anti-COVID extrem de eficiente împotriva formelor grave de boală, aprobate de Agenția europeană a medicamentului (EMA). Studiile clinice sunt în continuare în derulare în privința altor vaccinuri anti-COVID care, foarte probabil, își vor dovedi siguranța și eficacitatea, urmând să fie aprobate în viitorul apropiat.

Electrica Furnizare Discount

Au fost administrate, în mai puțin de un an, aproape 7 miliarde de doze de vaccin. Un studiu realizat recent de Universitatea Yale a arătat că vaccinurile anti-COVID au salvat până acum, doar pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, peste 300.000 de vieți.

Afecțiuni și tratamente care pot împiedica dezvoltarea de anticorpi în urma vaccinării anti-COVID

Deși sunt considerate sigure și au o rată de eficiență impresionantă în prevenirea infecției, reducerea formelor simptomatice de boală, scăderea semnificativă a ratei de spitalizare și de deces, vaccinurile anti-COVID pot induce un titru mai scăzut de anticorpi neutralizanți față de virusul SARS-CoV-2 în cazul anumitor categorii de persoane.

Vorbim despre persoanele vulnerabile cu diverse afecțiuni hematologice sau boli autoimune (anemie falciformă, talasemie majoră, sindrom celiac) ori care urmează tratamente imunosupresive ce favorizează un răspuns imun protector incomplet la un vaccin anti-COVID, deoarece nu prezintă celule imune adaptative funcționale.

În această categorie sunt incluși pacienții imunosupresați post-chimioterapie, pacienți care efectuează radioterapie, pacienții care efectuează transplant de celule stem hematopoietice, pacienții cu mielom multiplu sau boli genetice care afectează sistemul imun, pacienții care primesc tratament imunosupresor sau imunomodulator biologic.

Este considerat imunosupresat orice pacient cu istoric de afecțiuni hematologice maligne, precum leucemie, limfom, mielom.

Următoarele categorii de pacienți imunocompromiși ar putea avea un răspuns atenuat sau absent la vaccinurile anti-COVID:

-Imunodeficiențe primare și secundare care implică imunitate adaptativă;

-Splenectomie sau asplenie funcțională (de exemplu, siclemie);

-Terapii țintite împotriva limfocitului B (de exemplu, blocarea prin anticorpi monoclonali anti-CD20 sau anti-CD22, agenți bispecifici precum blinatumomab, terapii celulare precum CAR-T direcționate împotriva CD19 sau CD22, inhibitori BTK);

-Terapii țintite împotriva limfocitului T (de exemplu, inhibitori de calcineurină, globulină antitimocitară, alemtuzumab);

-Agenți imunosupresori în doze mari (rituximab, ciclofosfamidă, micofenolat mofetil sau steroizi – 20 mg per doză sau > 2 mg/kg/zi prednison zilnic sau echivalent);

-Transplantul de celule hematopoietice (HCT), în special în primele 3-6 luni după transplant de celule stem hematopoietice;

-Imunitate aberantă subiacentă (de exemplu, boală grefă-contra-gazdă GVHD, respingerea grefei, reconstituirea imună absentă sau incompletă, neutropenia).

Riscurile și beneficiile pentru pacienții imunocompromiși care primesc un vaccin anti-COVID trebuie cântărite de la caz la caz, luând în considerare incidența infecției în comunitate.

Majoritatea experților recomandă vaccinarea atât timp cât vaccinul este sigur pentru utilizare, chiar dacă rata de protecție așteptată este mai mică decât populația generală.

Important, vaccinarea nu schimbă comportamentele de precauție necesare, cum ar fi purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena frecventă a mâinilor.

Pacienții care primesc chimioterapie sau imunosupresie vor primi vaccinul sub recomandarea medicului curant care va decide dacă acesta i se poate administra în siguranță și care este momentul oportun vaccinării.

Anticorpii monoclonali, o soluție eficientă de prevenție anti-COVID pentru pacienții vulnerabili

Pentru persoanele vulnerabile care nu dezvoltă un titru protector de anticorpi neutralizanți post-vaccinare anti-COVID poate fi utilă administrarea adițională de anticorpi monoclonali ca metodă de profilaxie împotriva infectării și agravării simptomelor bolii.

Agenția Europeană a Medicamentului, în colaborare cu grupul de experți internaționali din cadrul COVID-19 EMA Pandemic Task Force (COVID-ETF), a început deja procesul de evaluare în vederea aprobării în regim de urgență a primei combinații de anticorpi monoclonali ce poate fi administrată profilactic acestor categorii de pacienți.*

Potrivit studiilor clinice de fază 3**, cocktailul de anticorpi monoclonali (AZD7442/Evusheld) dezvoltat de compania anglo-suedeză Astra Zeneca – producătorul de medicamente care a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri împotriva infecției cu SARS-CoV-2 – poate reduce cu 77% riscul de infecție simptomatică și cu 67% riscul de a dezvolta forme grave de COVID-19 ca urmare a comorbidităților asociate.

De asemenea, anticorpii monoclonali ar asigura o protecție de până la 12 luni împotriva COVID-19, neutralizând inclusiv varianta Delta, extrem de virulentă și de contagioasă.

Anticorpii monoclonali se adresează, așadar, pacienților vulnerabil care nu sunt suficient protejați prin vaccinare. Medicamentul se administrează prin injecție intramusculară, în doză unică. Ulterior, proteinele specifice se atașează la proteina Spike a SARS-CoV-2, neutralizând astfel răspândirea virusului în celulele corpului și, implicit, apariția bolii simptomatice.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicitate

Actualitate

Alexandru Rafila despre certificatul verde: Nu vom utiliza acest document la slujbe religioase, aici parerea este unanima

Publicat

în

Alexandru Rafila despre certificatul verde: Nu vom utiliza acest document la slujbe religioase, aici parerea este unanima

Alexandru Rafila, noul ministru al Sănătății, a declarat, în cursul zilei de vineri că este o „părere unanimă” în Guvern că prezența la slujbele religioase nu trebuie condiționată de prezentarea certificatului verde Covid.

„Nu vom utiliza acest document la slujbe religioase, aici parerea este unanima”, a spus Rafila.

Ministrul a adăugat că, pe de altă parte, Guvernul cere cultelor să ajute autoritățile în promovarea vaccinării. „Rolul educativ al Bisericii e foarte important si poate contribui la controlul pandemiei si vrem sa folosim si acest instrument”, a spus ministrul Sănătății.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Din decembrie, consumatorii vulnerabili pot cere amânarea facturilor la gaze și energie electrică: Care ar putea fi partea negativă

Publicat

în

Din decembrie, consumatorii vulnerabili pot cere amânarea facturilor la gaze și energie electrică: Care ar putea fi partea negativă

Consumatori vulnerabili pot, din luna aceasta să opteze pentru amânarea plății facturilor la gaze și energie electrică. Pot scăpa de aceste cheltuieli până în aprilie, anul viitor, iar în următoarele 6 luni trebuie să achite restanțele. Adică cei cu venituri mici vor ajunge să plătească 2 facturi într-o singură lună pentru a stinge datoriile.

Au început deja să vină facturile pentru luna noiembrie la energie electrică și gaze naturale.
Unele dintre ele mai mari decât își permit consumatorii. Cei cu probleme pot amâna plata timp de 6 luni.

Facturile amânate înseamnă datorii în 2022

Electrica Furnizare Discount

„Nu mi se pare o măsură strălucită pentru că orice amânare înseamnă plată mai târziu pe care o faci.
Și o plată care va duce și la penalități, probabil.”

Consumatorul vulnerabil este persoana care câșigă cel mult 2053 de lei. În cazul familiilor, venitul pentru fiecare membru trebuie să fie de maximum 1386 de lei pe lună pentru a beneficia de această măsură.

„Ceva cu furat pălăria pentru o perioadă și apoi pui la loc aceeași pălărie. Deci, nu se rezolvă nimic.”

Consumatorii vulnerabili trebuie să completeze un formular de 14 pagini pe care îl depun la primărie. Apoi își anunță furnizorul despre intenția de a amâna plata facturilor.

„Ok, le pot amâna, dar tot le plătesc. Și or să vină și cu ceva în plus. Nu știu dacă e o măsură care să fie în favoarea mea.”
Facturi „mai mici” după liberalizarea pieței de energie și gaze

Teoretic, ar fi trebuit să plătim facturi mai mici după liberalizarea piețe la energie și gaze. În realitate, am fost păcăliți, o confirmă și cei de la BNR.

Adrian Vasilescu, BNR: „Facturile la energie și la gaze, la energie electrică și la gaze, au cunoscut scumpiri exorbitante. Este o inflație care mătură întreaga planetă. La noi, însă, întervine un plus de inflație determinat de haosul care s-a produs în liberalizarea prețurilor la energie electrică și la gaze naturale.”

Iar scumpirile nu se opresc aici.

Momentan, prețul este plafonat prin lege, așa că scumpirile vor fi simțite din aprilie 2022 Și cei care au schimbat furnziorul vor fi afectați din cauza creșterii tarifelor de transport și distribuție.

Sursa: stirilekanald.ro

Citește mai mult

Actualitate

Idei de cadouri de Moș Nicolae pentru părinţi și bunici. Cum să-i surprinzi pe cei dragi cu daruri pline de farmec

Publicat

în

Când alegi cadouri pentru bunici, indicat ar fi să ții cont că amintirile sunt extrem de importante pentru ei. Bunicii acordă valoare sentimentală cadourilor primite de la copii sau nepoți și ar fi păcat să-i dezamăgim. Câteva idei? Albume foto, cărți, decorațiuni de interior, electrocasnice, un tablou, cutie de bijuterii, eșarfă, halat, papuci de casă, poate și un telefon pentru a păstra legătura cu cei dragi. În plus, vizitează-i cât mai des! Bunicii au un farmec aparte!
Citește și: mesaje de Mos Nicolae

Cadouri pentru părinţi sau bunici

1. Pătură cu mâneci – Acest cadou este extrem de util în sezonul rece pentru cei care vor să lenevească mai mult în faţa televizorului, la căldură.

2.  Bilet la teatru. În tumultul din perioada sărbătorilor de iarnă, un bilet la teatru reprezintă un cadou inspirat pentru cei care simt nevoia să se deconecteze de la grijile de zi cu zi şi să profite de o binemeritată doză de cultură. Totodată, cu un asemenea cadou, puteţi lansa şi o invitaţie pentru o seară plăcută în compania celor dragi.

Electrica Furnizare Discount

3. Parfum – Dacă persoanele apropiate nu sunt prea pretenţioase sau preferă apele de toaletă mai ieftine, le puteţi achiziţiona parfumuri, din magazine sau din diferite cataloagele.

Citește și: Nume derivate din Nicolae care se sărbătoresc de Sf. Nicolae sau Mos Nicolae

4. Ceasuri – Dacă persoanele dragi nu sunt prea pretenţioase, puteţi opta pentru ceasuri mai ieftine, disponibile în mai multe magazine oline. Pe site-uri puteţi găsi ceasuri pentru femei şi bărbaţi şi la preţuri mai mici de 50 lei.

5. Fluturi solari ecologici – Persoanele care iubesc florile şi fluturii vor fi foarte încântate dacă vor primi în dar aceşti fluturi solari ecologici. Fluturii, care par reali, sunt ataşaţi de suporturile care conţin panouri solare, iar când apar razele soarelui, aceştia se învârt în jurul suportului, dând energic din aripi. Fluturii solari pot fi aşezaţi în tufişuri, în grădină, pe verande sau balcon.

6. Breloc cu sunete pentru chei – Acest breloc pentru chei este ideal pentru persoanele care nu-şi găsesc cheile prea uşor. Când posesorul cheilor ataşate la acest breloc nu le găseşte trebuie doar să fluiere sau să bată din palme şi va afla imediat în ce colţ al încăperii/genţii se află cheile sale.

Citește și: mesaje de Sfântul Nicolae

7. Cremă de mâini, pentru protecţie la ger. Un asemenea cadou este ideal pentru mamele şi bunicile care vor ca iarna să nu îşi lase amprente semnificative asupra mâinilor lor. Astfel, fără a vă uşura buzunarele, veți reuși să le faceți o surpriză, iar ele vor fi încântate de acest cadou, pentru că îşi vor putea proteja pielea de ger şi de vânt.

8. Mănuşi de grădinărit şi seminţe de plante sau flori. Pasionaţii de grădinărit pot primi un cadou pe măsură. O pereche de mănuşi pentru grădinărit şi seminţe de legume, fructe sau flori, după cum şi-ar dori destinatarul. În magazinele de bricolaj găsiți mănuşi din bumbac, pentru grădină, și seminţe de flori la prețuri foarte mici. Astfel, în limita maximă a bugetului indicat în acest articol, puteţi lua un set complet de mănuşi şi seminţe pentru întreaga familie.

9. Calendar personalizat – Cu un calendar personalizat, făcut cu pozele celor dragi, orice persoană se poate simţi flatată, iar cel care îl dăruieşte nu va resimţi prea mult impactul financiar al acestui cadou.

10. Trandafiri pitici în ghiveci – Nici cele mai pretențioase mame și bunici nu pot rămâne indiferente la trandafirul pitic. Minirosa este o plantă ideală pentru apartament şi, oricând, poate fi un cadou ideal, în ciuda preţului mic.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare