Rămâi conectat

Actualitate

Angajaţii fabricii de la Penitenciarul Aiud invocă, disperaţi, „soluţia Sobaru”!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Întreprinderea de Metalurgie Prelucrătoare Aiud este o sucursală a Regiei Autonome Multiproduct Bucureşti, care lucrează atât cu angajaţi civili, din localitate, cât şi cu deţinuţi din Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Aiud, într-o proporţie cam de 50%. Astfel de „fabrici ale deţinuţilor”, aparţinând tot de Multiproduct Bucureşti, mai există în ţară şi pe lângă alte penitenciare: Gherla, Târgşor, Poarta Albă etc. Având în vedere că fiecare dintre acestea lucrează, pe jumătate, cu cea mai ieftină mână de lucru din ţară, deţinuţii, ai crede că ar trebui să înregistreze profituri extraordinare. Poate şi înregistrează, dar acestea nu au fost şi nu sunt gestionate nici acum în mod eficient. Pentru a vă face o idee cu privire la aceste profituri, aflaţi că pentru serviciile deţinuţilor aceste fabrici virează o sumă oarecare către penitenciare, care la rândul lor o distribuie deţinuţilor, sumele pe care le primesc aceştia fiind foarte mici: în jur de 20-25 de lei lunar. Desigur, nici sumele primite de penitenciare nu sunt prea mari… Culmea, dacă penitenciarele şi deţinuţii primesc sume mai mult simbolice, ai zice că măcar angajaţii civili sunt plătiţi împărăteşte. Ei bine, nu-i aşa. Aceştia nu şi-au mai primit salariile din februarie 2010! De aproape… un an de zile!
lNici reorganizare şi funcţionare, nici faliment
Fabrica a aparţinut până în anul 2008 de Ministerul Justiţiei, când a fost predată ca o măsea stricată AVAS-ului, datorită situaţiei dificile în care se afla încă din anul 2005. Aceasta după ce a trecut prin „furcile caudine” ale unui audit financiar-contabil, comandat în anul 2006 de Corpul de Control al primului ministru. AVAS-ul, care are printre alte atribuţii şi administrarea eficientă, precum şi restructurarea operatorilor economici aflaţi în administrarea sa, ca primă măsură şi-a trimis un reprezentant la şedinţele (lunare!) ale Consiliului de Administraţie al Regiei Multiproduct. Acolo, în urma a nenumărate discuţii (duse pe bani frumoşi) şi după „investigaţii amănunţite”, reprezentantul AVAS a formulat următoarea rezoluţie: „Din cauza complexităţii situaţiilor şi a unor limitări legislative, implementarea tuturor măsurilor de reorganizare, restructurare, nu ar conduce la crearea condiţiilor pentru o activitate rentabilă şi a plăţii datoriilor acumulate”. Cu toate acestea, activitatea continuă şi în zi de azi, iar bilanţurile financiar-contabile dovedesc o situaţie din ce în ce mai dezastruoasă a Regiei şi, implicit, a ÎMP Aiud. Interesant este faptul că, deşi declinul Regiei Multiproduct şi al sucursalelor sale era evident încă din anul 2002, în anii 2003 şi 2004 Regia a achiziţionat un sediu somptuos în Bucureşti, başca un VW Touareg şi un Audi A6 care, imediat după achiziţionare… au fost date în comodat la Ministerul Justiţiei. Mai mult decât atât, din anul 2007 Regia nu şi-a mai plătit contribuţiile la bugetul de stat.

lJoaca de-a ordonanţa
de urgenţă
În anul 2009 AVAS a luat prima măsură vizibilă: schimbarea din funcţie a directorului Ana Maria Filipescu, cu fostul director tehnic, Elena Eremia. Dar lucrurile au mers tot prost şi în anul 2010, deci abia după doi ani de la preluare (timp în care Consiliul de Administraţie, directorii şi reprezentantul AVAS şi-au luat banii frumoşi pentru „eforturile” lor) AVAS a iniţiat o propunere de ordonanţă de urgenţă, în care a prezentat situaţia Regiei şi s-a propus iniţierea unei legi care să permită declararea stării de insolvenţă. Proiectul a fost avizat favorabil de Secretariatul General al Guvernului, a parcurs toate procedurile legale iar la începutul lunii iulie 2010 proiectul de act normativ a fost înaintat Ministerului Finanţelor Publice, de unde a fost returnat către AVAS, iar de atunci… linişte şi pace. Fabricile lucrează, oamenii nu sunt plătiţi, iar nicio măsură nu se întrevede: nici reorganizare, nici restructurare, nici insolvenţă, nici falimentare…
Interesant de precizat în acest context este faptul că una dintre persoanele responsabile de această lipsă de acţiune în ceea ce priveşte soarta Regiei Multiproduct şi a sucursalelor sale este Cristina Chiriac, care, potrivit constatării unui control guvernamental, în calitatea sa de şefă a Direcţiei Administrare Societăţi Comerciale din cadrul AVAS „nu a propus măsuri concrete pentru restructurarea Regiei”. De ce? Păi şi domniei sale, ca şi directorilor Regiei le-a convenit să încaseze sume de zeci de mii lunar, fără a face nimic, şi fără a-i păsa că angajaţii civili ai sucursalelor nu-şi luau salariile şi nici nu aveau plătite contribuţiile la bugetul de stat. Dar cine este doamna Cristina Chiriac? Este fina lui Siviu Prigoană, influentul „gunoier şef”, şi cu asta am spus totul.
lNimănui nu-i pasă de angajaţii ÎMP Aiud
Aşadar, în timp ce asupra soartei Regiei Multiproduct se „dezbate”, în timp ce directorii şi membrii Consiliului de Administraţie al acesteia se îmbuibă, angajaţii lucrează pe gratis, ca nişte deţinuţi sau, mai rău, ca nişte sclavi. Despre situaţia lor am discutat cu liderul de sindicat, dl. Vasile Bordean care ne-a declarat: „Am sesizat toate autorităţile competente, conducerea, Prefectura Alba, ministerele, primul ministru etc., dar nu am primit nici măcar sfaturi sau încurajări, darămite soluţii. Am vrea măcar să ne lămurească cineva cum e posibil ca o societate cu capital de stat, care S-A AUTOFINANŢAT ÎN PERMANENŢĂ, nu poate fi nici rentabilizată, nici reorganizată, nici declarată falimentară, dar cu toate acestea… funcţionează? Trăim cu speranţa că o minte luminoasă va găsi o soluţie de ieşire din impasul în care ne aflăm, altfel nu ne mai rămâne decât… soluţia lui Sobaru!”
Menţionăm, în încheiere, că angajaţii IMP Aiud au acţionat în instanţă împotriva Regiei Multiproduct Bucureşti, primul termen de prezentare în instanţă fiind mâine, 19 ianuarie 2011. Ce se va întâmpla? Vom vedea şi vom reveni…

Ioan HĂNŢULESCU

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

”Jocul de-a v-ați ascunselea” cu gunoaiele menajere ale cetățenilor din Alba Iulia continuă! Molozul și deșeurile se amestecă, într-un peisaj sinistru

În cartierul Lumea Nouă, cum este cunoscut de albaiulieni, problema depozitării gunoaielor în spatele stației de transformare este departe de a fi rezolvată.

Acum trei săptămâni a fost deschis un dosar penal „in rem” pentru fapte de îngropare a deșeurilor și de eliminare a deșeurilor în spații neautorizate, infracțiuni pedepsite cu închisoare de la 3 la 5 ani sau cu amendă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Situația nu s-a îmbunătățit, ba din contră, se încearcă ascunderea gunoaielor mai adânc în rampă! Prin stufărișul din cel mai adânc punct din rampă se găsesc de la haine aruncate, pahare si sticle de plastic, pana la saci menajeri întregi.

”Chiar de mîine se vor ridica ca și “rampe neconforme”! Am dat dispoziția de astăzi! Din păcate acolo e un loc unde din trei in trei luni, ridicam zeci de tone! Din păcate pentru unii din zona a devenit afacere!” a declarat Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Reprezentanții firmei de salubritate contractoare din Alba Iulia se declară ”neștiutori” asupra situației: ”Colegii noștri? Când s-a întâmplat asta? Nu există sesizări scrise. S-au mai făcut reclamații telefonice”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

SURSE: Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Taxele locale ar putea rămâne la nivelul actual și în 2023. Coaliția vrea să renunțe la ideea majorării, la o lună după ce aceasta abia trecuse de Senat.

Impozitele locale ar putea rămâne neschimbate anul viitor. Coaliția de guvernare ar putea renunța la majorarea acestor taxe, potrivit unor surse TVR INFO. Sunt așteptate și deciziile pentru majorarea pensiilor și pentru reglementarea pieței energiei. PSD și PNL văd însă diferit soluțiile. Miercuri ar urma să aflăm ce au hotărât liderii coaliției.

Elit - Gustul Desăvârșit

Se pare că liderii coaliției nu au reușit să se înțeleagă cu reprezentanții autorităților locale, cu primarii, pe chestiunea majorării acestor taxe și impozite.

Potrivit surselor TVR INFO, edilii ar fi dorit ca executivul și coaliția, în Parlament, să-și asume impunerea obligativității introducerii acestor majorări de taxe cu 50% la baza de impozitare pe imobile, dar la nivelul coaliției s-a decis să se renunțe la idee, la o lună după ce abia trecuse de Senat.

Drept urmare, la Camera Deputaților este posibil ca, după o nouă discuție în coaliție, să se treacă la respingerea acestei ordonanțe.

În ceea ce privește pensiile, în continuare sunt disensiuni.

Liberalii doresc o majorare de aproape 15%, în timp ce social-democrații merg pe ideea unei creșteri la 11-12%, iar de restul banilor care sunt direcționați în acest sens să se acorde acele ajutoare către anumite categorii de pensionari vulnerabili, iar aici vorbim despre o posibilitate a creșterii plafonului maximal.

Dacă până acum se acordau ajutoare financiare pentru pensionari care au venituri de până în 2.200 de lei, se ia în considerare majorarea acestui plafon până la 4 mii de lei.

Sursa: stiritvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cazierul judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic: Proiect adoptat de Senat

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de parlamentari ai mai multor partide, adoptat luni de Senat, certificatul de cazier judiciar poate fi eliberat solicitantului şi în format electronic.

Iniţiativa legislativă are ca obiect de reglementare completarea art. 28 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, în sensul simplificării obţinerii certificatului de cazier judiciar, prin introducerea posibilităţii eliberării acestuia în format electronic, se precizează în raportul de admitere a proiectului.

Iniţiatorii îşi motivează demersul legislativ prin reducerea eforturilor de procurare a documentelor în vederea obţinerii unor servicii publice, respectiv a cazierului judiciar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit unui amendament admis, la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în urma consemnării opţiunii în cererea-tip, certificatul de cazier judiciar se eliberează gratuit şi în formă electronică. Certificatele de cazier judiciar eliberate în formă electronică sunt semnate cu semnătură electronică calificată şi sunt asimilate înscrisurilor autentice. Noţiunea de semnătură electronică calificată are înţelesul dat de dispoziţiile Regulamentului (UE) nr.910/2014 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 iulie 2014 privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice pe piaţa internă.

În termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin ordin comun al ministrului afacerilor interne şi al ministrului cercetării, inovării şi digitalizării sunt stabilite procedurile pentru eliberarea în formă electronică a cazierului judiciar, prevede o altă modificare a textului de act normativ.

Senatul este prima Cameră legislativă sesizată.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea