Rămâi conectat

Sport

Andrei Cernea, „vedeta” Industriei Galda, a plecat la muncă în Germania | ”Paul Ciucă a fost precum un tată pentru mine”, afirmă fostul echipier al divizionarei terţe

Dan HENEGAR

Publicat

în

Din 2013 în „galben-albastru”, cu un „intermezzo” numit FCM Baia Mare (şase luni), Andrei Cernea a crescut în acelaşi timp cu Industria Galda de Jos. Simpatizat de suporteri, apreciat de cei din lumea fotbalului judeţean, „Biba” Cernea a renunţat însă la „sportul rege” pentru a munci în Germania. „Pata de culoare” a inimoasei formaţii găldene, un jucător spectaculos din toate punctele de vedere, Andrei Cernea a fost eroul istoricei partide de baraj de la Deva, din 2014, când Industria a promovat în premieră în Liga a 3-a. Atunci, pe când CS Ghiroda se pregătea să sărbătorească, în minutul 90+3, Cernea a „inventat” o acţiune personală ce a restabilit egalitatea şi a dus meciul în prelungiri, iar după loviturile de departajare, Industria a cunoscut bucuria accederii în eşalonul superior.

*La muncă la un şantier naval

În fiecare pauză competiţională, Cernea era curtat de echipele din judeţ, gen Performanţa Ighiu sau Unirea Alba Iulia, dar a preferat să rămână la Industria, motivul fiind unul de suflet. „Paul Ciucă a fost ca un părinte pentru mine, m-a ajutat din toate punctele de vedere, mi-a oferit numai sfaturi bune. Dacă am rămas atât timp la Galda, am făcut-o pentru antrenorul Paul Ciucă”, a dezvăluit fotbalistul în vârstă de 29 de ani. În această iarnă patru dintre echipierii Galdei, portarul Cătălin Ştef, fundaşul Bogdan Rodean, mijlocaşii George Goronea şi Andrei Cernea, au luat calea străinătăţii, renunţând la fotbal. „Biba” a ajuns în Germania, în Papenburg, unde va munci pe un şantier naval timp de şase luni, după care se va întoarce în ţară. „Aici câştig într-o lună cam cât realizam în două-trei de fotbal. Era firesc să încerc”, a spus Andrei, unul dintre cei mai vechi jucători din lotul Industriei. Mai mereu printre protagonişii Industriei, purtător al banderolei de căpitan (împreună cu Claudiu Haiduc), în permanenţă printre principalii marcatori ai divizionarei terţe, Cernea susţine că în viitor îşi doreşte să îmbrace iar tricoul Industriei. „Cel mai bun randament al carierei l-am dat sub comanda lui Paul Ciucă, la Industria. Îmi pare rău că am plecat, în plan sentimental, pentru că la Galda de Jos m-am simţit extraordinar. Am fost un grup foarte frumos, care fără bani, anul trecut, s-a bătut la promovarea în Liga a 2-a. Oamenii din conducere merită apreciaţi pentru ce au realizat. Este logic ca după ce mă întorc, probabil peste şase luni, să mă gândesc să joc iar aici”, a conchis „vedeta” locală, ce a marcat 4 patru ori în turul campionatului.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

Se înmulțesc memoriile “alb-negrilor”: uniriștii Fetița, Ispas, Scrob și F. Morar și-au cerut la FRF drepturile restante!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Se înmulțesc memoriile jucătorilor “alb-negri” în privința restanțelor din campionatele trecute, ajungându-se la 7 litigii aflate pe masa de lucru a comisiilor abilitate din cadrul Federației Române de Fotbal.

Primul dintre fotbaliștii care și-a solicitat drepturile în această perioadă a fost Andrei Bârdea, a urmat Ștefan Alexandru Bakcsi (dosar dezbătut în 14 martie la Camera Națională de Soluționare a Litigiilor), iar ulterior au intrat pe lista celor care și-au revendicat restanțele Ioan Cîrloanță și Filip Christopher Morar (ambii în ședința din 21 martie a CNSL), plus Răzvan Alexandru Fetița, Ioan Ispas și Radu Iosif Scrob (în 23 martie, la aceeași comisie).

Pentru ultimii 3, motivarea CSNS a fost: “admite cererea reclamantului; obligă clubul pârât la plata drepturilor financiare restante, precum și taxa de procedură; cu recurs în 5 zile de la comunicare”).

Elit - Gustul Desăvârșit

Dintre aceste 7 dosare, 3 aparțin unor jucători care fac parte în această primăvară din efectivul divizionarei terțe (Bârdea, Fetița și F. Morar), iar celelalte sunt ale unor fotbaliști ce au plecat între timp de la gruparea din Cetatea Marii Uniri: Cîrloanță (în această iarnă, la Metalurgistul Cugir, via CSC Șelimbăr), Bakcsi (din retur la Performanța Ighiu), Ispas (tot la Ighiu, din vara trecută), respectiv Scrob (fostul căpitan, nu a evoluat în ultimele 6 luni, legitimat la Gloria Geoagiu).

În vară, când AFC Unirea 1924 Alba Iulia a fost preluată de către autoritățile locale, continuând în Liga 3 sub tutela CSM Unirea Alba Iulia, una dintre problemele acute era aceea a datoriilor acumulate către jucători și antrenori.

Cum din bani publici nu se pot achita restanțele, s-a ajuns la o soluție agreată de toate părțile în acel moment. Respectiv ca salariile neachitate din sezonul 2021/2022 să fie plătite undeva la începutul acestui an (cel târziu luna februarie), respectiv în momentul în care clubul Wuhan Three Towns va vira către Slavia Praga o nouă tranșă în contul transferului lui Nicolae Stanciu. Suma așteptată de gruparea din Cetatea Marii Uniri se cifrează la aproximativ 70.000 de euro în condițiile în care “alb-negrilor” le revine, conform contribuției de solidaritate, un procentaj de 2,65 la sută din transfer. Respectivele persoane cărora clubul le este dator, jucători, antrenori, membri din staff-ul tehnic (inclusiv antrenorii Marcel Rusu și Mircea Oprea), dar și cel administrativ, au acceptat amânarea plăților cu o jumătate de an, însă conform informațiilor, acest lucru nu s-a produs, încă întrucât campioana Chinei a întârziat virarea banilor. În anumite cazuri s-au strâns restanțe ce depășesc un an calendaristic, fiind situații, gen Ciprian Selagea sau Mihai Manea, ce au bani de primit chiar din urmă cu două stagiuni.

La un moment dat se vehicula o sumă cifrată la peste 120.000 de euro, însă aceasta s-a redus întrucât între timp s-au mai achitat din datorii către cei care și-au solicitat drepturile la FRF (exemple: Ciorgovean sau Sg. Tineiu, în lot campionatul trecut). Momentul fierbinte a fost în vara trecută, când memoriile depuse de Alexandru Giurgiu, Adrian Bicheși și Ilie Adam, au dus la o depunctare de 20 de puncte pentru AFC Unirea Alba Iulia. Banii s-au plătit între timp, iar divizionara terță a început stagiunea actuală fără nicio penalizare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Alpar Meszaroș, doar un meci… la Ocna Mureș | Dan Roman rămâne antrenor-jucător la “Soda dragă”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Alpar Meszaroș a fost doar un singur meci, 0-3 acasă cu ACS Tg. Mureș, în ultima etapă a sezonului regular din eșalonul terț, director tehnic al CS Ocna Mureș.

Antrenorul clujean a discutat cu oficialii ocnamureșeni și i-a anunțat că nu continuă colaborarea, fiind nemulțumit de cele găsite în curtea “lanternei roșii” din Seria 9, formație amenințată cu retrogradarea în condițiile în care a strâns mai bine de 6 luni fără victorie (195 de zile), numai două puncte acumulate în 14 partide și 5 eșecuri consecutive, 3 în 2023, când nu a înscris (0-9 golaveraj).

După respectiva întâlnire, o parte dintre aleșii locali au vehiculat ideea ca Dan Roman să rămână doar jucător, pentru a acoperi postul de atacant (în condițiile în care s-a reziliat contractul cu Ceaca, care a avut o reacție deplasată la adresa fanilor), iar de pregătirea echipei să se ocupe… Alpar Meszaroș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunt multe discuții și nemulțumiri, firesc, ținând cont de rezultatele înregistrate și șansele de evitare a retrogradării, care se reduc de la o etapă la alta. Cu domnul Meszaroș nu continuăm colaborarea, mi-a explicat punctul său de vedere, dânsul fiind obișnuit să lucreze la alt nivel, financiar, valoric și ca obiective”, a comentat președintele Ioan Paul.

CS Ocna Mureș începe play-out-ul vineri, în deplasare cu Avântul Reghin. Gruparea din orașul salin are o zestre precară după 18 etape, doar 9 puncte, pierzând teren în această primăvară comparativ cu contracandidatele din subsol: Viitorul Cluj (locul 8, 16 puncte) și Sănătatea Cluj (poziția a 9-a, 14 puncte).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

VIDEO| Albaiulianul Nicolae Stanciu a deschis ”balul” în România – Belarus 2-1: Gol genial al ”decarului” și ”căpitanului” naționalei

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Albaiulianul Nicolae Stanciu a deschis ”balul” în România – Belarus 2-1: Gol genial al ”decarului” și ”căpitanului” naționalei

”Decar” și ”căpitan” al naționalei de fotbal a României, albaiulianul Nicolae Stanciu a marcat un gol superb în partida de pe ”Arena Națională” cu Belarus din preliminariile Campionatului European.

În prima repriză, Nicolae Stanciu a deblocat tabela cu o reușită superbă din lovitură liberă. Imediat a venit și un al doilea gol, înscris de Andrei Burcă, urmând și alte ocazii importante pentru tricolorii români. Pe final, oaspeții au redus din diferență pentru un 2-1 final în favoarea României.

Elit - Gustul Desăvârșit

Nicolae Stanciu a jucat aproape 80 de minute, încasând și un cartonaș galben. România şi-a îndeplinit obiectivul pentru această primă fereastră a preliminariilor, obţinerea a şase puncte din două partide, după un anterior 2-0 cu Andorra în deplasare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare