Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

Amiralul Emil Cico Dumitrescu și falimentul Resial SA, din Alba Iulia, cea mai mare fabrică de cărămizi refractare din România

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

Decesul amiralului Emil Cico Dumitrescu la vârsta de 84 de ani, fost consilier prezidențial al lui Ion Iliescu, readuce în atenție ”contribuția” acestuia la falimentul uneia dintre cele mai mari fabrici din Alba Iulia, Resial SA.

”Sfârșitul” celei mai mari fabrici de cărămizi refractare din România a fost consfințit în perioada guvernării PSD dintre anii 2000 – 2004. În perioada respectivă, din Consiliul de administraţie al firmei din Alba Iulia au făcut parte şi fostul senator PSD – Doru Ioan Tărăcilă, precum și amiralul Emil Cico Dumitrescu.

În anul 2001, în urma unor decizii controversate ale consiliului de administrațe, Resial SA a preluat datorii de 30 de milioane de lei ale acţionarului majoritar de la vremea respectivă, Caloni Serv Com SA Azuga, proprietate a omului de afaceri Constantin Samson, apropiat de cercuri financiare rusești, cea mai mare parte dintre acestea către Transgaz Mediaş.

Între cele două societăţi a fost încheiat un contract, prin care Resial prelua datoriile acţionarului majoritar. Fabrica din Alba Iulia era obligată, astfel, să plătească datorii de milioane de lei care nu îi aparţineau. După cum relata și presa vremii, în preajma anului 1999, Constantin Samson, prin intermediul firmei pe care o administra, Caloni Serv SA, s-a angajat către Transgaz să recupereze circa 30 de milioane de lei de la mai multe firme cu facturi neachitate către companie. A reuşit să recupereze datoriile, însă sumele ar fi fost investite de Samson pentru cumpărarea a patru foste companii de stat, printre care şi Resial Alba Iulia. Ingineriile financiare au făcut ca Refractara să intre, oficial, în faliment în anul 2005.

Avea la vremea respectivă aproximativ 400 de salariaţi. În perioada 2009-2010, DGFP Alba şi AVAS au încercat să obţină de la judecătorul sindic atragerea răspunderii materiale a lui Doru Ioan Tărăcilă, Emil Cico Dumitrescu şi alţi membri ai consiliului de administraţie pentru datoriile societăţii, însă cererea a fost respinsă. Activele fabricii Resial au fost achiziţionate în 2007 de omul afaceri italian Ariganello Pasqualino, aflat în prezent la închisoare în Italia, cu aproximativ 10 milioane de euro, dar acesta nu a făcut altceva decât să dărâme o parte dintre construcții și să vândă ce a recuperat la fier vechi. Firma italianului a ajuns și în faliment, astfel încât ceea ce a rămas pe imensa platformă industrială a mai fost scos o dată la licitație.

Urmarea a fost punerea la pământ și a restului activelor și vânzarea la fier vechi a ceea ce a mai rămas. Resial SA Alba Iulia a intrat în procedură de faliment din anul 2005. Valoarea datoriilor a ajuns, la momentul respectiv, la suma de 50 de milioane de lei (17 milioane de euro, raportat la piaţa valutară de atunci). Principalul creditor a fost în decursul procedurii de faliment Direcţia de Finanţe Publice Alba, care a revendicat aproape 60 la sută din sumă, respectiv 26 de milioane de lei. Procesul nu s-a încheiat nici în prezent, lichidatorul judiciar având, în continuare, de recuperat creanțe ale fostei uzine. Înainte de 1990, fabrica Refractara era cel mai mare producător de cărămizi refractare silico-aluminoase din România şi era una dintre cele mai moderne fabrici din Europa în acest domeniu. Lucrau aici 2.500 de oameni şi furniza 15 la sută din cărămizile utilizate de marile combinate siderurgice din ţară. Cico Dumitrescu era cercetat penal pentru crime împotriva umanității în dosarul Revoluției din 1989, alături de Ion Iliescu și Petre Roman.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Protest spontan la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Alba. Angajații au întrerupt activitatea timp de o oră. Care sunt nemulțumirile lor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Protest spontan la Arhivele Naționale – Serviciul Județean Alba. Angajații au întrerupt activitatea timp de o oră. Care sunt nemulțumirile lor Vineri, 17 mai 2024,  între orele 09:30 – 10:30, angajații din ARHIVELE NAȚIONALE – SERVICIUL JUDEȚEAN ALBA au decis să protesteze prin întreruperea activității și anularea programului de lucru cu publicul. Angajații din Arhivele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea