Amintiri din Epoca de Aur la Cugir: Mărturii grăitoare din educații vremii în note telefonice din arhiva Liceului Teoretic David Prodan (1987-1989)
Amintiri din Epoca de Aur la Cugir: Mărturii grăitoare din educații vremii în note telefonice din arhiva Liceului Teoretic David Prodan (1987-1989)
În arhiva Liceului Teoretic David Prodan Cugir, cunoscut în perioada comunistă ca Liceul Industrial nr. 1 Cugir, se păstrează un registru cu notele telefonice consemnate de către serviciul de secretariat între anii 1987-1989 – în lipsa existenței faxurilor sau altor mijloace moderne de comunicare. Majoritatea venite de la Inspectoratul Școlar, vizau aspecte din viața școlară, punând în lumină preocupările vremurilor de atunci și evidențiază într-o manieră foarte directă cât de mult se întrepătrundea politica Partidului Comunist Român cu educația din învățământul preuniversitar.
Patriotism, hărnicie, modestie, entuziasm, disciplină, eficiență, obediență, cinste, dreptate, curaj -toate acestea erau cuvinte cheie care stăteau la baza formării elevului perfect. Astfel, de la trageri cu arma de război executate de către clasele a XII-a și întruniri ale comandanților P.T.A.P. (Pregătirea Tineretului pentru Apărarea Patriei) la Alba Iulia, la informări legate de creșterea viermilor de mătase, practică agricolă, serviciul la telefonul școlii pe timpul nopții și repartiția locurilor de muncă în marile centre industriale pentru elevii care au terminat clasa a 12-a ce trebuiau să intre obligatoriu în câmpul muncii dacă nu intrau la facultate, nimic nu poate fi considerat exagerat pentru contextul politic respectiv numit pompos Epoca de Aur a României.
Aceste informări din arhiva liceului- deși uitate sau trecute cu vederea în prezent, făceau pe atunci parte din viața obișnuită a fiecărui elev, învățător, profesor sau director, presupunând un consum necontestat de timp și energie astfel încât totul să decurgă conform planului trasat de partid. Ele erau comunicate liceului nostru pentru ca mai apoi, informația să fie diseminată și în rândul celorlalte unități de învățământ dacă era cazul.
Foarte detaliate și specifice, aceste note telefonice nu lăsau nimic la voia întâmplării. Fiecare amănunt era consemnat într-un registru, reprodus cu minuțiozitate în vederea unei executări cât mai precise a ordinelor transmise. Înregistrate cu dată și număr, ele apar semnate în funcție de caz, fie de către Inspectorul Școlar General, fie de către inspectorii de specialitate, fie de către prim secretarul de partid, fie de către diverși profesori care luau la cunoștință cele transmise de la centru.
În cele ce urmează, vom aduce în atenția dumneavoastră câteva dintre aceste note telefonice, pentru a vă face o idee cât mai clară în legătură cu subiectul prezentat.
Notă Telefonică 3/1989
În ziua de 21 martie 1989, se execută tragerile cu clasele a XII-a cu arme de război. Pregătiți toate materialele și documentele pentru trageri în ziua respectivă.
Conducătorul tragerilor,
Loct. Lupu Nicolae
Notă Telefonică nr. 1356/18.V.1988
Luni, 23.V orele 8.00, directorii unităților de învățământ cărora li s-a repartizat plan pentru creșterea viermilor de mătase, vor fi prezenți în sala de ședințe a Consiliului Popular Alba.
Directorii vor fi pregătiți să informeze despre măsurile luate pentru a asigura realizarea planului transmis de către Inspectoratul Școlar precum și pentru ridicarea larvelor de viermi.
Prezența obligatorie.
Semnează Insp. Șc. General,
prof. Constanța Decean
Notă Telefonică 1009/23 VI 1988
În vederea pregătirii deschiderii taberei școlare de la Întregalde, Roica, în perioada 24-25.06.1988, se detașează la I. Ș. Alba, personal de serviciu din unitatea dumneavoastră, 2 muncitori bărbați. Aceștia se vor prezenta zilnic la orele 8.00 la I. Ș. Alba, str. Unirii nr. 11.
Personalul detașat va avea asupra sa: lopată, sapă și greblă metalică.
Inspector Școlar Transmite
Prof. Constanța Decean Avram
Notă Telefonică nr. 4103/26 X 1987
Joi, 29 X, orele 9.00, are loc pregătirea politică a profesorilor de Istorie și Științe Sociale pe centre metodice.
Profesorii vor fi pregătiți pentru dezbaterea documentelor Congresului al III-lea al Educației politice și culturii socialiste.
Centrul Cugir participa la Liceul Industrial Sebeș.
Notă Telefonică /12 XII 1987
În perioada 12-17 XII 1987 cadrele de conducere din școală (director, director adjunct, secretar PCR, contabil șef) vor face de serviciu la telefonul școlii între orele 18.00-7.00 dimineața.
În restul zilei, serviciul se va desfășura după programul obișnuit. Programarea se va transmite la Comitetul Orășenesc PCR, astăzi, 12 XII 1987, ora 15.00.
Pavoazarea în cinstea Conferinței Naționale a PCR se va face în 13 XII 1987, ora 9.00 și se va ridica în data de 17 XII începând cu ora 9.00.
Nota Telefonică 28 V 1988
În atenția tovarășului Director:
I. Veți lua măsuri operative pentru ca “Mesajul tovarășului Nicolae Ceaușescu” adresat pionierilor, șoimilor patriei, întregului tineret cu prilejul zilei de 1 iunie să fie prezentat în fața lor în unitatea de învățământ.
II. Marți, 7 iunie, ora 9.00, secretarii de școli și secretarul cu indemnizație vor fi prezenți la Liceul nr. 4 Alba Iulia la ședința de instruire anuală.
Semnează Inspector Școlar General,
prof. Constanța Decean
Notă telefonică nr. 1214/ 5 V 1987
– În vederea realizării sarcinilor de plan veți lua măsuri pentru recoltarea plantelor medicinale specifice acestei perioade.
– În a doua și a patra sâmbătă din lună între orele 8-13 ne veți comunica telefonic centralizat pe comună și școli coordonatoare de la orașe, cantitatea de plante medicinale recoltate și predate.
Inspector Școlar General,
prof. Decean Constanța
Notă telefonică
27, 28, 29 septembrie la Alba Iulia instruirea comandanților P.T.A.P.
Tov. Schiau Simion va fi prezent în data de 27.09.1989 la HCC Alba la ora 8.00. Va avea asupra lui ținută de instrucție și caiet de comandant de centru.
Luat la cunoștință Semnează
Schiau S. Drăgoi Stoian
Notă telefonică f. n. 17.09.1988
Luni dimineața la ora 8.00 se va prezenta prin delegat situația practicii agricole de toamnă la Inspectoratul Școlar Alba.
Semnează
Drăgoi Stoian
Notă telefonică nr. 1893/5 VII 1988
Directorii școlilor generale de la orașe, a școlilor coordonatoare de la comune, vor fi prezenți în data de 6 VII 1988 la orele 10.00 la o ședință de instruire cu probleme privind participarea elevilor din campania agricolă de vară. Vor aduce în scris avizat de organele locale de partid situația participării elevilor la strânsul spicelor după următorul model:
Nr. Sc. Gen. Nr. Elevi pe perioada Numele și prenumele Locul de desf.
Crt. (liceul) 5-15 VII 16-31 VII 1-15 VIII C. Did. Însoțitoare a lucrărilor
Elevii vor fi eșalonați în mod obligatoriu pe toate cele 3 perioade. Situația va fi prezentată în 2 exemplare.
Semnează, Inspector Școlar General,
prof. Decean Constanța
transmite
Insp. Șc. prof. David G.
Notă telefonică /16 VII 1988
Se repartizează Liceului Industrial nr. 1 Cugir următoarele locuri de muncă în vederea repartizării elevilor absolvenți ai cls. a XII-a cursuri de zi:
Prelucrători prin așchiere 59 locuri la I.M. Cugir
Mecanic mașini și utilaje 17 locuri la I.M. Cugir
Operator chimie anorganică 33 locuri la I.M. Cugir
109
Prelucrători prin așchiere Băieți 6 locuri la Combinatul Minier Rovinari
Mecanic mașini și utilaje Băieți 15 locuri la Combinatul Minier Valea Jiului Petroșani
Prelucrători prin așchiere Băieți 39 locuri la Combinatul Minier Valea Jiului Petroșani
Transmisă de la M.I.E de: Transmisă de la Lic. Nr. 2 de
Dimitriu dir. prof. Munteanu Ioan
Primit Lic. Ind. Nr. 1 Cugir
Secretar D. Doia
Din textele notelor rezultă că ideea de formare și progres intelectual se împletea cu invaziva viziune socialistă conform căreia statul decidea fără drept de apel ce, cât timp, cu cine și în ce condiții învățau elevii, aspirând la performanță pe toate planurile și la formarea de specialiști care să respecte întru totul dogmele partidului, fără să pună întrebări, fără să nesocotească ordinele venite din partea conducerii și care la rândul lor trebuiau să servească drept modele pentru tânăra generație pe care să o formeze direct sau indirect după chipul și asemănarea “omului nou”- idealul suprem al regimului comunist.
Prăbușirea regimului comunist, zgomotoasă și violentă a însemnat pentru învățământul românesc în special, șansa unei schimbări radicale în abordarea unor probleme vitale cum ar fi relația profesor-elev, implementarea unor reforme cruciale pentru o aliniere cât mai eficientă la modelul de educație modern, european, introducerea manualelor alternative precum și o serie de măsuri care au vizat dezvoltarea liberă, integrală și armonioasă a individualității umane, cu accent pe creativitate nu uniformitate, o tranziție dificilă care a necesitat zeci de ani de adaptare, concesii și experimente însoțite de succes sau eșec în funcție de o serie de factori pe care îi vom discuta poate cu altă ocazie.
Cert este că, notele telefonice mai sus amintite, rămân în continuare dovada incontestabilă și martorul tăcut al unei epoci a cărei amintire a început să se piardă încetul cu încetul printre paginile cărților de istorie și filele îngălbenite ale unor registre prăfuite, o epocă ale cărei minusuri au depășit cu mult puținele plusuri existente.
Foto Arhiva Liceului Teoretic David Prodan Cugir
Liceul Teoretic David Prodan Cugir
prof. Alisie Anca
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului Ziua internațională a drepturilor omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie. Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial a adus în atenția liderilor lumii și problematica respectării drepturilor omului. Organizația Națiunilor Unite (ONU), înființată în cadrul conferinței de la San Francisco din 1945, a avut de la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Curier Județeanacum 5 zile
Mesaje, urări și felicitări de Sfântul Nicoale. La mulți ani Nicolae și Nicoleta!
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 19 ore
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox