Amenzi mult mai mari și ridicarea mașinilor pentru șoferii care parchează pe locurile persoanelor cu handicap – PROIECT

Amenzi mult mai mari și ridicarea mașinilor pentru șoferii care parchează pe locurile persoanelor cu handicap – PROIECT.

Șoferii care parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități și nu au acest drept ar putea primi amenzi foarte mari, iar mașina le-ar putea fi ridicată. Aceste măsuri se regăsesc într-un proiect de act normativ pus recent în atenția deputaților pentru dezbatere.

ELIT

Practic, propunerea legislativă stipulează înăsprirea acțiunile aplicate persoanelor care nu permit persoanelor cu handicap să beneficieze de drepturile ce li se cuvin. Mai exact, cei ce parchează pe locurile destinate persoanelor cu handicap fără să aibă acest drept vor risca, dacă măsurile prevăzute de proiectul de act normativ vor ajunge să se aplice, să primească amenzi consistente, ce vor putea ajunge până la 10.000 de lei.

Suplimentar, pe lângă amenda pe care o vor primi, șoferilor care își parchează mașina într-un loc rezervat unei persoane cu dizabilități li se va ridica și autovehiculul. Documentul prevede că se va sancționa “parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei – 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. În prezent, ocuparea unui loc destinat persoanelor cu handicap fără a avea acest drept poate aduce șoferilor amenzi de până la 2.000 de lei.

Inițiatorii proiectului de act normativ precizează că obiectivul general al acestuia este “de a oferi persoanelor cu handicap posibilitatea de a se bucura de drepturi depline și de a beneficia complet de participarea la viața socială și economică”.

Totodată, ei consideră că legislația privind drepturile persoanelor cu dizabilități ar trebui “să răspundă nevoilor reale ale persoanelor cu handicap în ceea ce privește accesibilitatea în toate mediile societății, fără bariere, să răspundă nevoilor reale sociale și economice, să țină pasul cu noile tehnologii și tendințe în acest sens și să creeze mecanisme eficiente atât în ceea ce privește creșterea gradului de accesibilizare, cât și să instituie mecanisme de sancționare care să stimuleze conformarea cu obligațiile stipulate de lege”.

Atenţie! Proiectul nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului, să fie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

Sursa: avocatnet.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...