Amânare în dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum: Curtea de Apel Alba Iulia solicită propuneri de specialiști care să traducă din latină testamentul contelui Batthyany

Curtea de Apel Alba Iulia a decis, la termenul de judecată din 13 septembrie, ca părțile implicate în dosarul retrocedării Bibliotecii Batthyaneum să propună specialiști care să traducă, din latină în română, testamentul contelui Batthyany.

Batthyaneum-2”În temeiul art. 330 alin 3 C.P.C. părţile vor depune la dosar propuneri de specialişti în vederea asigurării traducerii testamentului din limba latină în limba romană. Menţine dispoziţia instanţei de la termenul anterior cu privire la depunerea de către Biblioteca Naţională a României, în măsura în care o deţine, a copiei după inventarul bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum”, se arată în soluția pe scurt, publicată pe portalul instanței.

ELIT

Reamintim că în dosarul înregistrat în data de 12 noiembrie 2015, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a contestat decizia Comisiei Speciale de Retrocedare din subordinea Guvernului României, de respingere a cererii privind retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum, pe motiv că nu s-a făcut dovada de proprietate asupra imobilului. De asemenea, în luna septembrie 2015 Comisia din cadrul Autorității Naționale de Restituire a Proprietăților (ANRP) a respins ca neîntemeiată o altă cerere a Episcopiei Romano-Catolice din Alba Iulia – de retrocedare a manuscrisului Codex Aureus.

La termenul de judecată din 17 mai 2016, Curtea de Apel Alba Iulia a obligat Biblioteca Națională a României, să depună la dosarul care vizează retrocedarea Bibliotecii Batthyaneum copii certificate după actul de donație (testamentul contelui Batthyany) și inventarul bunurilor preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.

Mihail David - 2020

Următorul termen în dosar a fost fixat pe data de 4 octombrie 2016.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...