Rămâi conectat

Actualitate

Alin Tomuș, sociolog: Noua aritmetică parlamentară obligă la reforme structurale consistente. Altfel se vor mai fi pierdut niște ani din viața societății noastre

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Noua aritmetică parlamentară obligă la reforme structurale consistente. Altfel se vor mai fi pierdut niște ani din viața societății noastre

C.A.L: Domnule Alin Tomuș, cum se vede prin ochii unui sociolog ceea ce se întâmplă acum în mediul politic și social românesc?

„Este o întrebare dificilă mai ales că necesită o analiză pe mai multe paliere. O să încerc să vă răspund atât cât mă pricep să o fac, ferindu-mă ca de fiecare dată de verdicte. Este evident pentru toată lumea că ceea ce se întâmplă acum cu societatea românească este fără precedent. Există un raport vizibil între frică și oportunism, între responsabilitate și dorința de a specula politic momentul, între lipsa răbdării de a explica și lipsa răbdării în fața rezultatelor. În ultimul an, pe fondul unei pandemii care a dus la pierderea a zeci de mii de vieți omenești, calitatea vieții noastre s-a deteriorat vizibil, lipsa de coeziune, de empatie, capacitatea de dialog scăzută, fiind elemente care au devenit vizibile și de necontestat.

Electrica Furnizare Discount

Criza sanitară a funcționat precum turnesolul punând în evidență caracterul fragil al mecanismului social. Societatea a reacționat la ceea ce se întâmplă pe un fond deja existent, pe fracturi latente între diverse grupuri sau instituții. Viața politică nu este altceva decât imaginea în oglindă a rupturilor care există în societate la un moment dat, miza fiind percepută diferit doar la nivelul perspectivei legate de gestionarea resurselor. Modul în care înțelegem să gestionăm resurse e de fapt baza unirii sau dezbinării noastre ca oameni.

Gândiți-vă că am petrecut o lungă perioadă de timp utilizând jocul politic ca pe o formă de supremație a unei formațiuni politice sau a alteia. Criza care a survenit în ultimii doi ani a schimbat fundamental regulile jocului la care ne-am raportat. Pe lângă situația sanitară complicată, ne-am manifestat în numele unei inerții care a produs exact rezultatul pe care îl vedeți azi. Ceea ce este însă clar pentru mine este faptul că avem o anumită ezitare în a fi fermi cu privire la anumite decizii. Ezitarea vine din nou dintr-o raportare deficitară la specialiștii pe care îi avem, apartenența fiind mai importantă decât competența. Societatea românească simte asta și o amendează din nou în limitele unui pattern cu care ne-am obișnuit în mod nefiresc, preferăm să nu mai avem încredere în loc să ne implicăm acolo unde putem pentru schimbarea contextului. Asta nu servește nimănui.”

C.A.L : Domnule Alin Tomuș, ce impresie vă creează alianța stânga dreapta în politica românească? În urmă cu ceva vreme părea imposibilă o astfel de colaborare politică

„Fie că ne place, fie că nu, politica este arta posibilului acolo unde apparent pentru restul societății este imposibil. Cu siguranță nu putem să facem o analiză completă dintr-o rațiune simplă, nu avem toate datele necesare și ca urmare e bine să privim lucrurile cu o oarecare rezervă. Până la urmă, un intelectual e un sceptic, știe să privească lucrurile din jurul său cu o anumită rezervă. Între ceea ce este și ceea ce se explică, că este, există mereu o diferență. De obicei, diferența despre care vorbim scapă publicului larg și uneori analizelor noastre. Vă propun însă să ne raportăm la date, probabilitatea statistică de a greși fiind mai mica în acest caz.

În varianta unui guvern PNL-PSD susținut de UDMR și minoritățile naționale, aritmetica parlamentară ne arată că vom avea o susținere largă undeva în jur de 70%. Un guvern fără PSD, format de către PNL cu USR, UDMR, minorități naționale și susținut eventual de grupul parlamentarilor care au plecat alături de Ludovic Orban ar trece de 55%. Dincolo de această aritmetică este necesară o abordare matură care să demonstreze că dihonia nu mai poate ține loc de reformă și că nu cel care strigă mai tare are și dreptate.

O majoritate confortabilă înseamnă în primul rând o viziune mai largă asupra nevoilor imediate dar și aupra a ceea ce se va întâmpla în următorii ani cu România. Noul construct politic va trebui să dețină curajul unei reforme administrative de amploare care să ofere României stabilitate și dezvoltare pe termen mediu și lung. Lumea din jurul nostru se transformă ireversibil și asta necesită un climat intern stabil. Orice altă variantă va produce tensiuni sociale fără precedent. Este cred, momentul, să nu ne mai jucăm cu focul. Concluzionez spunând că fără certitudinea unor reforme din care societatea să simtă că are ceva de câștigat pe termen lung, clasa politică deschide calea unor derapaje pe care le vom controla cu greu. Înclin să cred, că la mai bine de 30 de ani de la Revoluție am înțeles că e nevoie de responsabilitate și coeziune. Vom trăi și vom vedea, nu-i așa?”

C.A.L : Credeți că iarna aceasta vom asista la tendințe de radicalizare a societății românești?

„Radicalizare, este un cuvânt greu totuși. Nu ne stă în fire. Ceea ce însă se poate întâmpla este legat din nou de scăderea încrederii românilor în instituțiile reprezentative ale democrației și de scăderea climatului democratic în societate mai ales dacă noua conjunctură politică transformă partidele într-o nouă dezamăgire. Criza prelungintă prin care trecem poate fi și o oportunitate de a pune bazele unei construcții în care să credităm mai mult indivizii competenți pe care îi are această țară. Și să știți că nu sunt puțini, sunt doar puțin cunoscuți opiniei publice. Să avem așadar speranță. Se va găsi o cale, viața este de maniera aceasta chiar și atunci când oamenii dezamăgesc.”

Ca o ultimă întrebare, în toată această neclaritate cu care ne confruntăm, la scară istorică, în ce să mai credem domnule Alin Tomuș?

În ceea ce nu trece niciodată, în Dumnezeu, domnule Cezar Lăncrăjan…

Publicitate

Actualitate

Cincisprezece jandarmi din cadrul Inspectoratului  Județean „Avram Iancu” Alba au fost avansați în grad cu prilejul Zilei Naționale a României

Publicat

în

Cincisprezece jandarmi din cadrul Inspectoratului  Județean „Avram Iancu” Alba au fost avansați în grad cu prilejul Zilei Naționale a României

Cu ocazia celebrării Zilei Naționale a României, cincisprezece jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Avram Iancu” Alba, au fost avansați în gradul următor înainte de îndeplinirea stagiului minim în grad.

dariusandrei.ro

Potrivit prevederilor legale, avansarea în gradul următor a jandarmilor, înainte de îndeplinirea stagiului minim în grad, se poate face cu ocazia Zilei Naţionale a României sau a Zilei Jandarmeriei Române.

Electrica Furnizare Discount

Anul acesta, un ofiţer şi paisprezece subofiţeri din cadrul Jandarmeriei Alba, care îndeplinesc condiţiile legale, au dobândit următorul grad, respectiv: un locotenent a fost avansat la gradul de căpitan, nouă cadre au fost înaintate de la gradul de plutonier adjutant la plutonier adjutant şef și cinci plutonieri majori au fost înaintaţi la gradul de plutonier adjutant.

 

Citește mai mult

Actualitate

Dacian Cioloș: România nu-și permite o nouă castă de privilegiați, primari și președinți de consilii județene cu pensii speciale

Publicat

în

Dacian Cioloș: România nu-și permite o nouă castă de privilegiați, primari și președinți de consilii județene cu pensii speciale

Liderul USR, Dacian Cioloș, a declarat, luni, că România nu-și permite o nouă castă de privilegiați în ce privește pensiile speciale, vorbind despre legea care ar presupune ca primarii și președinții de consilii județene să primească pensii speciale de până la 7000 de lei.

Cioloș a mai spus că orice pensie specială duce la imposibilitatea creșterii pensiilor mici și că în România există aproximativ un milion de pensionari care sunt ”ținuți în sărăcie”.

Liderul USR a criticat acordarea pensiilor altfel decât pe principiul contributivității:

Electrica Furnizare Discount

”Le cer domnilor Cîțu și Ciolacu, șefii acestei alianțe toxice PNL-PSD, să explice pensionarilor cu venituri mici de ce ei ca partide se opun eliminării pensiilor speciale, ba chiar vin cu propuneri de alte pensii speciale de până la 7000 lei pentru primari și președinți de consilii județene. România nu-și mai permite o nouă castă de privilegiați, o nouă categorie de pensii care să nu fie pe principiul contributivității.

Riscăm să avem o nouă categorie de privilegiați pentru că dacă nu va fi dată o OUG va intra în vigoare de la 1 ianuarie. Orice creștere sau introducere de pensii speciale noi ar însemna imposibilitatea creșterii pensiilor mai mici pentru că despre asta este important să discutăm (…) Avem nevoie de un sistem de pensii previzibil, ca să nu mai fie impresia că sunt creșteri din pix, prin bunăvoința unor politicieni. Avem nevoie de reformarea sistemului de pensii pentru eliminarea pensiilor care nu sunt bazate pe contributivitate. Avem încă aproape 1 milion de pensionari ținuți în sărăcie”, a declarat liderul USR, Dacian Cioloș, luni.

Sursa: g4media.ro

Citește mai mult

Actualitate

7 – 9 decembrie| „Managementul Carierei”, cel mai mare eveniment de dezvoltare personală și carieră, derulat anual, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

7 – 9 decembrie| „Managementul Carierei”, cel mai mare eveniment de dezvoltare personală și carieră, derulat anual, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

În perioada 7-9 decembrie a.c. se va derula a IX-a ediție a Conferinței „Managementul Carierei”, cel mai mare eveniment de dezvoltare personală și carieră, derulat anual, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, pentru studenți, elevi, absolvenți, precum și pentru toate categoriile de persoane interesate de dezvoltare personală și profesională. Conferința este organizată de Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB), coordonat de conf. univ. dr. Larisa Dragolea.

Prezenta ediție va fi a doua derulată în regim online, din cauza contextului pandemic actual. După o participare semnificativă la ediția de anul trecut, organizatorii au decis continuarea acestui eveniment, în conformitate cu respectarea normelor organizatorice în vigoare.

Electrica Furnizare Discount

Partenerii acestei ediții sunt: Consiliul Județean Alba, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Alba, Inspectoratul Teritorial de Muncă Alba, Fundația Comunitară Alba, Societatea Antreprenorială Studențească (SAS UAB).

Ca în fiecare an, sunt așteptați să participe la activitățile din program, studenți ai Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, absolvenți, elevi din clasele terminale de liceu precum și studenți ai altor universități din țară.

Evenimentul va fi derulat pe parcursul a trei zile, prima zi fiind alocată prelegerilor publice iar ultimele două zile cuprind în programul lor ateliere susținute de psihologi, consilieri în carieră, traineri.

Toate activitățile vor avea loc pe platforma ZOOM, accesul va fi liber, pe baza de conectare la linkul unic de înregistrare: Join Zoom Meeting
https://zoom.us/j/92797685708?pwd=TmVVamhPa25kOExaMWRPaWRMdCtIZz09

Meeting ID: 927 9768 5708

Passcode: CICOC2021

PROGRAM DETALIAT – CONFERINȚA MANAGEMENTUL CARIEREI,
Ediția a IX-a 7-9 decembrie 2021

Marți, 7 decembrie 2021, Prelegeri publice

09:45-10:00 Deschiderea Conferinței

Conf.univ.dr. Larisa Dragolea Director al Centrului de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC UAB)

Prof.univ.dr. Daniel Breaz Rector al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

10:00-11.00 Gheorghe Damian, Primar al Comunei Ciugud

14:00-15.00 Marcel Florea, Director General Florea Grup

16:00-17.00 Cezar Grigoriu, Trainer, NLP Coach, Autor

Miercuri, 8 decembrie 2021, Ateliere interactive de consiliere și dezvoltare personală

10:00-11:30
Atelier interactiv Managementul visurilor și al carierei: dare, dream, do!
Dr. ing. Mihaela Laura Bratu, Licențiată în Psihologie

14:00-15:30
Atelier interactiv Despre self-care sau cum să avem grijă de noi în perioade dificile
Psiholog Iulia Nicoleta Muntean, Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră al UAB (CICOC UAB)

16:00-18:00
Atelier interactiv Perspective psihodramatice asupra rolurilor personale
Psiholog Ioana-Mirela Popescu, Psiholog și Psihoterapeut Ioan-Valentin Popescu
Asociația Centrul de Dezvoltare Personală și Combatere a Comportamentelor de Risc
(PSIHO KIT)

Joi, 9 decembrie 2021, Ateliere interactive de consiliere și dezvoltare personală

10:00-11:00
Atelier interactiv: Comunicarea si rolul sau in dezvoltarea personalitatii
Consilier orientare carieră Ovidiu Panaite

16:00-17:00
Atelier interactiv: Fitness emoțional. Pași spre o viață împlinită
Psiholog Cosmin Bara

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare