Sport
Alin Hancăș, reputatul antrenor din Alba: “Din cauza pandemiei, cel puțin o generație fotbalistică s-a irosit”
Antrenorul Alin Hancăș (53 de ani), originar din Blaj, a devenit un nume consacrat la nivel național, activitatea sa din ultimul deceniu fiind una apreciată de Federația Română de Fotbal.
Implicat cu preponderență în sectorul fotbalului juvenil, blăjeanul susține că pandemia de coronavirus a afectat din plin “sportul rege” la nivel național.
“Cel puțin o generație de fotbaliști s-a irosit, dacă nu cumva două. Problema majoră a fost în cursul anului 2020, cu acea lipsă îndelungată de activitate la antrenamente, cu tineri între 15 și 18 ani mulți ieșiți din circuit din pricina întreruperii neașteptate și nedorite. Reversul fericit este însă acela că ulterior a apărut o infuzie de jucători de vârste fragede, copii între 6 și 10 ani, dornici de mișcare”, a punctat Alin Hancăș (foto, dreapta, alături de Cristian Petropulos, președintele AJF Alba). Și, din acest punct de vedere, conjudețeanul consideră că în ultimul timp a apărut o adevărată problemă pentru antrenorii ce muncesc cu micuții fotbaliști, asta din pricina amestecării părinților în procesul de pregătire și mai ales din cauza manifestărilor din timpul jocurilor.
*”Este o presiune inutilă din partea părinților”
“Din păcate, în ultimii ani se înregistrează o presiune foarte mare pe copii, la jocuri și antrenamente. Din impulsul de a-și stimula copiii, apar apostrofări, indicații de pe margine, vociferări, situații care creează o stare inutilă de presiune pentru copii. La asemenea nivel, în faza incipientă a activității fotbalistice, la vârstă fragedă, când copilul trebuie să-și formeze personalitatea ca om și fotbalist, nu sunt deloc binevenite asemenea manifestări, dimpotrivă. Apare teama, este o presiune inutilă asupra copilului ce trebuie să se bucure doar de fotbal, să joace numai de plăcere și nu din dorința părinților, dar și asupra antrenorilor, ce își simt periciltat procesul de pregătire. Colaborarea club/antrenor- părinți este necesară, ambele părți participând, împreună cu școala, la formarea ca om și ulterior ca fotbalist a micului jucător. Această colaborare trebuie să se desfășoare în limitele filozofiei clubului și ale cadrului didactic și metodologic trașat de antrenor, părintele devenind partenerul antrenorului și, în niciun caz, antrenorul de pe margine, care încearcă să-și impună propriile idei despre antrenament și competiție”, a conchis Alin Hancăș, antrenor la CSȘ Blaj și ACS Școala de Fotbal “Ioan Suciu” Blaj. Tocmai din acest motiv, pentru a se evita presiunea exercitată de rezultate (antrenori și părinți) asupra copiilor, dar și pentru ca antrenorii să fie preocupați cu preponderență de formarea jucătorilor, Federația Română de Fotbal a luat o măsură justă în ediția 2021/2022, aceea de a elimina rezultatele și clasamentele la Under 11 și Under 13. Și în fotbalul județean au existat inițiative similare în acest sezon, plecate de la Mihai Țîra, secretarul AJF Alba, respectiv organizarea unor serii de penalty-uri la finalul jocurilor din competițiile Under 11, Under 12 și Under 13.
În același timp Hancăș, pe lângă activitatea propriu-zisă de la nivelul gazonului, la diverse categorii de vârstă, este referent zonal din partea FRF la nivelul județului Alba (în plan național regiunile au acum o altă organizare, cu 8 județe), dar și lector în cadrul Școlii Federale de Antrenori, la care se mai adaugă și munca în cadrul Asociației Județene de Fotbal Alba. În 2021, la acest capitol, merită trecute în revistă, la nivelul fotbalului județean organizarea Campionatului Județean la Under 9, Under 10, Under 12 (fără contabilizarea rezultatelor) și Under 14, organizarea de Campionat Elită și Campionat Clasic la Under 17 și Under 19 (pentru a se asigura o competiție echilibrată), acțiuni de selecție la categoria Under 11, dar și la Campionatului Speranțelor Under 14 (formându-se lotul județean ce a avut două jocuri cu selecționata similară Cluj).
*2021, un pas spre revenirea la normalitate
Și din punct de vedere al pregătirii viitoarelor generații de antrenori, în ultimele 4 luni ale anului trecut lucrurile par să revină cât de cât spre o normalitate, după o pauză de mai bine de un an. A fost Licența C UEFA la nivelul județului Alba în perioada august – decembrie (când a avut loc examenul final), printre cursanți figurând Nicușor Bănică, Bogdan Bucurică, Vitor Thiago de Freitas Fernandes “Vitinha”, Bogdan Goguța, Filip Morar, Ionuț Neag, Paul Păcurar, Radu Scrob sau Cristian Păcurar (jucători activi). Apoi, împreună cu Lucian Burchel, Massimo Pedrazzini, Aurel Țicleanu și Răzvan Rotaru, Alin Hancăș a făcut parte din comisiile de examinare ale examenelor de admitere (teorie și practică) din decembrie, la Licența B UEFA (40 de concurenți pentru 25 de locuri, printre aceștia Marian Cristescu) și Licența A UEFA (96 de participanți/ 25 de locuri, primul pe țară fiind albaiulianul George Țălnar, ce-i va avea colegi la cursuri pe Lucian Sânmărtean, Ștefan Grigorie, Vasile Maftei sau Cristian Dănălache). Și nu în ultimul rând, online s-au derulat, în perioada 4 octombrie-21 decembrie, cursurile de perfecționare și reînoire a Licențelor A și B, ce nu s-au mai ținut din 2019, cu peste 1000 de participanți, peste 40 din Alba, iar Hancăș s-a numărat printre lectori.
*Problemele fotbalului românesc
Nu puteam încheia periplul prin 2021 fără a-i solicita interlocutorului nostru o părere, din mijlocul fenomenului, asupra cauzelor regresului fotbalului mioritic, care bifează calificări ratate pe bandă rulantă, 6 la rând la Campionatele Mondiale. “Sunt mai multe chestiuni la mijloc și vreau să le abordez punctual. Cel puțin la nivel de copii și juniori, infrastructura este la pământ. Nu s-a schimbat mare lucru comparativ cu anii 2000, când noi practic trăiam fotbalistic după sistemul de dinainte de ’89. Mergând mai departe, este o problemă în abordarea fotbalistică, respectiv la nivel de selecție incipientă unde trebuie să căutăm și jucători cu alte calități, respectiv fizice și mentale, în condițiile în care noi suntem fixați pe cei tehnici, urmărind comportamentul jucătorului când are mingea la picior. De asemenea, la abordarea antrenamentului, momentan se urmărește preponderent rezultatul în competiție și numărul trofeelor câștigate și nu formarea jucătorului. Se ajunge ca, la vârste de 8-13 ani, unii jucători să dispute 2-3 jocuri pe săptămână, la diferite categorii competiționale de vârstă, bifându-se mai multe partide decât antrenamente în ciclul săptămânal. Dar în cele din urmă, peste toate este o problemă a sportului la nivel de stat. Vedem ce s-a întâmplat în Franța, după ce au ratat în 1993 incredibil calificarea la Mondiale, cum au schimbat din temelii, au gândit o strategie și, în timp unde au ajuns. La noi, situația este în ceață totală, nu există un program clar, pe termen mediu și lung. Asta, în condițiile în care statul român are toate pârghiile legale, prin CSȘ-uri și LPS-uri, ce pot deveni Centre de Excelență la orice sport, dar și prin creșterea numărului orelor de educație fizică la toate ciclurile de învățământ”, a încheiat Alin Hancăș, antrenor extrem de apreciat la nivel național, cel care în 2014 a promovat rapid în Liga a 3-a cu Industria Galda de Jos cu care plecase din Liga a 5-a (o asemenea perfomanță a accederii în eșalonul terț a mai reușit și doi ani mai devreme cu Europa Alba Iulia).
Sport
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
După o rundă neagră, în care au pierdut pe linie, conjudețenele au prilejul să se reabiliteze în etapa a 6-a a Seriei a 9 din eșalonul terț, vineri urmând să evolueze Metalurgistul Cugir și CSU Alba Iulia pentru ca sâmbătă, pe “Cetate” să fie derby “de Alba”.
*Metalurgistul Cugir (locul 4, 9 puncte) – Gloria Bistrița-Năsăud (poziția secundă, 11 puncte), vineri, ora 17.00.
“Roș-albaștrii” sunt în picaj, cu două insuccese la rând, precedenta reprezentație internă însemnând un aspru 0-5 cu CSU Alba Iulia. Cu probleme în compartimentul ofensiv, motiv pentru care în jocul precedent Lucian Itu a fost integralist (la 45 de ani!), cugirenii încearcă să stopeze formația condusă de ex-uniristul Adrian Falub, imbatabilă după 5 partide, care în partida anterioară a umilit CSM Unirea Alba Iulia cu un set de tenis. La anterioarele dueluri cu formații din Alba, Gloria a făcut scor pe teren propriu: 5-1 cu Industria Galda și 6-1 cu CSM Unirea Alba Iulia.
*ACS Tg. Mureș (locul 10, un punct) – CSU Alba Iulia (locul 5, 7 puncte), vineri, ora 17.00.
Aparent o deplasare facilă pentru studenții din Cetatea Marii Uniri în fieful grupării care etapa precedentă a luat primul punct stagional, dar dificultatea rezidă tocmai din disperarea amfitrionilor. În cele 4 întâlniri directe din sezonul anterior, una în Cupa României, albaiulienii nu au reușit să câștige. Pe de altă parte, elevii lui Bruno Vienescu au suferit un eșec care le-a stopat din elan (0-1 cu ACS Mediaș, dintr-un penalty ușor acordat), tocmai când visau că vor ajunge pe podium.
*CSM Unirea Alba Iulia (locul 6, 7 puncte) – Industria Galda de Jos (locul 8, 3 puncte), sâmbătă, ora 17.00.
Disputa orgoliilor le prinde pe conjudețene în criză: uniriștii au trăit umilința de la Bistrița, iar găldenii au suferit primul insucces în fața fanilor (1-3 cu liderul Unirea Ungheni), nou-promovata lui Doru Oancea rămânând fără succes în actualul sezon (alături de codașele Avântul Reghin și ACS Tg. Mureș). O înfrângere grea pentru “alb-negri”, a cărei victimă a fost antrenorul Stelian Gherman, la începutul acestei săptămâni. Conform informațiilor provenite dinspre conducerea CSM Unirea, partida va fi abordată pe banca tehnică cu “interimatul” asigurat de Cosmin Corovei, ajutat de Marcel Rusu, Mircea Oprea și Petre Clep, dar n-ar fi exclus ca viitorul antrenor principal să fie prezent la meci, dacă se vor finaliza negocierile. Ultimul duel direct în Liga 3 a fost în aprilie 2021, remiză albă, la Zlatna. Pentru Industria este primul din cel două derby-uri “de Alba” consecutive, urmând partida internă cu Metalurgistul Cugir
Sport
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
Sala Polivalentă din Blaj, singura din județul Alba, va fi inaugurată sâmbătă, 30 septembrie, cu un eveniment voleibalistic de seamă, Supercupa României, la masculin și feminin.
Sunt prevăzute două întâlniri de gală, la ora 16.00, primul meci oficial disputat în noua sală din Blaj, între Arcada Galați, campioana ultimilor 5 ani, pregătită de Sergiu Stancu, selecționerul României, și SCM Craiova, câștigătoarea Cupei României, respectiv la ora 19.00, între campioana Volei Alba Blaj și CSM Lugoj, câștigătoarea Cupei. După regalul sportiv de lângă fileu va urma festivitatea de premiere și ziua se va încheia cu un concert al trupei Voltaj (ora 22.00).
Interesul a fost uriaș în jurul evenimentului denumit “Marea inaugurare”, biletele puse-n vânzare epuizându-se în numai o singură zi, jucându-se astfel cu “casa închisă”. Capacitatea sălii este de 2000 de locuri, accesul spectatorilor fiind permis începând cu ora 14.00. Cele două dispute deschid practic sezonul voleibalistic, ediția 2023/2024, iar printre surprizele pregătite de organizatori se numără spectacole de majorete, dar și spectacole cu lasere și lumini.
Campioana Volei Alba Blaj îl va avea la timonă pentru al treilea sezon consecutiv pe sârbul Stevan Ljubičic, antrenorul sârb care este și selecționerul naționalei Bosniei-Herțegovinei,
„Suntem nerăbdători, și emoționați totodată, să jucăm în noua Sală Polivalentă din Blaj, una dintre cele mai frumoase din România și ne vom strădui să ne ridicăm la nivelul acestei construcții încă de la primul meci, chiar dacă vom fi în formulă completă doar cu puțin timp înainte”, a spus Stevan Ljubičic.
Volei Alba Blaj se mută în noua casă, construită special pentru ca “mândria Albei”, campioană în 7 sezoane, să aibă unde va evolua în competițiile continentale. Volei Alba Blaj abordează stagiunea cu un efectiv schimbat în proporție însemnată, regăsindu-se 4 dintre jucătoarele sezonului trecut (Iarina Axinte, Raisa Ioan, Andra Cojocaru și Jovana Kocić).
Deținătoarele Supercupei României sunt Dinamo, respectiv CSM Lugoj, la feminin, ultima reușind să fure Blajului două trofee stagiunea trecută (Supercupa României, ce s-a disputat la Mioveni, în alt format, Final Four), respectiv Cupa României (la Pitești).
Foto: Volei Alba Blaj
Sport
FOTO: Talentata tenismenă Dumitru Brândușa (TC Sun Alba Iulia), victorie în Slovenia, la un important turneu internațional!
Rezultat extraordinar reușit de talentata tenismenă Brândușa Roxana Dumitru (TC Sun Alba Iulia), aceasta reușind să câștige, în Slovenia, un important turneu internațional la categroria de vârstă 12 ani, fără a ceda vreun set.
De curând jucătoarea albaiuliană a repurtat un succes remarcabil în competiția “Krsko Open 2023”. În perioada 17-24 septembrie 2023, Brândușa Dumitru a excelat pe terenurile de tenis ale Tennis Club Krsko, obținând locul 1 în acest prestigios turneu. După ce în sferturile de finală a trecut de Olimpia Jagodzinska (Polonia), scor 6-4, 6-3, prestația sa a fost absolut impresionantă în semifinale, unde a avut o victorie notabilă împotriva lui Lilien Kubalova, numărul 4 din Slovacia, cu scorul de 6-4, 6-4.
Finala a fost cu adevărat spectaculoasă, iar Brândușa Dumitru a confirmat încă o dată statutul ei de campioană, învingând-o pe numărul 1, Briana Milavanovic Stamejcic, din Slovenia, cu un scor impresionant de 6-1, 6-1.
“Această victorie demonstrează nu doar talentul și abilitățile extraordinare ale lui Brândușa, ci și dedicarea ei incontestabilă pentru tenis. Suntem mândri că face parte din echipa noastră de la Tenis Club Sun și suntem încântați să vedem cum continuă să strălucească în lumea tenisului. Felicitări, Brândușa Dumitru, pentru această performanță uluitoare! Ești o adevărată sursă de inspirație pentru noi toți și pentru viitorul tenisului românesc”, a transmis Cristina Moldovan, reprezentantul clubului TC Sun Alba Iulia, recunoscut la nivel național pentru rezultatele deosebite realizate la nivel juvenil.
Talentata tenismenă din Cetatea Marii Uniri a împlinit 12 ani în 16 martie și se anunță o mare speranță a “sportului alb” din România.
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
28 septembrie 1848 – A treia Adunare naţională de la Blaj. „Memoriul poporului român din Transilvania”, adresat Parlamentului de la Viena, susținea egalitatea națională cu toate popoarele din imperiu
-
Sportacum 14 ore
Sâmbătă, CSM Unirea Alba Iulia – Industria Galda, derby “de Alba”! Mâine, Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița și deplasare pentru CSU Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 17 ore
FOTO| Șapte persoane, bănuite de trafic de droguri, arestate preventiv pentru 30 de zile, în urma unor percheziții în Hunedoara. BCCO Alba Iulia a participat la destructurarea rețelei
-
Ştirea zileiacum 15 ore
UPDATE | ACCIDENT rutier la Alba Iulia: Adolescentă de 18 ani, lovită de o șoferiță pe trecerea de pietoni, pe Calea Moților
-
Sportacum 17 ore
Sâmbătă se inaugurează Sala Polivalentă din Blaj! Spectacol voleibalistic de gală, duel Volei Alba Blaj – CSM Lugoj pentru Supercupa României
-
Ştirea zileiacum 9 ore
FOTO| O femeie însărcinată, din Alba, a falsificat o rețetă pentru a-și procura medicamente pentru avort, deși sarcina era prea avansată: Întreruperea la cerere în afara instituțiilor medicale și asistenței specializate poate produce tragedii