Alimentele se vor scumpi cu 6-8% ca urmare a deprecierii leului și creșterii costurilor la nivelul producţiei

Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară – FSIA a declarat că deprecierea leului ți creşterea tuturor elementelor de cost la nivelul producţiei vor determina scumpiri cu 6-8% la alimentele de bază.

„S-a scumpit energia, s-au scumpit gazele şi celelalte utilităţi. Sigur, acestea nu reprezintă mult în costurile de producţie, dar au o influenţă. S-a mai scumpit, însă, şi transportul, fiind majorate preţurile la carburanţi, odată cu creşterea accizelor. Toate acestea vor determina majorarea cu 6-8% a preţurilor alimentelor la raft, şi să ştiţi că 6% nu e deloc puţin”, a spus Dragoş Frumosu.

Liderul sindical a mai arătat că „70% din carnea folosită ca materie primă vine din import, la fel şi 20% din laptele folosit ca materie primă sau 5% din produsele de panificaţie-patiserie, care vin congelate. În aceste condiţii, deprecierea leului se va vedea în preţurile de la raft”.

Dragoş Frumosu estimează că majorările de preţuri la alimente se vor manifesta începând din luna martie, pentru că „până atunci mai sunt încă stocuri şi consumul e mai mic”.

Preşedintele FSIA a mai spus că producătorii de alimente nu vor putea absorbi aceste creşteri de costuri, astfel încât să atenueze scumpirile, majoritatea fiind la limita supravieţuirii. „Pentru a evita scumpirile, firmele mici – cum sunt cele de patiserie sau carmangerie – ar trebui să se închidă efectiv, iar firmele mari, care lucrează pe schimburi, să renunţe la producţia de pe un schimb”.

În fine, liderul sindical a mai arătat că „taxele de raft pe care le percep marii retaileri adaugă 25-30% la preţul cu care produsele ies de pe poarta fabricilor”.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

2 Comentarii

apatrid 26 ianuarie 2018 at 21:44

Multumim din inima Partidului
Pentru viata asta buna!
Nu stiu: sa-i dau dracului
Sau ii …i*jur de mu*ă???

dolfi 27 ianuarie 2018 at 0:28

nu se poate asa ceva! Cum!? Sa vina Tovu Dârzu să ne spună că de fapt e totul lapte si miere!

Comentariile sunt oprite