Rămâi conectat

Cultură Educație

Algocalminul şi alte 12 calmante, numai cu reţetă de la medic

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Un număr de 13 medicamente nu vor mai putea fi cumpărate fără reţetă. Algocalmin, Fabocalm, Metamizol Solacium, Algiotop, Algoblock, Algozone, Alindor, Algoremin, Metamizol Farmacon, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin şi Centralgin, fiecare dintre acestea au în compoziţie o singură substanţă activă: metamizolul, care ar duce la apariţia unei boli grave a sângelui – agranulocitoza. Deşi în România nu au fost semnalate cazuri de agranulocitoză indusă de metamizol, Agenţia Naţională a Medicamentului atrage atenţia că numărul românilor care preferă automedicaţia cu analgezice uşoare, în cantităţi sporite şi pe perioade lungi de timp fără o consultaţie medicală prealabilă, este exagerat de mare. În timp, acest fapt ar avea consecinţe nefaste, spun medicii. Agranulocitoza se manifestă prin scăderea celulelor neutrofile din sânge care afectează imunitatea organismului. La nivel mondial au fost depistate sute de persoane care suferă de această boală, lucru care a determinat autorităţile să restricţioneze consumul de metamizol.
Metamizolul, cunoscut popular sub denumirea de algocalmin, face parte din clasa Analgezicelor simple şi antiinflamatoarelor nesteroidiene (AINS). Prima dată, asocieri între agranulocitoză şi metamizol au fost făcute în anii 50-60. Unii oameni de ştiinţă descriu o predispoziţie genetică pentru agranulocitoză indusă de metamizol. Ca urmare, a fost retras încă din 1965 de pe piaţa britanică, apoi din Suedia (1974), SUA (1977), Arabia Saudită (1980). În state UE – Danemarca, Olanda, Grecia, Irlanda, Lituania – dar şi Japonia, Australia, Ghana, Nepal, Bangladesh, substanţa este strict interzisă. În Israel, metamizolul se administrează doar în spitale, iar în Belgia, Germania şi Spania se poate cumpăra cu prescripţie medicală. În Brazilia, se vinde fără prescripţie, dar cu avertismentul „interzis sub 19 ani” pe cutie. Poate fi cumpărat de oricine, fără restricţii, în România, Egipt, India, China, Polonia, Macedonia, Mexic, Rusia şi Turcia. Interdicţia comercializării a fost ridicată între 1995 şi 1999 în Suedia, dar acum este din nou în vigoare. La nivelul ţării noastre cele 13 calmante care conţin metamizol, vor fi eliberate doar pe bază de reţetă de la 1 februarie. (L.I.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a

Unirea Ziarul

Publicat

în

Din cauza catastrofei de la BAC, patru licee din județul Alba nu vor mai putea organiza admitere în clasa a IX-a, din anul viitor Din cauza promovabilității foarte proaste la sesiunile de vară și de toamnă ale examenului de bacalaureat din anul 2023, 4 licee din județul Alba nu vor mai avea dreptul să organizeze […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea