Rămâi conectat

Politică Administrație

Alegeri locale 2016, în Alba Iulia. ”Nu treceți pe roșu, votați-l”, sloganul istoricului Tudor Roșu

Publicat

în

Tudor Roșu, candidat independent la Consiliul Local al municipiului Alba Iulia, este, se pare, ultimul candidat care și-a expus afișul cu mesajul electoral, dar, cu siguranță, sloganul său nu este cel din urmă.  

”Nu treceți pe roșu, votați-l!”, spune istoricul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

Tudor Rosu01

Elit - Gustul Desăvârșit

Tudor Roșu consideră că Orașul Marii Uniri are nevoie de un consilier local de profesia sa, având în vedere că, în ultimii ani, s-a exploatat tot mai mult moștenirea istorică a orașului.

”M-am decis: voi candida, ca independent, la alegerile locale, pentru funcția de consilier local la Alba Iulia. Orașul a exploatat tot mai mult, în ultimii ani, moștenirea sa istorică, și consider că experiența mea de 15 ani în domeniu poate fi benefică. Asta dacă reușesc să trec de primul pas, strângerea a 500 de semnături de adeziune”, a arătat Tudor Roșu.

”Două motive ce m-au determinat să candidez și care se determină și unul pe altul: 1. Iubesc Alba Iulia. Iubesc zidurile sale și istoria sa. Aș vrea să spun că și pe oamenii săi, dar nu îmi place să fac declarații de dragoste oamenilor, pe principiul că iubirea asta se demonstrează, nu se declară. Oricum, se spune că fiecare dintre noi suntem o sumă a cărților citite și a oamenilor întâlniți pe parcursul vieții. Și cum locuiesc de 35 de ani (din 38) în Alba Iulia și o bună parte din cărțile citite se refereau la istoria Albei… ajung la punctul 2. Parcurgând lista de consilieri din mandatul care stă să se încheie, nu am reperat niciun istoric. De asemenea, din ce am urmărit până acum că se pregăteste pentru alegerile din 5 iunie, nu știu să fie vreun istoric pe liste. Cum Alba Iulia este, pe de-o parte, un oraș cu o moștenire istorică excepțională iar, pe de altă parte, a pus tot mai mult în valoare, în ultimii ani, această moștenire, consider că 1 consilier din 20 ar putea fi istoric. Unul activ, productiv și energic, ce știe să „atace” istoria în multiplele sale valente. Și, cu atât mai mult, în viitorul mandat (2016-2020) vom sărbători 100 de ani de la Marea Unire”, a mai explicat acesta.

Victor Tudor Roșu s-a născut la data de 24 august 1977, în Sighișoara, iar din 1980 locuiește în Alba Iulia, unde a făcut și toate studiile. Între anii 1983-1991 a urmat cursurile Școlii Generale nr. 7 Alba Iulia (actuală ”Mihai Eminescu”), apoi Liceul Militar Mihai Viteazul Alba Iulia ( în perioada 1991-1995).

A fost student la Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia, este licențiat în Muzeologie (1999) și Istorie-Arheologie (2001) și are un master ”Cultură, politică, societate în secolele XVII-XIX”. De asemenea, în 2007, a obținut un titlu de Doctor (Magna cum Laude) la Univ. 1 Decembrie, cu o teză ce analizează discursul istoric romantic.

 Activitate profesională

În perioada 2001-2004, Tudor Roșu a fost profesor de istorie în învățământul preuniversitar, iar din 2003 până în 2007, asistent-cercetare și doctorand cu frecvență la Universitatea 1 Decembrie 1918.

Din 2008 – prezent, este angajat la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, deținând, din 2009, funcția de Șef Secție Istorie-Muzeologie, Bibliotecă și Documentare.

De asemenea, este membru fondator al Asociatiei Culturale pentru Istorie Vie, care desfășoară activitățile de reenactment daco-roman, dar și al altor două ong-uri.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Publicat

în

Radu Tuhuț, deputat PSD de Alba: „România, alături de Republica Moldova! Frații noștri de peste Prut merită mai mult!”

Am participat, în aceste zile, alături de o delegație din România, la întâlniri oficiale dar cordiale cu președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, președintele comisiei de administrație publica și amenajarea teritoriului, Larisa Voloh, secretarul general al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării, Lidia Dabija și secretarul general adjunct al guvernului, Svetlana Țurcanu.

Cu această ocazie, a fost semnat un acord de cooperare între comisiile parlamentare permanente ale Parlamentului Republicii Moldova și a Camerei Deputaților din Parlamentul României. Documentul a fost semnat de către președinții comisiilor de administrație publică și amenajarea teritoriului (din care fac parte), mai exact de către parlamentarii Simona Bucura Oprescu  și Larisa Voloh

Între altele, acordul prevede că cele două state vor pleda pentru modernizarea administrației publice, vor coopera în vederea îmbunătățirii cadrului normativ și celui de reglementare vizând organizarea și funcționarea administrației publice, planificarea spațială și dezvoltarea regională. De asemenea, România și Moldova vor sprijini colaborarea și vor contribui la stabilirea relațiilor de fraternitate între colectivitățile noastre locale. Nu în ultimul rând, vom sprijini realizarea prevederilor Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană cu referire la administrația publică ce are ca finalitate ajustarea sistemului administrativ din Republica Moldova la Spațiul Administrativ European.

Elit - Gustul Desăvârșit

Îmi reiterez, cu această ocazie, susținerea necondiționată pentru parcursul european al Republicii Moldova, pentru continuarea reformei administrative și, nu în ultimul rând, a efortului nostru comun pentru asigurarea securității regiunii și sprijinirii refugiaților ucraineni.

Oamenii din Republica Moldova sunt frații noștri de peste Prut! Avem același idealuri și credințe, vorbim aceeași limbă, iar inimile noastre bat la fel. Doar uniți, împreună, putem fi mai puternici!


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare