Alba Iulia văzută prin ochii unui adolescent de 15 ani – povestea orașului-cetate publicată pe site-ul ghiduri-turistice.info
”Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România! Numele meu este Dănilă Alexandru şi aceasta este povestea pe care vă recomand să o votaţi!”, aceste cuvinte însoțesc materialul publicat de site-ul ghiduri-turistice.info la secțiunea ”Descoperă România”.
Vă prezentăm mai jos textul al cărui titlu este ”Alba Iulia și a sa frumoasă cetate” cu precizarea că este semnat de un adolescent de 15 ani, care a decis să-și dedice o parte din timpul liber (în care majoritatea celor de vârsta sa au alte preocupări), pentru a arăta lumii cum este orașul în care el trăiește și să-i convingă pe cititori că acesta merită să fie vizitat.
”Am ales să vă povestesc puţin despre Alba Iulia şi a sa minunată cetate. Îmi doresc din inimă să vorbesc despre acest unic obiectiv, deoarece este un loc prin care, de oricâte ori trec, simt aerul vechi şi curat al istoriei. Dar, cel mai mult mă bucură să descriu Cetatea Alba Carolina, pentru că sunt albaiulian. Un albaiulian mândru de ceea ce vede în orăşelul lui micuţ, dar plin de viaţă datorită cetăţii bastionare şi turiştilor care rămân uimiţi când o văd.
Ce anume are deosebit oraşul Cetatea Alba Iulia?
Toată cetatea se remarcă prin unicitatea ei, dar un obiectiv cu totul unic este Catedrala Reîntregirii Neamului, cunoscută şi sub denumirea „Catedrala Încoronării”. Construcţia acestui adevărat monument arhitectonic, care face faimă oraşului, a început chiar de Paşti, în 1921. A reprezentat şi pentru membrii familiei regale un obiectiv de primă importanţă, aceştia vizitând, împreună cu Guvernul, foarte des şantierul, astfel încât până la finalul anului era finalizată chiar şi clopotniţa! Tot atunci a fost făcut drumul de acces dinspre Gară către cetate, realizat special pentru capetele încoronate, care astăzi e o arteră principală a municipiului: Bulevardul Încoronării.
Frumuseţea catedralei este sporită de detaliile arhitecturii în stil bizantin, de măreţia curţii, de curăţenia din ea, iar sunetul clopotelor din turnul înalt, care străjuieşte cetatea, parcă ne trimite la emoţia măreţelor evenimente istorice petrecute la Alba Iulia.
Care sunt cele mai importante obiective turistice din Cetatea Alba Iulia?
Desigur, fiecare vizitator face un popas în Alba Iulia îndeosebi pentru cetatea bastionară de tip „vauban” Alba Carolina. Aici se găsesc numeroase monumente istorice de mare însemnătate pentru neamul românesc. Fiind oraşul Unirii, aici se află Muzeul Naţional şi Sala Unirii, în care, la 1 Decembrie 1918, s-a adoptat Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu România, care a fost citită, mai apoi, celor peste o sută de mii de reprezentanţi adunaţi pe Dealul Furcilor. Lângă Muzeul Unirii se află statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Situată în faţa acesteia, Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice îşi desfăşoară măreţia. Construcţia actualului edificiu a început în secolul XI, că mai apoi, în 1242, să fie parţial distrus la marea invazie tătară. Impunătoarea catedrală a fost extinsă în secolul XIV, iar în interiorul ei se găseşte sarcofagul lui Iancu de Hunedoara. Nu trebuie ratate Traseul Celor Trei Fortificaţii, care arată cetăţile dezvoltate aici pe vremea romanilor, a lui Mihai Viteazul şi cea austro-ungară, Traseul Porţilor, care cuprinde cele şase porţi construite în diferite stiluri, din piatră sau cărămidă, biserica memorială „Mihai Voievod Viteazul”, platoul Obeliscului „Horea, Cloşca şi Crişan”, ansamblul arhitectural al Hotelului medieval şi monumentele Custozza şi Losenau din Piaţa Cetăţii.
Cum îţi poţi petrece timpul liber în Cetatea Alba Iulia?
Parcă obosiţi după atâtea obiective vizitate, nu strică o plimbare pe principala arteră comercială şi de promenadă, Bulevardul Transilvaniei, care vara e plin de terase cu diverse mâncăruri, băuturi şi voie bună. Pentru nişte terase cu mai multă linişte, eu le-aş recomanda pe cele din centrul oraşului. Din vara lui 2013 va fi deschis publicului Parcul Dendrologic, ideal pentru relaxare şi răcorire pe timpul verii caniculare, la umbra înalţilor copaci din Pădurea Mamut. Dar, ce-i drept, dacă vreţi să mergeţi pe jos, ca să ajungeţi acolo trebuie să parcurgeţi un traseu de cel puţin 40 de minute, dacă plecaţi de la Catedrala Ortodoxă! De restaurante şi pizzerii cu mâncare bună, noi, albaiulienii, nu ducem lipsă. Majoritatea se găsesc pe Bulevardul Transilvaniei. Iar pentru cei care locuiesc în Cartierul Cetate şi vor să ardă calorii bune mergând pe jos distanţa mare, există numeroase restaurante în Alba Mall 🙂 ! Dacă doriţi o seară relaxantă la piscină, aveţi de ales între Hotelul Parc, ştrandul Țălnar, ştrandul Schit şi Bazinul Olimpic (dar acesta e deocamdată închis pentru modernizare). Pe durata sezonului cald, lângă statuia lui Mihai Viteazul se găsesc de închiriat biciclete cu 2, 3 şi 4 locuri, numai bune pentru distracţie! Tot pentru distracţie există numeroase cluburi, cele mai multe în Cartierul Cetate. Biliardul, pe mine cel puţin :), mă relaxează enorm şi mese de joc se găsesc în Mall şi în alte câteva locuri.
Dacă ai doar o oră să vizitezi Cetatea Alba Iulia ce ne-ai recomanda?
Cel mai bine de vizitat oraşul şi cetatea e sâmbăta, pe durata verii. De ce? Toţi turiştii vin să vadă ceremonialul schimbării gărzii cetăţii şi a salvelor de tun, care se desfăşoară în amiaza zilei de sâmbătă, la Poarta a III-a şi respectiv Traseul Celor Trei Fortificaţii. Ei, asta chiar nu trebuie ratat! Şi vizitatorii care trec în grabă prin Alba Iulia, pot trece pe la cele două catedrale, iar, de ce nu, pot face o plimbare scurtă prin Piaţa Iuliu Maniu din centrul Albei.
Dă câteva sfaturi celor care vor să viziteze Cetatea Alba Iulia
În Alba Iulia se ajunge uşor, oraşul din centrul ţării fiind străbătut de DN1, DN74 şi o importantă magistrală feroviară. De asemenea, autobuze şi autocare ajung des în cele două autogări.
E bine de ştiut pentru toţi cei care ne vizitează bijuteria de cetate că preţurile la mâncare sunt destul de mici, îndeosebi în afara perimetrului cetăţii. Cei care vin în oraş cu trenul sau autobuzul pot lua, pentru a ajunge în zona cetăţii istorice, autobuzele care pleacă din Gară pe linia 104, preţul unui bilet fiind de 1,8 lei, valabil o oră din momentul validării sale obligatorii din mijloacele de transport. Biletul prin SMS, sistem unic în Ardeal, poate fi cumpărat cu 0,35 euro, printr-un simplu mesaj trimis la 7858 ÎN MOMENTUL URCĂRII ÎN AUTOBUZ! Controalele în mijloacele de transport sunt dese, aşa că nu circulaţi fără bilet 😉 !
Pentru cei care vin cu maşina personală e uneori greu să ajungă în zona istorică, datorită lipsei indicatoarelor de dirijare. Dar, dacă întrebaţi un albaiulian, vă va îndruma cu siguranţă! O excursie în Alba Iulia e ieftină, preţurile de cazare fiind rezonabile. De asemenea, exista o singură taxa în Cetate, la intrarea în Traseul Celor Trei Fortificaţii, de doar 5 lei. Probabil, începând cu sezonul turistic din 2013, va fi valabilă şi o mică taxă de parcare în zona Cetăţii.
Există, în zona turistică, câteva plăci de sticlă pe care sunt scrise detalii despre diferite monumente, valabile în română, engleză şi franceză, iar în Catedrala Romano-Catolică, informaţiile se găsesc în română şi maghiară.
În concluzie, Cetatea Alba Carolina este un loc unic, în care se ajunge uşor, în care ai ce vizita şi, cu siguranţă, e un obiectiv care lasă fiecărui vizitator amintiri plăcute! De ce? Pentru că la Alba Iulia istoria are viitor!!!”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana