Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia văzută prin ochii unui adolescent de 15 ani – povestea orașului-cetate publicată pe site-ul ghiduri-turistice.info

Publicat

în

Prin acest articol doresc şi eu să adaug un motiv la campania 499 de motive să fii turist în România organizată împreună cu agenţia de turism Turist Center. Împreună trebuie să promovăm frumuseţea ţării noastre România! Numele meu este Dănilă Alexandru şi aceasta este povestea pe care vă recomand să o votaţi!”, aceste cuvinte însoțesc materialul publicat de site-ul ghiduri-turistice.info la secțiunea ”Descoperă România”.

Vă prezentăm mai jos textul al cărui titlu este ”Alba Iulia și a sa frumoasă cetate” cu precizarea că este semnat de un adolescent de 15 ani, care a decis să-și dedice o parte din timpul liber (în care majoritatea celor de vârsta sa au alte preocupări), pentru a arăta lumii cum este orașul în care el trăiește și să-i convingă pe cititori că acesta merită să fie vizitat.

”Am ales să vă povestesc puţin despre Alba Iulia şi a sa minunată cetate. Îmi doresc din inimă să vorbesc despre acest unic obiectiv, deoarece este un loc prin care, de oricâte ori trec, simt aerul vechi şi curat al istoriei. Dar, cel mai mult mă bucură să descriu Cetatea Alba Carolina, pentru că sunt albaiulian. Un albaiulian mândru de ceea ce vede în orăşelul lui micuţ, dar plin de viaţă datorită cetăţii bastionare şi turiştilor care rămân uimiţi când o văd.

Ce anume are deosebit oraşul Cetatea Alba Iulia?

Toată cetatea se remarcă prin unicitatea ei, dar un obiectiv cu totul unic este Catedrala Reîntregirii Neamului, cunoscută şi sub denumirea „Catedrala Încoronării”. Construcţia acestui adevărat monument arhitectonic, care face faimă oraşului, a început chiar de Paşti, în 1921. A reprezentat şi pentru membrii familiei regale un obiectiv de primă importanţă, aceştia vizitând, împreună cu Guvernul, foarte des şantierul, astfel încât până la finalul anului era finalizată chiar şi clopotniţa! Tot atunci a fost făcut drumul de acces dinspre Gară către cetate, realizat special pentru capetele încoronate, care astăzi e o arteră principală a municipiului: Bulevardul Încoronării.

Frumuseţea catedralei este sporită de detaliile arhitecturii în stil bizantin, de măreţia curţii, de curăţenia din ea, iar sunetul clopotelor din turnul înalt, care străjuieşte cetatea, parcă ne trimite la emoţia măreţelor evenimente istorice petrecute la Alba Iulia.

Care sunt cele mai importante obiective turistice din Cetatea Alba Iulia?

Desigur, fiecare vizitator face un popas în Alba Iulia îndeosebi pentru cetatea bastionară de tip „vauban” Alba Carolina. Aici se găsesc numeroase monumente istorice de mare însemnătate pentru neamul românesc. Fiind oraşul Unirii, aici se află Muzeul Naţional şi Sala Unirii, în care, la 1 Decembrie 1918, s-a adoptat Declaraţia de Unire a Transilvaniei cu România, care a fost citită, mai apoi, celor peste o sută de mii de reprezentanţi adunaţi pe Dealul Furcilor. Lângă Muzeul Unirii se află statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. Situată în faţa acesteia, Catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice îşi desfăşoară măreţia. Construcţia actualului edificiu a început în secolul XI, că mai apoi, în 1242, să fie parţial distrus la marea invazie tătară. Impunătoarea catedrală a fost extinsă în secolul XIV, iar în interiorul ei se găseşte sarcofagul lui Iancu de Hunedoara. Nu trebuie ratate Traseul Celor Trei Fortificaţii, care arată cetăţile dezvoltate aici pe vremea romanilor, a lui Mihai Viteazul şi cea austro-ungară, Traseul Porţilor, care cuprinde cele şase porţi construite în diferite stiluri, din piatră sau cărămidă, biserica memorială „Mihai Voievod Viteazul”, platoul Obeliscului „Horea, Cloşca şi Crişan”, ansamblul arhitectural al Hotelului medieval şi monumentele Custozza şi Losenau din Piaţa Cetăţii.

Cum îţi poţi petrece timpul liber în Cetatea Alba Iulia?

Parcă obosiţi după atâtea obiective vizitate, nu strică o plimbare pe principala arteră comercială şi de promenadă, Bulevardul Transilvaniei, care vara e plin de terase cu diverse mâncăruri, băuturi şi voie bună. Pentru nişte terase cu mai multă linişte, eu le-aş recomanda pe cele din centrul oraşului. Din vara lui 2013 va fi deschis publicului Parcul Dendrologic, ideal pentru relaxare şi răcorire pe timpul verii caniculare, la umbra înalţilor copaci din Pădurea Mamut. Dar, ce-i drept, dacă vreţi să mergeţi pe jos, ca să ajungeţi acolo trebuie să parcurgeţi un traseu de cel puţin 40 de minute, dacă plecaţi de la Catedrala Ortodoxă! De restaurante şi pizzerii cu mâncare bună, noi, albaiulienii, nu ducem lipsă. Majoritatea se găsesc pe Bulevardul Transilvaniei. Iar pentru cei care locuiesc în Cartierul Cetate şi vor să ardă calorii bune mergând pe jos distanţa mare, există numeroase restaurante în Alba Mall 🙂 ! Dacă doriţi o seară relaxantă la piscină, aveţi de ales între Hotelul Parc, ştrandul Țălnar, ştrandul Schit şi Bazinul Olimpic (dar acesta e deocamdată închis pentru modernizare). Pe durata sezonului cald, lângă statuia lui Mihai Viteazul se găsesc de închiriat biciclete cu 2, 3 şi 4 locuri, numai bune pentru distracţie! Tot pentru distracţie există numeroase cluburi, cele mai multe în Cartierul Cetate. Biliardul, pe mine cel puţin :), mă relaxează enorm şi mese de joc se găsesc în Mall şi în alte câteva locuri.

Dacă ai doar o oră să vizitezi Cetatea Alba Iulia ce ne-ai recomanda?

Publicitate

Cel mai bine de vizitat oraşul şi cetatea e sâmbăta, pe durata verii. De ce? Toţi turiştii vin să vadă ceremonialul schimbării gărzii cetăţii şi a salvelor de tun, care se desfăşoară în amiaza zilei de sâmbătă, la Poarta a III-a şi respectiv Traseul Celor Trei Fortificaţii. Ei, asta chiar nu trebuie ratat! Şi vizitatorii care trec în grabă prin Alba Iulia, pot trece pe la cele două catedrale, iar, de ce nu, pot face o plimbare scurtă prin Piaţa Iuliu Maniu din centrul Albei.

Dă câteva sfaturi celor care vor să viziteze Cetatea Alba Iulia

În Alba Iulia se ajunge uşor, oraşul din centrul ţării fiind străbătut de DN1, DN74 şi o importantă magistrală feroviară. De asemenea, autobuze şi autocare ajung des în cele două autogări.

E bine de ştiut pentru toţi cei care ne vizitează bijuteria de cetate că preţurile la mâncare sunt destul de mici, îndeosebi în afara perimetrului cetăţii. Cei care vin în oraş cu trenul sau autobuzul pot lua, pentru a ajunge în zona cetăţii istorice, autobuzele care pleacă din Gară pe linia 104, preţul unui bilet fiind de 1,8 lei, valabil o oră din momentul validării sale obligatorii din mijloacele de transport. Biletul prin SMS, sistem unic în Ardeal, poate fi cumpărat cu 0,35 euro, printr-un simplu mesaj trimis la 7858 ÎN MOMENTUL URCĂRII ÎN AUTOBUZ! Controalele în mijloacele de transport sunt dese, aşa că nu circulaţi fără bilet 😉 !

Pentru cei care vin cu maşina personală e uneori greu să ajungă în zona istorică, datorită lipsei indicatoarelor de dirijare. Dar, dacă întrebaţi un albaiulian, vă va îndruma cu siguranţă! O excursie în Alba Iulia e ieftină, preţurile de cazare fiind rezonabile. De asemenea, exista o singură taxa în Cetate, la intrarea în Traseul Celor Trei Fortificaţii, de doar 5 lei. Probabil, începând cu sezonul turistic din 2013, va fi valabilă şi o mică taxă de parcare în zona Cetăţii.

Există, în zona turistică, câteva plăci de sticlă pe care sunt scrise detalii despre diferite monumente, valabile în română, engleză şi franceză, iar în Catedrala Romano-Catolică, informaţiile se găsesc în română şi maghiară.

În concluzie, Cetatea Alba Carolina este un loc unic, în care se ajunge uşor, în care ai ce vizita şi, cu siguranţă, e un obiectiv care lasă fiecărui vizitator amintiri plăcute! De ce? Pentru că la Alba Iulia istoria are viitor!!!”

Publicitate

Ştirea zilei

Expert în fonduri europene, Nicolaie Moldovan explică ce proiecte poate depune Primăria Alba Iulia pentru a dezvolta în continuare orașul

Publicat

în

Dezvoltarea urbană cu finanțare europeană a făcut din Alba Iulia un oraș exemplu, administrația condusă de Mircea Hava, ca primar și Nicolaie Moldovan, city manager, coordonator al echipei care a scris și implementat proiectele de dezvoltare cu fonduri europene, devenind un model de bune practici pentru multe alte primării, consilii județene, asociații, grupuri de acțiune locală etc.

Datorită acestui succes albaiulienilor li se pare firesc ca acest mod de a finanța rezolvarea problemelor de infrastructură ale orașului să continue. Fondurile europene, în ciuda a ceea ce cred mulți, nu finanțează orice, de la o la o alocare bugetară europeană (care durează 7 ani) la alta obiectivele se schimbă și odată cu ele și domeniile și probleme care pot fi rezolvate cu fonduri nerambursabile. De aceea există mereu noi zone, noi probleme pentru care este mai bine să cheltui fonduri europene, dacă există posibilitatea, „salvând” bugetul local pentru finanțarea obiectivelor neincluse în liniile de finanțare nerambursabilă.

Electrica Furnizare Discount

Pare complicat, chiar este și de aceea am cerut opinia unui expert în fonduri europene, l-am numit pe Nicolaie Moldovan, omul care cunoaște foarte bine și nevoile municipiului Alba Iulia pentru a afla care sunt proiectele pe care actuala conducere a Primăriei Alba Iulia trebuie să le promoveze pentru a fructifica la maximum posibilitățile de finanțare oferite de alocarea bugetară europeană 2021 – 2027 și Planul Național de Redresare și Reziliență. Așadar sunt obiective pentru care trebuie scrise proiecte în continuare, cum este, de exemplu Palatul Principilor Transilvaniei pentru care sperăm să se finalizeze în acest an lucrările de restaurare la Corpul E, cel mai vechi din tot ansamblul.

De asemenea, trebuie scrise (și sperăm câștigate) proiecte pentru continuarea modernizării infrastructurii de transport (în continuarea celor două lăsate moștenire de administrația Hava și pe care administrația Pleșa sperăm că va reuși să le implementeze până la sfârșitul anului 2023), proiecte care să vizeze mobilitatea electrică și alternativele de transport public verde și infrastructura pentru bicicliști și, micro-mobilitate (ex. trotinete electrice), cu reglementări adoptate de consiliul Local care protejează cetățeanul, care reglementează explicit circulația acestora.

Vorbim și de proiecte pentru un sistem mai eficient și mai extins de management al traficului prin semaforizare inteligentă, de achiziția de noi autobuze electrice, de proiecte pentru extinderea infrastructurii de stații de încărcare astfel încurajându-se înlocuirea de către localnici a autovehiculelor cu combustie internă cu unele electrice, un sistem mai bun de e-Ticketing pentru transportul public local și îmbunătățirea acestuia, nu distrugerea lui. Trebuie scrise în continuare proiecte pentru reabilitarea locuințelor, a blocurilor construite între anii 50 și 90 ai veacului trecut (dar cu supravegherea reală a șantierelor, nu cum se întâmplă acum când cetățenii beneficiari semnalează tot mai multe carențe de execuție a lucrărilor, cu o răspundere mai mare asociată constructorilor și penalități severe pentru lucrări de mântuială).

Primăria trebuie să prioritizeze reabilitarea termică a blocurilor situate în cartierele Cetate (de ex. b-dul Revoluției, zonele Goldiș, Arnsberg, Cloșca, Poligonului, Vânătorilor și Ampoi, respectiv zona Șincai-Flips, Piața Iulia Maniu etc). Principalele artere care deservesc aceste cartiere se vor moderniza până în 2023, iar partea de modernizare a fondului de locuințe, este o continuare firească care dă atractivitate și  crește calitatea locuirii în aceste zone. Vor fi fonduri și pentru reabilitarea termică a clădirilor publice, primăria putând scrie aici proiecte pentru unitățile de învățământ, cu accent pe Colegiul Național „Horea Cloșca și Crișan”, de exemplu, proiect cuprins în strategia de dezvoltare a orașului de mai mulți ani.

Sunt bani disponibili și pentru construirea de locuințe pentru tineri, locuințe pentru familiile cu nevoi speciale, dar și pentru specialiști (medici, profesori care să fie încurajați să rămână sau să fie atrași în oraș. Regenerarea zonelor verzi și a mobilierului specific, inclusiv a celor din cartierele de locuințe, precum și modernizarea și amenajarea locurilor de joacă pentru copii și a unor terenuri de sport pentru tineri, sunt proiecte obligatorii care își găsesc surse de finanțare nerambursabilă în viitoarea perioadă de programare. Nu trebuie lăsate baltă nici acele proiecte mari de construire a centurilor ocolitoare de Vest și Nord ale municipiului Alba Iulia… Asta ca proiecte mari, de neocolit. Pregătirea acestor proiecte a început cu partea de reglementări urbanistice din mandatul anterior, dar trebuie continuată cu elaborarea studiilor de fezabilitate, obținerea avizelor necesare, stabilirea scenariului optim de solicitare a finanțării nerambursabile și a sursei. Cine și in ce formula cere banii, respectiv administrează infrastructura creată.

Un element de noutate îl reprezintă posibilitatea finanțării unui Plan de Urbanism General, digital, fie la nivel de unitate-administrativ teritorială, fie la nivel de zonă urbană funcțională, adică în relația cu localitățile învecinate. Categoric, pentru Alba Iulia, acest instrument de planificare trebuie realizat pentru a fundamenta dezvoltarea împreună cu localitățile învecinate și a pregăti împreună proiecte majore care să crească aceste colectivități. Și desigur, vom vedea ce vor prevedea exact ghidurile de finanțare și obiectivele eligibile (estimativ le vom cunoaște anul viitor în iarnă, primăvară), iar în funcție de asta cât de creativi vor fi cei din primărie. Dar grosso-modo Alba Iulia, prin diferite entități publice și private, în diferite formule de parteneriat și colaborare, poate atrage, până în 2030, din cele două surse sus-enunțate peste 300 de milioane de euro.

Anca DINICĂ

Citește mai mult

Ştirea zilei

Curentul a „ars-o” pe o albaiuliancă : factură de 42000 de euro pentru un apartament. „Aveți grijă la contoarele electrice” 

Publicat

în

Curentul a „ars-o” pe o albaiuliancă : factură de 42000 de euro pentru un apartament. „Aveți grijă la contoarele electrice”

Anamaria P., o tânără care deține un apartament situat într-un bloc de pe str. Gladiolelor din cartierul Cetate a rămas șocată când a văzut suma care i-a venit de plată pentru consumul de energie electrică înscris pe factura fiscală seria FEF21, numărul 9568297501 din data de 18 iunie 2021, emisă de Societatea Electrica Furnizare SA.

Potrivit documentului, perioada de facturare este cuprinsă între 11 mai și 10 iunie 2021, iar suma de plată este de 207.866,32 de lei, de circa 3.500 de ori mai mare decât cea obișnuită, care în medie este de 60 de lei/lună, iar toate facturile pe ultimele 7 luni de zile au fost achitate. Conform facturii, consumul înregistrat la apartamentul cu pricina în acel interval este de 299.173 KWh (aproape 300 MWh, ca la o firmă – n.a.), în condițiile în care consumul mediu lunar la un apartament este de 100 KWh.

Electrica Furnizare Discount

„S-a emis o factură în valoare de 207.866,32 de lei pe un index eronat. Solicit recitirea contorului și facturarea corectă. Meționez că sunt plecată în străinătate, la locul respectiv nefiind consum mare, locuind temporar”, scrie Anamaria P. în reclamația formulată către furnizorul de electricitate.

Ea ne-a declarat că nu a plătit suma respectivă, fiind vorba de peste 42.000 de euro care trebuie plătiți până în 3 iulie, dar reprezentanții companiei i-au spus că rezolvarea problemei va fi un proces de durată, mai ales că directorul este în concediu. Anamaria P. a precizat că dorește să atragă atenția altor albaiulieni să-și verifice contoarele de curent electric, în eventualitatea că se află într-o situație asemănătoare.

Robert GHERGU

Citește mai mult

Ştirea zilei

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate MÂINE, pe site-ul Ministerului Educației

Publicat

în

Rezultate finale Definitivat 2021: Notele, publicate MÂINE, pe site-ul Ministerului Educației

Mâine, 27 iulie, rezultatele finale la examenul de Definitivat 2021 vor fi punlicate, după soluționarea contestațiilor.

Rata de promovare la examenul naţional de Definitivat 2021 în învăţământul preuniversitar (medii mai mari sau egale cu 8) este de 72,90%, în creştere cu peste 3,5% față de anul trecut (69,17%), a anunţat Ministerul Educaţiei. Din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Rezultatele la examenul de Definitivat 2021 au fost publicate miercuri de către Ministerul Educaţiei, pe site-ul dedicat, dar şi în centrele de examen.

Au fost declaraţi promovaţi, înainte de înregistrarea şi soluţionarea eventualelor contestaţii, 5.782 de candidaţi cu medii între 8 şi 10.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obţină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obţinute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puţin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

La proba scrisă din această sesiune au fost prezenţi 8.300 de candidaţi (95,80%). Dintre aceştia, 366 de candidaţi s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă.

Lucrările a doi candidaţi au fost anulate în centrele de evaluare

Astfel, din totalul celor 7.931 de candidaţi cu lucrări evaluate, 4.156 de candidaţi au obţinut note situate pe segmentul 8 – 10. Dintre aceştia, 187 au fost notaţi cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 şi 9,99.

Potrivit Ministerului Educației, 3.232 de candidaţi au avut note între 5 şi 7,99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidaţi.

Contestaţiile se depun la centrele de examen, miercuri şi joi. Rezultatele finale vor fi publicate în centrele de examen şi pe definitivat.edu.ro în 28 iulie.

Cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învăţământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, şi obiectivul acestui examen naţional. Prin dobândirea definitivării în învăţământ, un cadru didactic depăşeşte stadiul de debutant şi poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare, evidenţiază Ministerul Educaţiei.

Publicitate
Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2021 Ziarul Unirea