Rămâi conectat

Ştirea zilei

”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale”: Pavilionul ofițerilor și Cazinoul militar

Ziarul Unirea

Publicat

în

În Alba Iulia avem clădiri și monumente vechi de sute de ani însă sunt foarte mulți care nu le cunosc istoria. Începând de astăzi, ziarulunirea.ro vă prezintă o serie de articole în care veți afla despre arhitectura vechiului oraș și veți afla poveștile celor mai importante edificii, așa cum sunt ele prezentate în volumul ”Alba Iulia – Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”, semnat de Gheorghe Fleșer – o carte care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui albaiulian pasionat de cunoașterea și păstrarea memoriei trecutului.

*Pavilionul Ofițerilor – astăzi, Muzeul Național al Unirii

pavilionul ofiterilorDe proporţii monumentale şi amplasată în zona central-vestică a cetăţii, clădirea a fost edificată între anii 1851-1853, pentru a servi ca locuinţă şi adăpost sigur pentru o parte a personalului din garnizoana Alba Iulia, destinație care se reflectă în denumirea sa iniţială: Pavilionul Ofiţerilor. Zidurile foarte groase, spaţiile şi și gangurile boltite din subsol, peste care se suprapun încăperile și coridoarele parterului acoperite cu acelaşi sistem, la care se adaugă cele două etaje evidenţiate prin elemente decorative introduse în plastica faţadelor, dau acestei clădiri masive, aspectul unei fortăreţe.

Intrarea principală este pusă în evidenţă printr-un portic amplu, a cărui terasă se sprijină prin intermediul unor arcade, pe stâlpi prismatici masivi, trataţi într-o „rustica” evidentă. Clădirea şi-a păstrat în ansamblu aspectul iniţial la exterior, elementele de plastică arhitectonică fiind puternic evidenţiate la nivelul faţadelor. Transformările au afectat în special interiorul, după anul 1968, clădirea primind o destinaţie muzeală.

muzeul unirii alba iuliaOrganizarea expoziţiei permanente, amenajarea circuitului pentru vizitatori, a depozitelor pentru obiecte sau a spaţiilor necesare personalului, a presupus efectuarea unor modificări axate în special spre facilitarea comunicaţiilor interioare, fiind necesară practicarea unor deschideri, în anfiladă şi construcţia unor scări mai ample în dreptul intrărilor sau a ieşirilor.

În noua sa configuraţie – de muzeu – clădirea a devenit una dintre cele mai importante instituţii culturale ale oraşului Alba Iulia, oferind publicului posibilitatea de urmări vizual, într-un cadru organizat pe criterii ştiinţifice, cronologice sau tematice, aspectele definitori ale istoriei naţionale sau locale.

*Cazinoul Militar – azi, Sala Unirii

Destinat iniţial militarilor din garnizoana Alba Iulia, Cazinoul militar a fost ales la 1 Decembrie 1918, ca loc de desfăşurare a manifestărilor şi cadrul adecvat de adoptare a deciziilor legate de înfăptuirea Statului Unitar Naţional Român.

La data construcţiei (1898), edificiul era alcătuit dintr-o sala de festivităţi, amplasată în corpul central şi mai multe încăperi cu parter şi etaj, la extremităţile acestuia. Accesul în clădire se făcea pe toate faţadele, intrările secundare de pe laturile de sud şi nord fiind prevăzute cu scări de acces la etaj.

În timpul desfăşurării lucrărilor Adunării Naţionale însemnătatea momentului a fost susţinută şi subliniată de atmosfera sărbătorească a interiorului decorat cu drapelele statelor eliberate din fostul Imperiu Austro – Ungar, portretul monumental al voievodului Mihai Viteazul şi efigiile martirilor Horea, Cloşca şi Crişan.

Imediat după Unire, până la desfăşurarea festivităţilor încoronării suveranilor României Mari, din anul 1922, edificiul a fost supus unor modificări arhitecturale şi artistice menite să-i confere un aspect solemn, reprezentativ, pentru semnificaţia actului desfăşurat în acel loc. Accentul a fost pus la interior pe „Sala Mare” amplificată şi împodobită cu motive ale creaţiei medievale româneşti şi cu portretele marilor personalităţi istorice naţionale, pictate de francezul Pierre Bellet.

sala uniriiAceeaşi importanţă a fost acordată accesului în clădire, pe faţada de vest fiind amenajată o intrare monumentală, pe sub un arc de triumf împodobit cu ghirlande şi trofee, iar deasupra celor doi stâlpi centrali, un grup statuar cu însemnele statale ale României Mari (astăzi dispărut).

În anii 1967-68, cu prilejul sărbătoriri semicentenarului Unirii Transilvaniei cu România clădirea a fost supusă unor lucrări menite a o transforme definitiv în muzeu, inclusiv prin extinderea circuitului expoziţional în corpurile laterale. Ultimele intervenţii cu caracter muzeistic, au avu loc în 1994, când s-a trecut la redecorarea şi îmbogăţirea interiorului cu noi exponate.

SURSA: Gheorghe FLEȘER – ”Alba Iulia. Orașul și monumentele sale în imagini de epocă”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și filmului românesc, a încetat din viață: Avea 74 de ani și suferea de o boală grea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Actorul Mircea Diaconu, simbol al teatrului și filmului românesc, a încetat din viață: Avea 74 de ani și suferea de o boală grea Actorul Mircea Diaconu a încetat din viață la vârsta de 74 de ani, după o luptă grea cu un cancer de colon. Anunțul a fost făcut de soția sa. În doar câteva zile, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea