Alba Iulia, orașul din România care a luat cei mai mulți bani europeni – 3.000 de euro pe locuitor. În total, peste 200 de milioane de euro, cât şapte-opt bugete locale

Alba Iulia este orașul din România care a luat cei mai mulți bani europeni – 3.000 de euro pe locuitor, reușind astfel să reconstruiască vechea Cetate în bună măsură cu fondurile Uniunii Europene. În total, peste 200 de milioane de euro, cât şapte-opt bugete locale. 

ELIT

 

 

În urmă cu 20 de ani, ceea ce se cheamă/recheamă astăzi „Alba Carolina“ – oraşul de sus al Albei Iulia – era o unitate militară românească întărită pentru a face faţă „pericolului maghiar“.

ADEZIUNE PLUS

Un punct strategic de apărare pentru o teamă nedesluşită. Adică ceea ce fusese la începutul lui 1700, când a fost construită: o cetate de apărare împotriva Imperiului Otoman, principala fortificaţie din Transilvania a Imperiului Habsburgic.

Aşa cum fusese, de altminteri, şi acum 2.000 de ani când aici fusese construit castrul roman al Legiunii a XIII Gemina, graniţa de est a Imperiului Roman. Acum în Alba Carolina în fiecare vineri se dă o luptă pe viaţă şi pe moarte între daci şi romani, în amintirea acelor vremi. Când am văzut această luptă săptă­mâna trecută – luptă explicată în engleză – era un singur dac: pe celălalt nu-l lăsase şeful să plece mai devreme de la serviciu. Cu un dac împotriva a cinci romani, rezultatul este mai crunt decât soarta. Prin cele şapte porţi ale sale, vechea cetate Alba Carolina primeşte azi mii de turişti. Hotelurile sunt pline, deşi nu suntem în sezon de vacanţe, terasele sunt pline şi la miezul nopţii, deşi e o zi de joi. Distracţia costă însă: în jur de 70 de milioane de euro a înghiţit restaurarea vechii cetăţi.

„Vechea cetate este reconstruită în bună măsură cu fondurile Uniunii Europene. Alba Iulia este oraşul care a luat cei mai mulţi bani europeni dintre toate localităţile din România. Peste 3.000 de euro pentru fiecare locuitor, faţă de 1.000 de euro media în restul României. Am luat de la Uniunea Europeană 200 de milioane de euro, cât şapte- opt bugete locale, doar pentru Alba Iulia, nu pentru restul judeţului. Din 2009 până în 2014 am atras bani cât şase bugete locale“, spune primarul Mircea Hava.

La ultimul recensământ Alba Iulia avea 63.000 de locuitori.

Mircea Hava (62 de ani) este primar al municipiului Alba Iulia din 1996 încoace (a mai fost primar şi între 1991 şi 1992). O viaţă de primar, prin urmare. A fost fondatorul FSN (PD) Alba Iulia în 1992. Acum este liberal pentru că PD (PD-L) a fuzionat cu PNL, rămânând sub umbrela acestuia din urmă. Nici deschiderea unor anchete pentru felul în care a cheltuit banii nu au vreo concluzie, în ce-l priveşte. Ultimele alegeri din 2016 le-a câştigat cu 59% din voturi, iar partidul său a zdrobit în Alba Iulia PSD – 12 mandate de consilier au mers la PNL şi doar 5 la PSD – în vreme ce PSD a zdrobit PNL aproape peste tot în ţară.

Reprezentanţa Comisiei Europene în România a organizat săptămâna trecută Ziua Europei – 9 mai – la Alba Iulia pentru că sunt anul acesta 100 de ani de la Marea Unire, anunţată la Alba Iulia şi, subtil, pentru a sublinia cât de important este ajutorul pe care UE îl acordă României susţinând reconstuirea oraşelor ei. Şi 200 de milioane de euro se văd bine de tot într-un oraş de doar 60.000 de locuitori, de şase ori mai mic decât sectorul 3 al Bucureştiului, care încap cu toţii în Stadionul Naţional din Capitală. Se văd în străzile mai curate, în cetatea mică şi frumoasă, în porţile şi zidurile reconstruite ale Albei Carolina, în cele două catedrale majestuoase – romano-catolică şi ortodoxă.

Cum se face însă de unii pot şi alţii nu? Cum de unii atrag fonduri UE şi alţii nu?

Vezi tu – zice primarul – i-am adus pe cei mai buni. Şi continuă apoi cu discursul comun al tuturor politicienilor: curaj, viziune…

Mai spune însă: „Unii (unii dintre cei care lucrează cu proiecte UE – n. red.) au salariul aproape dublu faţă de al meu. Dacă îi plăteşti bine, vei avea performanţe. Este o iluzie că poţi avea rezultate bune cu oameni prost plătiţi.“

Acum trebuie spus că primarii au ajuns să câştige mii de euro în urma ultimelor modificări legislative, iar funcţionarii publici sunt, oricum, unii dintre cei mai bine plătiţi angajaţi din România – undeva aproape de 4.000 de lei net/lună, pe medie.

Cât câştigă, aşadar, un angajat, din Alba Iulia care se ocupă de proiectele europene?

Primarul se opreşte o clipă şi o întreabă pe una dintre dintre angajatele lui care întâmplător era aproape şi se ocupa de proiectele cu fonduri UE. „X, tu cât câştigi?“. Doamna dă din umeri: „Eu sunt plătită pe proiecte!“ Trei degete ridicate, însemnând 3.000 de de euro. „Nţţ“. Două degete ridicate însemnând 2.000 de euro. „Cam pe acolo!“

„Media este la 6.000- 7.000 de lei pe lună. Dar noi am reuşit să atragem fonduri pentru că i-am plătit pe oameni bine. Înţeleg să dai în plus poliţiştilor, militarilor. Dar ceilalţi? Nu poţi avea performanţe fără să-ţi plăteşti bine angajaţii. Eu le-aş da 3.000 de euro pe lună“, spune primarul.

3.000 de euro pe lună avea, anul trecut când am vorbit cu el, un cercetător român, doctor în chimie, cu studii făcut la una dintre cele mai prestigioase universităţi din Olanda şi care lucrează într-o companie din Stuttgart.

E bine că visăm. La „crosul Europei“ de la Alba, de ziua Europei, au fost peste 1.000 de adolescenţi. Fără îndoială vizează, pentru viitor, la salarii de 3.000 de euro, cine nu visează, pâna la urmă?

Din Alba Iulia până spre Sibiu drumul e bun. Autostrada, mult prea cârpită şi denivelată pentru o autostradă nouă este totuşi de zece ori peste ce este în rest. Este indecent să faci şase ore pentru un drum de nici 350 de kilometri de la Alba la Bucureşti. Transilvania este atât de frumoasă şi Valea Oltului atât de strâmtă încât nu mai vezi frumuseţea, ci doar amarul că nu eşti în Elvaţia, deşi eşti într-un fel de Elveţie pe care ochii tăi nu o văd din cauza drumului.

Sursa: zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!”

Un polițist îi umilește pe polițiștii care au protestat pentru salarii: ”Mergeți la privat că se dau sporuri babane!” Protestul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

8 Comentarii

Haules Baules 14 mai 2018 at 20:16

Luati repede articolul de pe site ca sar postacii sa ne spuna ca toate proiectele astea nu se compara cu trei strazi de 100 de metri asfaltate in Ciugud!

Sofronie 14 mai 2018 at 20:21

Cate locuri de munca s’au creat de banii astia ?
Ce venituri aduce acesta investitie considerabila in afara de a bucura simturile jupanului cu uniformele rosii, bubuitul tunului si plimbarea Udrei cu caleasca ?

dolfi 14 mai 2018 at 21:12

unde-s aia 3000 de euro ? ca io n-am vazut 1 leu vechi… poate in parandaraturile, chermezele si comisioanele „punerii in valoare” a cetatii?
Da’ alea nu aduc prosperitate TUTUROR locuitorilor… tineretu’ ii prin Cluj, Timisoara, Bucuresti si celelalte orase mari, au ramas doar necajitii. Vrei sa angajezi un om calificat si competent… nu prea exista din pacate.
Stadion ? ce-i ala? Teatru? Ce-i ala? Sala polivalenta? Piste de bicicleta? ioi, intr-adevar, te poti „da cu bicicleta” pe la mama draq… ca daca vrei sa mergi la munca sa mai dai burdihanu’ jos si sa reduci poluarea, mai greu… parcari!? Insuficiente.
Vin turistii si tzusti repede cu ei la Cetate, ii plimbam un pic ca la zoo si cam atat.

Bine ca mai misca ceva Sebesul si Ciugudul…

Petrica 14 mai 2018 at 21:30

Cate locuri de munca?!industrie varza,economie de rahat,pe scurt demagogie!!Nu mai prostiti poporul cu televizorul,ca nu mai tine.Municipiu resedinta de judet,unde salariile la marea majoritate a firmelor private,nu ajunge la 1500 lei,net!Despre ce vorbim domnilor,ce proiecte,santurile cetatii?ce profit aduce?

ciclop 14 mai 2018 at 21:45

nea ziarule, in urma cu 20 de ani Cetatea , ….!!!! nu este prima oara ” cand dati astfel de chifle ” pai scoate calculatorul si vezi 2018- 20 egal fix 1998 !!!. ca matale nu stii sa socotesti cu capu,
Autorul articolului sa mearga inapoi in clasa I-a sa invete socotelile elementare : .,,, cum mare atentia la scadere” , bag seama ca ori a chiulit la „artimetica ” si a cumparat notele la materia asta ori a ramas repetent si l-au trecut clasa de mila, de sila.

PUIBLICATI NUMELE AUTORULUI !!! PERLEI SAU VA ESTE RUSINE !! HAI, CURAJ, CURAJ !!!

ASTEPT CU INTERES !!!!!

ciclop 14 mai 2018 at 21:48

si cu miile de euro pe cap de locuitor nea primarele HALVA , asa de laudat, a facut si o piata mare, mare in 4-5 ani!!!

URA!!!!! URA!!! MAI ALEGETI-L INCA ODATA !!!

adrian 15 mai 2018 at 18:10

Halvele si pavele, viata buna pentru unii..

Alex Dunca 17 mai 2018 at 10:14

Banii respectivi se investesc in oras, iar efectele se vad pe termen lung: deja de cativa ani se vede influxul de turisti, iar de preturile imobiliarelor nu mai zic. Daca nu o duceti unii dintre voi bine nu inseamna ca orasul a primit bani degeaba.

Comentariile sunt oprite