Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia este campioana orașelor „smart” din România deși numărul de proiecte stagnează. „Motoarele” sunt turate și la Aiud

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alba Iulia este campioana orașelor „smart” din România deși numărul de proiecte stagnează. „Motoarele” sunt turate și la Aiud

Topul celor mai moderne oraşe din punctul de vedere al proiectelor de tip smart city, este şi în acest an condus de Alba Iulia, dar care are un număr stagnant de proiecte (106), urmat de Cluj- Napoca(58) şi de Iaşi (56), care vine puternic din urmă, în timp ce Bucureştiul este pe locul patru (39 de proiecte), arată o analiză realizată de integratorul de soluţii inteligente la cheie Vegacomp Consulting. Clasamentul este continuat de Bucureşti – sector 4 (35), Arad (29), Sibiu (27), Oradea şi Timişoara (26) şi Braşov (18).

Cifrele iau în calcul proiectele în plan, în curs de implementare sau livrate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Clasamentul oraşelor medii este dominat de Alba Iulia (106), Arad (29) şi Sibiu (27), în timp ce podiumul oraşelor mici este ocupat de Avrig (10), Făgăraş (7) şi, la egalitate, Odorheiu Secuiesc, Aiud şi Hârşova (6).

„Vedem, în acest raport, un aspect pozitiv, în special la nivel de răspuns al administraţiei la nevoile de distanţare şi de-birocratizare: dincolo de evoluţia liderului – Smart Mobility, verticala Smart Governance, ocupantă a poziţiei secunde în clasament, numără nu mai puţin de 226 de proiecte care, sperăm, fac viaţa mai uşoară locuitorilor. Dar, ca în raportările anterioare, avem şi eternii perdanţi – Smart Environment şi Smart People, pe poziţii deja obişnuite, la coada clasamentului. Mediul şi oamenii, priorităţi absolute într-o societate care îşi cunoaşte valorile şi îşi alocă din priorităţi şi generaţiilor viitoare, sunt neglijate de industria Smart City românească. Tot în acest raport vedem nu doar finanţările din fonduri europene şi publice, ci şi primele proiecte semnificative private şi privim cu interes la componenta de finanţare privată, în viitorul Smart City“, declară Cornel Bărbuţ, CEO al Vegacomp Consulting.

Proiectele Smart City identificate îşi păstrează clasificarea, în aceleaşi şase Verticale Smart City, Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance, verticale care sunt în concordanţă cu raportările Uniunii Europene.

„Dacă mutăm discuţia din aria soluţiilor alese către geografia acestora la nivel de oraşe, observăm că motorul Smart City odată turat păstrează o dinamică greu de egalat. Oraşele mari, care deja au gustat eficienţa soluţiilor Smart City şi au făcut paşi concreţi în acest sens, îşi păstrează avansul, topul primelor 10 este compus din aproape aceleaşi nume, cu unele rocade ca poziţie, dar avansul faţă de urmăritori creşte. Surprizele frumoase vin însă de la oraşele medii şi mici, care uneori impresionează prin ambiţie şi deschidere către adopţia soluţiilor Smart City“, adaugă Bărbuţ.

„Iar aici, o comunitate locală ceva mai mică, dar mai bine închegată, alături de o administraţie mai deschisă, care se mişcă mai agil decât marile şi poate prea birocratizatele oraşe, pot aduce cu mai mare uşurinţă soluţiile inteligente, în beneficiul locuitorilor.“.

Raportat la destinaţia proiectelor, verticala Smart Mobility rămâne cea mai bine reprezentată şi se detaşează semnificativ, fiind acoperită de 260 proiecte, cu aproape 75 mai multe decât în raportul anterior.

La distanţă relativ constantă urmează Smart Governance, cu 226 proiecte, în creştere faţă de cele 130 de proiecte ale anului trecut, podiumul fiind completat de Smart Living, cu 174 de proiecte, echivalentul unui avans de 53 de iniţiative, faţă de 2020.

Şi Smart Economy îşi menţine locul al patrulea, cu 99 de proiecte şi un uşor avans de 15 iniţiative. Ultimele două poziţii sunt disputate tot de Smart Environment, cu 64 de proiecte, în creştere de la cele 42 din 2020 şi, respectiv, Smart People, cu doar 37 de iniţiative şi un avans de doar 8 proiecte noi, pe parcursul ultimelor 12 luni.

Raportul include în premieră şi o radiografie a proiectelor Smart Village, identificând 69 de proiecte în 59 de comune, şi a celor de Smart County, cu 29 de proiecte in 15 Consilii Judeţene.

sursa: mediafax.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| INUNDAȚIILE de pe Valea Vințului: Pompierii intervin pentru evacuarea apei în două localități

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

FOTO| INUNDAȚIILE de pe Valea Vințului: Pompierii intervin pentru evacuarea apei în două localități

Odată cu manifestarea precipitațiilor abundente și instituirea codului portocaliu meteo în județul Alba, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba au fost mobilizați pentru a interveni în mai multe localități afectate.

Printre misiunile desfășurate se numără recunoașterea și evacuarea apei în satul Vurpăr și satul Gura Cuțului, care fac parte din comuna Vințu de Jos.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru a face față situației de urgență, ISU Alba a alocat trei autovehicule de intervenție de tip Asas și trei motopompe pentru a sprijini operațiunile de evacuare a apei din zonele respective. În paralel, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Vințu de Jos a mobilizat două buldoexcavatoare și aproximativ 50 de voluntari pentru a asigura evacuarea apei și degajarea arborilor căzuți în satul Vurpăr.

CITEȘTE ȘI:  Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil

De asemenea, pe drumul de acces către satul Gura Cuțului, SVSU Vințu de Jos intervine cu trei buldoexcavatoare, un taf și un autogreder furnizat de la Sebeș pentru a debloca și a facilita accesul în această zonă afectată de inundații.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| INUNDAȚIILE din Vințu de Jos: Localnicii gospodari au ieșit pe stradă pentru a face curățenie după furtună. Primăria a intervenit cu utilaje

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

INUNDAȚIILE din Vințu de Jos: Localnicii gospodari au ieșit pe stradă pentru a face curățenie după furtună. Primăria a intervenit cu utilaje

Astăzi, localnicii din Vințu de Jos au demonstrat un spirit de solidaritate și reziliență incredibilă în fața inundațiilor devastatoare cauzate de ploile torențiale.

Oamenii au ieșit în stradă, înarmându-se cu mături, lopeți și alte unelte, pentru a curăța străzile și curțile inundate.

Elit - Gustul Desăvârșit

După ce apele au scăzut, comunitatea s-a unit într-un efort colectiv de a face față dezastrului adus de inundații. Aceștia au ieșit din case și au lucrat neîncetat pentru a îndepărta noroiul, gunoaiele și resturile aduse de ape.

CITEȘTE ȘI:  Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil

În timp ce oamenii munceau din greu, Primăria Vințu de Jos nu a rămas indiferentă la situație.

Autoritățile locale au intervenit rapid cu utilaje și echipamente pentru a sprijini eforturile comunității.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| INUNDAȚII pe Valea Vințului, în Alba: Apa a luat cu asalt drumurile și curțile oamenilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

INUNDAȚII pe Valea Vințului, în Alba: Apa a luat cu asalt drumurile și curțile oamenilor

Efectele negative ale vremii instabile de astăzi, 2 iunie 2023, din județul Alba, și-au făcut simțită prezența.

Așa cum reiese și din imaginile trimise de un cititor ziarulunirea.ro pe adresa redacției, se poate observa cum, în comuna Vințu de Jos, apele au inundat mai multe străzi din localitate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Momentul a fost imortalizat în cursul acestei după-amiezi.

ANM a emis un cod portocaliu pentru județul Alba, vizate fiind localitățile Alba Iulia, Cugir, Zlatna, Ighiu, Vințu de Jos, Galda de Jos, Meteș, Șibot, Săliștea, Almașu Mare, Cricău, Mogoș, Blandiana, Întregalde, Râmeț, Ponor și Ceru-Băcăinți. Acest avertisment este valabil de la ora 16:15 până la ora 17:15, în data de 02-06-2023.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, se vor semnala averse torențiale, care vor aduna între 35 și 40 de litri pe metru pătrat. Aceste averse vor fi însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și posibile căderi de grindină.

CITEȘTE ȘI:  Codul PORTOCALIU de furtuni din Alba: Cetățenii au primit mesaj Ro-Alert. Cât timp este valabil

Este recomandat ca locuitorii din această zonă să fie precauți și să evite deplasările inutile în timpul acestei perioade. Se recomandă, de asemenea, să se ia măsuri de protecție împotriva efectelor severe ale vremii, cum ar fi evitarea zonelor deschise și a copacilor izolați, precum și protejarea bunurilor personale în fața ploii și a grindinei.

Administrația Națională de Meteorologie va continua să monitorizeze evoluția condițiilor meteorologice și va emite actualizări în caz de modificări. Pentru informații suplimentare și sfaturi de siguranță, cetățenii sunt încurajați să urmărească sursele oficiale și să se informeze despre avertismentele emise de autorități.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare