Ştirea zilei
Alba Iulia are un nou concept: ”Oraș pentru oameni”. Parcări subterane, zone de relaxare urbană, condiții pentru biciliști și mai mult verde – intențiile edilului orașului
Edilul municipiului Alba Iulia are un nou concept pentru oraș și dorește să transforme ”cealaltă capitală” într-un ”Oraș pentru oameni”. Este vorba despre noi investiții ale administrației locale, care vor fi axate în principal pe spațiile verzi, spațiile rezervate pietonilor, bicicliștilor și tuturor celor care doresc să se relaxeze în aer liber. Parcări subterane, plantări de arbori și plante perene, zone de relaxare urbană, locuri pentru terase, sunt doar câteva dintre intențiile edilului care va pune mai mult accentul pe viața mobilă a orașului.
Planurile pe care administrația locală le are în următoarea perioadă pentru municipiu au fost făcute publice de către primarul Mircea Hava joi, la inaugurarea Parcului chinezesc din zona Cetate, care de altfel face parte din noul concept.
„Oamenii trebuie să se simtă bine peste tot. Așa cum se simt bine în Cetate, în şanţuri, aşa trebuie să se simtă peste tot în oraș: să fie verde, băncuţe, loc de stat să bei o bere, o cafea, un suc, ca în orașele europene”, a spus Mircea Hava.
Primarul a declarat că a avut consultări cu mai mulți specialiști, peisagiști și arhitecți și astfel a luat decizia ca Alba Iulia să devină un ”oraș pentru oameni”.
”O să încerc să discut de acum încolo cu frizerul despre tuns, cu croitorul despre haine și cu medicul dentist despre dinți, să nu le mai amestecăm”, a spus primarul. Totodată, acesta a menționat că trebuie îmbunătăţite și serviciile de cazare și restaurant.
În ceea ce privește spațiile verzi, primarul a spus că până în toamnă vor fi cumpărate aproximativ 250 de plante perene, pomi și arbuști care să dea un ton de veselie și să îmbunătățească peisajul orașului. Dintre acestea, 150 ar urma să fie plantate în Cetatea Alba Carolina.
De asemenea, se vor planta în centrul orașului, zona magazinului Unirea aflată în de modernizare, care, potrivit acestuia, va deveni în primăvară ”un model pentru ceea ce trebuie să însemne verdele într-o zonă urbană”.
Tot în planurile administrației locale se regăsește si amenjarea a două parcări subterane sau supraterane, însă pentru aceste investiții trebuie găsite resurse financiare, astfel că va dura. Locațiile posibile pentru parcările respective ar fi în centrul orașului, zona Tribunalului Alba Iulia și Hotel Transilvania, și în cetate, ”în locul lui G2” cunoscut ca ”blocul Turturica”. Potrivit edilului, dacă se va reuși o astfel de investiție, numai în centrul orașului vor fi aproximativ 400 de locuri de parcare, 90 în zona magazinului Unirea (cu taxă) și 300, care ar putea fi găzduite de parcarea subterană din centrul orașului.
Referitor la parcări, primarul a adus în discuție și problema parcărilor cu taxă la Alba Iulia, și anume locurile de parcare publice pentru care șoferii nu plătesc în prezent tarife pe oră sau pe zi. ”Ne gândim foarte serios la ceea ce înseamnă parcările taxate”, a spus acesta, menționând că o să înceapă și ”o acțiune cu parcatul pe trotuar”, astfel încât șoferii care parchează pe spațiile interzise să fie sancționați. ”Asta nu va face altceva decât să disciplineze, nu înseamnă că vom lua milioane de lei”, a precizat acesta.
Parcul din fața Catedralei este de asmenea în vizorul administrației locale. Acesta ar urma să fie reconfigurat (eventuala mutare a fântânii arteziene), având în vedere că acolo s-a propus și amplasarea unui monument al Unirii, în virtutea aniversării a celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918 la Alba Iulia.
”Vom vedea ce se întâmplă cu centenarul, dacă reușim să avem un plan național și dacă va fi ridicat un momument al Unirii. Suntem cu pașii destul de avansați în discuții. Cred că va înțelege toată țara că Alba Iulia este locul unde s-a făcut Unirea, și mă refer aici mai ales la Guvern”.
Personal, edilul opinează că la Alba Iulia avem deja mari simboluri în ceea ce privește Marea Unire: Catedrala Reîntregirii Neamului și, dincolo de aceasta, Sala Unirii”, însă dacă țara dorește să investească și să construiască un Monument al Unirii, le stă la dispoziție. Până la urmă, nu ar însemna altceva decât un nou punct de interes pentru public.

Ştirea zilei
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Vești bune pentru șoferi: Constatarea amiabilă va putea fi realizată electronic
Regulile care se aplică asigurării RCA au fost schimbate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Cea mai importantă modificare, pentru șoferi, este introducerea constatării amiabile electronice. De asemenea au fost scoase din norma RCA toate prevederile care au dus România în procedură de infringement încă din anul 2018.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat actul normativ care modifică norma 20/2017 privind asigurările auto în România. Economica amintea chiar zilele trecute că acest lucru urma să se întâmple, având în vedere că un proiect în acest sens era în dezbatere publică încă din luna martie. Pentru șoferi, principala modificare vizează introducerea constatării amiabile electronice, care va ușura viața celor aproximativ 500.000 de șoferi români care sunt implicați anual în accidente.
Actul normativ, anunță un comunicat al ASF, a fost trimis către Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare după 90 de zile de la publicare. Altfel spus, din toamnă, noile reguli vor intra în vigoare.
„Una dintre reglementările introduse în premieră vine direct în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabilă va putea fi completat și electronic. Conform noilor reglementări “în cazul completării formularului de Constatarea amiabilă de accident” în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.” . Baza tehnică va fi dezvoltată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), împreună cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul României.
“Asigurătorii RCA și BAAR dezvoltă și administrează soluțiile tehnice și stabilesc de comun acord procedura avizării daunei prin intermediul formularului de „Constatare amiabilă de accident” în format electronic, cu respectarea dispozițiilor legale privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către A.S.F.”, prevede actul normativ. În 2021 a fost eliminată și obligativitatea de a deține polița RCA în format fizic, fiind suficientă prezentarea acesteia în format electronic, în eventualitatea unui control.
Dispar prevederile care puteau aduce amenzi usturătoare României
Alte modificări ale regulilor RCA, defapt cele de la care a pornit noua normă, vizează scoaterea din legislație a unor prevederi care au dus România în procedură de infringment. În mare este vorba despre articole din norma 20/2017 despre care Comisia Europeană, sesizată de asigurătorii din România, a considerat că îngrădesc dreptul companiilor de a stabili în mod liber tarifele, exclusiv în funcție de istoricul propriu de daună și de estimările avizate de actuari autorizați.
”Principalul scop al noilor reglementări a fost, însă, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislației europene și fac obiectul discuțiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) în cauza de infringement 2018/4075 – acțiune în constatarea neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II și Directiva MTPL a unor dispoziții ale legislației românești referitoare la asigurarea de răspundere civilă auto adoptate în 2017″, precizează ASF.
Concret, așa cum arată proiectul de normă lansat în dezbatere publică în luna martie, au fost eliminate toate barierele privind dreptul companiilor de a stabili tarifele exclusiv în funcție de propriul istoric de daunalitate și de estimări, în baza unor analize realizate de actuari autorizați. A fost eliminată orice obligație de notificare a modificărilor de tarife sau de raportare a fundamentării acestora către ASF, așa cum a recomandat Comisia Europeană.
Nu în ultimul rând, mai notează instituția, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despăgubirilor aferente consecinței lipsei de folosință a vehiculelor inclusiv pentru înlocuirea temporară a acestora. Noua procedură este mai simplă și mai clară, în sprijinul tuturor părților implicate în procesul de despăgubire și reparație și în principal al păgubitului.
Sursa: economica.net
Ştirea zilei
A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații
A vrut să mituiască o asistentă din Alba pentru „vaccinare la chiuvetă”: Ce au decis magistrații
Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba a încheiat, la data de 24.05.2022, acordul de recunoaștere a vinovăției cu o persoană fără calitate specială, inculpatul în cauză, fiind stabilită pedeapsa de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe un termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.
În fapt, s-a reținut că la data de 18.11.2021, inculpatul a oferit o sumă de bani unei asistente medicale aflată în exercitarea atribuțiilor de serviciu în cadrul Centrului de Vaccinare Sebeș, județul Alba, pentru a îndeplini un act contrar atribuțiilor de serviciu ale acesteia, respectiv să nu-i introducă serul anti-Covid-19 în organism și să consemneze în documente și evidențele electronice faptul că a fost vaccinat, în scopul de a-i fi eliberat un certificat de vaccinare Covid-19.
Asistenta medicală a refuzat primirea sumei de bani și a sesizat organele de poliție.
Ofițerii Direcției Generală Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Alba au fost delegați să desfășoare mai multe acte procedurale care au condus la completarea probatoriului în cauză.
Acordul de recunoaștere a vinovăției a fost trimis Tribunalului Alba.
Ştirea zilei
27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, vineri, 27 mai 2022, s-au înregistrat 3 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 26 mai 2022, COVID-19 în Alba. 4 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53874 de persoane confirmate, 52525 persoane vindecate, 1.290 decese.
Joi, în județul Alba au fost prelucrate în total 257 teste, 117 PCR, 140 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468533 mai exact, 357953 de teste PCR și 110580 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 3 noi cazuri de coronavirus:
BLAJ – 1
VINTU DE JOS – 1
SPANIA – 1
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
POŞAGA | 892 | 1.12 | 1 |
POIANA VADULUI | 1041 | 0.96 | 1 |
CIUGUD | 3295 | 0.91 | 3 |
RĂDEŞTI | 1273 | 0.79 | 1 |
CETATEA DE BALTĂ | 3063 | 0.65 | 2 |
VALEA LUNGĂ | 3119 | 0.64 | 2 |
STREMŢ | 2420 | 0.41 | 1 |
LOPADEA NOUĂ | 2497 | 0.4 | 1 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20603 | 0.39 | 8 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76681 | 0.31 | 24 |
ORAŞ CUGIR | 25348 | 0.28 | 7 |
GALDA DE JOS | 4410 | 0.23 | 1 |
ŞONA | 4365 | 0.23 | 1 |
SĂSCIORI | 6474 | 0.15 | 1 |
ORAŞ TEIUŞ | 7141 | 0.14 | 1 |
MUNICIPIUL AIUD | 25110 | 0.12 | 3 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13781 | 0.07 | 1 |
ALBAC | 1940 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1195 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1534 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1412 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1886 | 0 | 0 |
BISTRA | 4497 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 876 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1378 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1044 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1630 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 230 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1122 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2141 | 0 | 0 |
CRICĂU | 1964 | 0 | 0 |
CUT | 1268 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3119 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1012 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1473 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1156 | 0 | 0 |
HOREA | 1901 | 0 | 0 |
IGHIU | 7111 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 549 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1146 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
LUPŞA | 2838 | 0 | 0 |
METEŞ | 2749 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3212 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1946 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 742 | 0 | 0 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32854 | 0 | 0 |
NOŞLAC | 1814 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 496 | 0 | 0 |
OHABA | 584 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3742 | 0 | 0 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0 | 0 |
ORAŞ ZLATNA | 7780 | 0 | 0 |
PIANU | 3566 | 0 | 0 |
PONOR | 575 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
RIMETEA | 987 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1579 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2688 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1368 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2332 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2583 | 0 | 0 |
SÂNTIMBRU | 3022 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1485 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1655 | 0 | 0 |
ŞPRING | 2533 | 0 | 0 |
ŞUGAG | 2856 | 0 | 0 |
UNIREA | 4815 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1266 | 0 | 0 |
VIDRA | 1503 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5534 | 0 | 0 |
-
Actualitateacum 24 de ore
FOTO| Posibilă MEGA investiție la Câmpeni: Un producător de încălțăminte ar putea crea 200 de locuri de muncă în Țara Moților, spune senatorul Matieș
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
LIVE VIDEO| Ceremonia de absolvire a clasei a XII-a a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: 103 ani de tradiție în învățământ
-
Ştirea zileiacum 19 ore
VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect
-
Ştirea zileiacum 23 de ore
26 mai. Alba Iulia primește 47 de milioane de euro pentru un proiect pilot în energie: Retehnologizarea unei stații electrice din sistemul național
-
Curier Județeanacum 22 de ore
FOTO| Săptămâna Prevenirii Criminalității în Alba: Polițiștii și elevii au dezbătut subiecte de interes precum PIN-ul și CVV2/CVC2-ul cardului, phishing-ul prin email și siguranța pe internet
-
Sportacum 7 ore
Luni, 30 mai, în „Arini”, selecție cu Ion Geolgău pentru clasa de fotbal (a V-a) de la LPS „Florin Fleșeriu” Sebeș
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Elevii Colegiului Militar din Alba Iulia, la APEL pentru donare de sânge: Spirit social și responsabilitate civică, pentru semenii în nevoie
-
Ştirea zileiacum 5 ore
Pleșa, Dumitrel, Damian sau Matieș. Pe cine ar alege albaiulienii ca primar și ce partide ar intra în CL: SONDAJ administrativ la Alba Iulia
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Noi stații de epurare și tratare a apei în județul Alba: Finanţare nerambursabilă de peste 7 milioane de euro. Unde vor fi amplasate
-
Curier Județeanacum 20 de ore
FOTO| Pompieri remarcabili la ISU Alba, premiați pentru activitatea de-a lungul anilor: Erou la Râpa Roșie sau „Cel Mai Puternic Pompier 2019”, le-au fost aduse mulțumiri
-
Actualitateacum 18 ore
Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României
-
Ştirea Taacum 21 de ore
FOTO VIDEO ȘTIREA TA| Robinetele nu funcționează în parcul din centrul Sebeșului, nici în acest an: Temperaturile, PESTE cele obișnuite pentru luna mai