Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia are un nou concept: ”Oraș pentru oameni”. Parcări subterane, zone de relaxare urbană, condiții pentru biciliști și mai mult verde – intențiile edilului orașului

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

primar havaEdilul municipiului Alba Iulia are un nou concept pentru oraș și dorește să transforme ”cealaltă capitală” într-un ”Oraș pentru oameni”.  Este vorba despre noi investiții ale administrației locale, care vor fi axate în principal pe spațiile verzi, spațiile rezervate pietonilor, bicicliștilor și tuturor celor care doresc să se relaxeze în aer liber. Parcări subterane, plantări de arbori și plante perene, zone de relaxare urbană, locuri pentru terase, sunt doar câteva dintre intențiile edilului care va pune mai mult accentul pe viața mobilă a orașului.

Planurile pe care administrația locală le are în următoarea perioadă pentru municipiu au fost făcute publice de către primarul Mircea Hava joi, la inaugurarea Parcului chinezesc din zona Cetate, care de altfel face parte din noul concept.

Oamenii trebuie să se simtă bine peste tot. Așa cum se simt bine în Cetate, în şanţuri, aşa trebuie să se simtă peste tot în oraș: să fie verde, băncuţe, loc de stat să bei o bere, o cafea, un suc, ca în orașele europene”, a spus Mircea Hava.

Citiți și FOTO: ”Parcul chinezesc” din Alba Iulia, transformat într-o oază de relaxare: Fântână arteziană, bănci, verdeață, dar și sistem de supraveghere. Recepția lucrărilor, în prezența autorităților

Primarul a declarat că a avut consultări cu mai mulți specialiști, peisagiști și arhitecți și astfel a luat decizia ca Alba Iulia să devină un ”oraș pentru oameni”.

”O să încerc să discut de acum încolo cu frizerul despre tuns, cu croitorul despre haine și cu medicul dentist despre dinți, să nu le mai amestecăm”, a spus primarul. Totodată, acesta a menționat că trebuie îmbunătăţite și serviciile de cazare și restaurant.

În ceea ce privește spațiile verzi, primarul a spus că până în toamnă vor fi cumpărate aproximativ 250 de plante perene, pomi și arbuști care să dea un ton de veselie și să îmbunătățească peisajul orașului. Dintre acestea, 150 ar urma să fie plantate în Cetatea Alba Carolina.

De asemenea, se vor planta în centrul orașului, zona magazinului Unirea aflată în de modernizare, care, potrivit acestuia, va deveni în primăvară ”un model pentru ceea ce trebuie să însemne verdele  într-o zonă urbană”.

Tot în planurile administrației locale se regăsește si amenjarea a două parcări subterane sau supraterane, însă pentru aceste investiții trebuie găsite resurse financiare, astfel că va dura. Locațiile posibile pentru parcările respective ar fi în centrul orașului, zona Tribunalului Alba Iulia și Hotel Transilvania, și în cetate, ”în locul lui G2” cunoscut ca ”blocul Turturica”.  Potrivit edilului, dacă se va reuși o astfel de investiție, numai în centrul orașului vor fi aproximativ 400 de locuri de parcare, 90 în zona magazinului Unirea (cu taxă) și 300, care ar putea fi găzduite de parcarea subterană din centrul orașului.

Referitor la parcări, primarul a adus în discuție și problema parcărilor cu taxă la Alba Iulia, și anume locurile de parcare publice pentru care șoferii nu plătesc în prezent tarife pe oră sau pe zi. ”Ne gândim foarte serios la ceea ce înseamnă parcările taxate”, a spus acesta, menționând că o să înceapă și ”o acțiune cu parcatul pe trotuar”, astfel încât șoferii care parchează pe spațiile interzise să fie sancționați. ”Asta nu va face altceva decât să disciplineze, nu înseamnă că vom lua milioane de lei”, a precizat acesta.

Parcul din fața Catedralei este de asmenea în vizorul administrației locale. Acesta ar urma să fie reconfigurat (eventuala mutare a fântânii arteziene), având în vedere că acolo s-a propus și amplasarea unui monument al Unirii, în virtutea aniversării a celor 100 de ani de la Marea Unire din 1918 la Alba Iulia.

”Vom vedea  ce se întâmplă cu centenarul, dacă reușim să avem un plan național și dacă va fi ridicat un momument al Unirii. Suntem cu pașii destul de avansați în discuții. Cred că va înțelege toată țara că Alba Iulia este locul unde s-a făcut Unirea, și mă refer aici mai ales la Guvern”.

Personal, edilul opinează că la Alba Iulia avem deja mari simboluri în ceea ce privește Marea Unire: Catedrala Reîntregirii Neamului și, dincolo de aceasta, Sala Unirii”, însă dacă țara dorește să investească și să construiască un Monument al Unirii, le stă la dispoziție. Până la urmă, nu ar însemna altceva decât un nou punct de interes pentru public.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea