Alba, cu aproximativ 1.500 de teste COVID-19 efectuate, printre județele fruntașe la acest capitol, la nivel național

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Aproximativ 1.500 de teste pentru coronavirus au fost efectuate în judeţul Alba de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) în aproape două săptămâni, cu o capacitate actuală de testare de 200 de teste pe zi, anterior fiind realizate aproximativ 120 în decursul a trei săptămâni la un laborator din Cluj-Napoca.

„Conform datelor actualizate, astăzi vom atinge cifra de aproximativ 1500 de testări în județul Alba”, a declarat joi directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT

„De marţi, DSP Alba şi-a mărit capacitatea de testare la 200 de teste pe zi, urmând ca, în perioada următoare, să creştem, conform procedurilor”, a declarat, miercuri, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea.

PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

În România există 32 de centre de testare pentru coronavirus amplasate în 14 județe și în București. Dintre cele 32 de centre, șapte sunt private. La acestea se adaugă încă patru centre de testare, dar care nu au prelucrat până acum nicio probă. Informațiile apar într-un document al Institutului Național pentru Sănătate Publică, consultat de G4Media.ro. Datele sunt valabile pentru ziua de marți, 7 aprilie 2020.

Capacitatea de prelucrare a probelor este de aproximativ trei mii pe zi în toate cele 32 de centre din țară. Nu există informații publice despre câte aparate de testare există în fiecare centru.

Cele mai multe centre de testare sunt în București, în număr de zece: cinci private, cinci de stat.

Clujul dispune de cinci centre de testare, Iașiul de trei, în vreme ce Timiș și Harghita au fiecare câte două centre. Alte zece județe dispun de câte un centru de testare: Brașov, Dolj, Constanța, Galați, Mureș, Covasna, Bihor, Suceava, Sibiu și Alba.

În sudul României, doar județul Dolj dispune de un centru de testare de stat și unul privat, dar acesta din urmă nu procesase până pe 7 aprilie nicio probă. În rest, niciunul dintre celelalte județe nu are centre de procesare a testelor pentru coronavirus.

De altfel, cu excepția Bucureștiului, în exteriorul arcului Carpatic sunt extrem de puține județe care dispun de centre de testare: Dolj, Constanța, Galați Iași și Suceava.
Absența centrelor de prelucrare a testelor pentru coronavirus se vede în numărul extrem de mic de îmbolnăviri raportate de județele din sud față de restul țării.

sursa: g4media.ro stiripesurse.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Must de Jidvei