Actualitate
AIUD: Pieton acroșat de un autoturism, în timp ce traversa neregulamentar
Un bărbat de 59 de ani, din Aiud, a ajuns vineri dimineața la spital pentru îngrijiri medicale, în urma unui accident de circulație produs pe str. Unirii din municipiu.
Din primele cercetări efectuate de poliţişti a rezultat că aiudeanul s-a angajat în traversarea străzii prin loc nepermis și fără să se asigure, fiind surprins și accidentat de un autoturism condus de o femeie de 42 de ani care, după comiterea accidentului a transportat victima la spital.
În urma impactului victima a suferit o contuzie la nivelul gambei stângi și nu a necesitat internarea pentru tratament medical de lungă durată.
Cercetările sunt continuate.

Actualitate
Subprefectul Mureșan: PNRR reprezintă o șansă importantă pentru creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale în județul Alba
Subprefectul Mureșan: PNRR reprezintă o șansă importantă pentru creșterea accesibilității și calității serviciilor medicale în județul Alba
Subprefectul Corneliu Mureșan a derulat în ultimele luni, alături de specialiști în domeniul medical, mai multe campanii ce au scopul de promovare a sănătății.
Acesta a vorbit, în calitate de secretar executiv al PSD Alba, într-un interviu acordat ziarului Unirea, despre domeniul medical și șansa pe care o are țara noastră – și implicit județul Alba – în contextul fondurilor alocate în Planul Național de Redresare și Reziliență.
- Cum pot beneficia de PNRR, pe zona de sănătate, oamenii din mediul rural și zonele urbane subdezvoltate?
Cu banii din PNRR pot fi reabilitate, modernizate și dotate 3.000 de cabinete de asistență medicală primară, ale medicilor de familie, cu facilități de screening, diagnostic precoce și monitorizare a pacienților cronici. Alocarea bugetară pe acest sector este în valoare de 180,45 mil. euro și au prioritate cabinetele medicale din mediul rural și din urbanul mic, marginalizate sau defavorizate. Dotarea va cuprinde: aparatură de laborator de tip ”point of care”, echipamente medicale de tipul: electrocardiograf, ecograf, mobilier medical și instrumentar medical. De asemenea, vor fi alocați bani pentru reabilitarea clădirilor.
- Enumerați două proiecte pentru județul Alba
Putem vorbi despre relocarea și modernizarea activității secției de oncologie și înființarea compartimentului de cardiologie intervențională. Acesta este un proiect la care PSD Alba a ținut foarte mult. La începutul anului 2021 – perioadă în care eram consilier județean – alături de colegii mei am depus un amendament la buget care prevedea finanțarea primelor demersuri necesare pentru înființarea primului centru de radioterapie din județ. Amendamentul PSD, important pentru pacienții oncologici a fost aprobat, proiectul fiind eligibil spre finanțare cu fonduri europene. Un alt proiect vizează construcția și dotarea unei noi secții de boli infecțioase. Despre această necesitate am vorbit, prima dată, tot în calitate de consilier județean, în urmă cu 2 ani, ca urmare a unei experiențe personale pe fondul pandemiei de COVID-19.
- La fel de importante sunt și unitățile de asistență medicale ambulatorie…
La nivel național, pe acest sector, sunt alocate 80,2 mil. euro. Se are în vedere reabilitarea, modernizarea, extinderea (inclusiv prin construcții de clădiri noi), dotarea a cel puțin 30 de ambulatorii/unități medicale publice sau a altor structuri publice care furnizează asistență medicală ambulatorie. Potrivit PNRR, investițiile vor consta și în îmbunătățirea accesibilității spațiului pentru serviciile medicale și căile de acces, asigurarea / modernizarea utilităților generale și specifice (inclusiv conectarea la utilități la locația obiectivului investițional); achiziționarea de echipamente.
- Alte fonduri și proiecte?
Pentru secțiile de terapie intensivă pentru nou-născuți sunt prevăzuți 80,20 mil. euro. Pentru achiziția de echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale sunt alocați 150,38 mil. euro, iar pentru echipamente și aparatură medicală – 635 mil. euro la nivel național. Și lista poate continua.
- Recent, ați derulat proiectul ”Sănătate pentru Zâmbete” în cadrul căruia elevi de la școli din Alba au primit kituri de igienă dentară. Ce ne puteți spune?
Este un proiect născut din dorința mea și a medicului stomatolog Adrian Bara de a veni în sprijinul preșcolarilor și elevilor din mediul rural cu toate cele necesare – informații și kituri de igienă dentară – pentru conștientizarea importanței sănătății orale. Am început cu unitățile de învățământ din comuna Cricău și vom continua, cât de curând, într-o comună din Munții Apuseni unde, pe lângă cursul de igienă orală susținut de specialiști, vor fi donate și kituri complete pentru sănătatea dentară (pachete periuță și pastă de dinți, apă de gură și ață de dentară, respectiv materiale informative și alte mici surprize, menite să stimuleze igiena gurii)
- Cum ați marcat Ziua Mondială a Sănătății în acest an?
Împreună cu colegii mei, prof. Marcela Dărămuș și medicii Tudor Alexandru și Adrian Bara, respectiv cu sprijinul Serviciului de Ambulanta Județean, am organizat un curs de prim ajutor, cu titlul ”Învață să salvezi o viață”, la care au fost prezenți peste 90 de elevi. Cursurile de prim ajutor sunt extrem de importante! Când eram elev mi-aș fi dorit să particip la astfel de cursuri, în cadrul cărora să învăț cum să ajut sau chiar sa salvez pe cineva, dacă va fi cazul. Acesta a fost motivul care m-a determinat să organizez, alături de colegii mei, această activitate, care va avea loc si în alte scoli din județ.
- Ce alte tipuri de activități, care vizează domeniul medical, ați mai realizat?
Spre exemplu, de Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului, împreună cu echipa PSD Alba Iulia, alături de specialiști în domeniul medical, am realizat o campanie de informare. Am promovat prevenția, adoptarea unor comportamente și stiluri de viață sănătoase și efectuarea de consultații medicale periodice. Specialiștii spun că multe tipuri de cancere pot fi prevenite prin adoptarea unor comportamente și stiluri de viață sănătoase. Am transmis oamenilor pe care i-am întâlnit în cale să aibă grijă de sănătatea lor! Evaluarea medicală periodică poate salva vieți!
Actualitate
Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate
Viză pentru SUA 2022: Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate
Deoarece țara noastră nu face parte din programul Visa Waiver, obținerea vizei pentru Statele Unite ale Americii nu e chiar ușoară și trebuie îndeplinite mai multe condiții.
Totuși, cum îți poți visul de a te poți bucura de o frumoasă vacanță în SUA? Totul începe odată cu accesarea platformei online realizate special pentru asta cei care doresc să aplice pentru viza mult dorită.
Primul pas este efetuarea unei programări, urmate de crearea unui cont. La final vei primi o chitanță cu care trebuie să te prezinți la Secţia Consulară a Ambasadei SUA la Bucureşti cu motivele deplasării. Taxele pentru dobândirea vizei diferă în funcție de tipul dorit, iar acestea trebuie plătite doar în sucursalele deținute de Banca Transilvania sau prin rețeaua BT Express, fiind nereturnabile potrivit Cancan.
Lista tarifelor pentru toate categoriile de vize acceptate de SUA
Taxa de viză, între 160 și 265 de dolari
Sumele sunt indicate în dolari americani (dar plata se face în RON):
– Formular de plată – $160 (Vizele de tip B, C-1, D, F, I, J, M, T, TN/TD, U)
– Formular de plată – $190 (Vizele de tip H, L, O, P, Q, R)
– Formular de plată – $265 (Vizele de tip K)
– Formular de plată – $205 (Vizele de tip E)
De asemenea, există și câteva categorii de persoane care nu sunt nevoite să achite taxa de viză.
– Cei care solicită o viza de tip A, G, sau NATO pentru călătorii oficiale,
– Cei care solicită vize din categoria J pentru a participa în cadrul unor Programe sponsorizate de guvernul american.
Sursa: antena3.ro
Actualitate
Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”
Se apropie o criză alimentară? Bogdan Aurescu: „Este foarte important să o contracarăm”
În cursul serii de luni, 16 mai, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a vorbit despre rolul României în tranzitarea produselor agricole din ţara vecină prin porturile de la Galaţi şi Constanţa. Astfel, el a spus că peste 120.000 de tone de cereale din Ucraina au fost transportate prin portul Constanţa.
„Este foarte important să contracarăm o criză alimentară, care, în cazul multor ţări, se apropie”, a afirmat şeful diplomaţiei române.
România susţine un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, a mai spus, luni, Bogdan Aurescu, înainte de reuniunea miniştrilor de Externe din statele membre UE, care se desfăşoară la Bruxelles.
O criză alimentară suprapusă peste criza energetică, peste valul imens de inflație pe care îl traversăm
Radu Tudor a arătat că raportul dintre costuri și venituri, dintre prețuri și salarii, în România este mult mai greu de suportat decât în alte locuri ale lumii.
„Cred că va fi o mare provocare pentru cei mai mulți dintre cei care au venituri sub 2.000, chiar sub 3.000 de lei, să traverseze această perioadă pentru achitarea întreținerii, pentru medicamente, pentru mâncare, pentru absolut tot ceea ce este nevoie pentru un trai decent și civilizat.
Facturile deja au luat-o razna, deja la toate benzinăriile benzina este 8 lei litrul, motorina aproape 9 lei și suntem avertizați că această creștere va continua din păcate”, a spus Radu Tudor, luni seară, la Antena 3.
Sursa: dcbusiness.ro
-
Ştirea zileiacum 19 ore
Nemulțumire printre cele peste 60 de cadre medicale angajate la Spitalul din Aiud pe perioada pandemiei: „Ne-am pus viețile în pericol și nu primim nici o șansă”
-
Ştirea zileiacum 16 ore
FOTO| Sală de sport modernă într-o comună din Alba: Tribune cu 102 locuri, teren de baschet, tenis și volei cu suprafață de gardă aferentă fiecărui sport în parte
-
Sportacum 23 de ore
“Fotbal în familie”, ediția inaugurală, o reușită! Familia Avram, din Cugir, laureata competiției AJF Alba
-
Sportacum 23 de ore
Bogdan Sava, noul golgheter al Ligii a 4-a, după Energia Săsciori – GT Sport Alba Iulia 5-0
-
Sportacum 23 de ore
Finala Cupei României, faza județeană, în 11 iunie | Ultimul act al competiției “KO”, la Daia Română, în premieră
-
Sportacum 23 de ore
Powerlifting de aur: uniristul Andrei Irimie – iarăși campion european | Delegația României, 31 de medalii și locul 3 pe națiuni!
-
Actualitateacum 15 ore
Amenzi drastice și până la 7 ani de închisoare pentru cei care ucid sau chinuie animale: Legea, publicată în Monitorul Oficial
-
Curier Județeanacum 22 de ore
SJU Alba Iulia încurajează pacienții să utilizeze sistemul online de programări, pentru consultații în Policlinică. Cum se realizează o programare
-
Actualitateacum 13 ore
Profesorii nu vor mai avea voie să dea meditații elevilor din clasele la care predau: Anunțul ministrului Educației
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
17 mai 2022, COVID-19 în Alba. ZERO infecții și ZERO decese, în ultimele 24 de ore, în județ. Prima zi fără virus după 9 luni
-
Actualitateacum 23 de ore
AVERTIZARE METEO: COD GALBEN de furtuni și vânt puternic în Alba, până miercuri seara. Zonele vizate
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
Avertizare hidrologică: COD GALBEN de INUNDAȚII pentru Alba și alte județe până miercuri, la ora 12:00. Zonele vizate