Rămâi conectat

Economie

Agricultură şi pârloagă

Publicat

în

Patimile acestui pământ căruia îi aparţinem parcă s-au dizolvat în zăpada dăruită din cer şi care prin albul şi puritatea ei ne dă speranţă şi linişte. Ea, zăpada, ne face cea mai frumoasă promisiune pentru mirabila sămânţă sălăşuită sub brazdă şi pentru odihna pământului ce ni se va dărui din nou la primăvară.
Deschizând însă ochii din această magie a îmbrăţişării zăpezii cu cerul, câmpul, scăldat în lumină, îşi arată rănile. Prin mantia albă, mărăcini, ciulini, tulpini anemice de porumb nerecoltat îşi etalează biruinţa. Această privelişte sumbră ocupă şi acum, după douăzeci de ani de la meritatul an 1989, aproape jumătate din suprafaţa arabilă a ţării. În faţă cu această realitate o undă de optimism ne-a încercat ştiind că în urmă cu câteva luni la cârma Ministerului Agriculturii a fost învestit dl Valeriu Tabără. Os din osul Apusenilor care pe lângă că a călcat desculţ sau în opinci dealuri şi şesuri a îmbrăţişat şi ingineria agronomică, meserie deloc uşoară şi cu chemare spre sat şi ţăran. Cu motivaţia aceasta am apreciat că are o atitudine corectă faţă de realitatea gravă a agriculturii. De profesionalism şi competenţă a dat dovadă şi în urmă cu câţiva ani când a mai ocupat acest fotoliu. Apoi m-am bucurat şi mai mult când după învestirea sa a spus: „Prioritatea strădaniei mele ca ministru al Agriculturii, este să nu mai rămână nicio palmă de pârloagă din suprafaţa arabilă a ţării”.
Iar într-o conferinţă de presă după participarea domniei sale la Academia Agricolă pentru omagierea a 125 de ani de la naşterea marelui agronom profesor şi academician precum şi ministru al Agriculturii sub două guverne (1931-1938) G. Ionescu Siseşti a mărturisit că ideile şi opera omului de ştiinţă îi vor fi un fir călăuzitor în organizarea şi optimizarea agriculturii noastre atât de răvăşită şi la răscruce de drumuri.
Ascultându-i această mărturisire mi-am amintit de cuvintele unui mare înţelept al sec. XVIII-lea, matematician, filosof şi antropolog Hauptling Seattle care în 1886 spunea: „Nu pământul le aparţine oamenilor ci oamenii aparţin pământului”. Posibil s-a inspirat din Cartea Cărţilor cum numea Walter Scott Biblia. În lumina acestui adevăr pământul, şi ca bun naţional cel mai de preţ impune obligativitatea să-l slujim cu credinţă şi să nu se uite că pământul este un organism atât de viu şi de vulnerabil încât neîngrijindu-l se degradează într-un timp scurt iar refacerea lui este dificilă, cere timp şi e foarte costisitoare. Iată de ce nu numai ca agronom care am respectat poruncile pământului, dar şi ca simplu cetăţean român am simţit ca un flux de lumină ce m-a inundat la auzul angajamentului luat de dl ministru, şi-am urmărit fireşte transparenţa unui program strategic naţional la care să participe cele mai luminate şi mai merituoase minţi din agricultura românească. Numai aşa ne poate salva agricultura din mâna celor care nu au o altă strategie, aceea de-a o distruge împreună cu satul şi ţăranul român. Şi aş mai fi vrut să străbată din acel program naţional strigătul lui Lucian Blaga care în scrierile sale atrăgea atenţia, citez: „Nu mai puneţi la încercare pe ţăranul român, agricultura românească”, sau mai departe: „De ce profanaţi pământul ţării şi-l ştirbiţi? Nu veţi fi iertaţi”.
Toate acestea se întâmplă din nou acum când pământul ţării nu numai că e lăsat mare parte pârloagă, dar foarte dureros s-a vândut şi se vinde la străini. Şi din nou citez pe Lucian Blaga: „atâta timp cât la sate nu există o cultură minoră, nu se poate naşte o cultură majoră, ori de unde ar veni ea, dacă nu se plămădeşte în ţara ta şi din poporul tău. Iar noi ce vedem azi la sat? O cultură minoră sau nervi şi sărăcie, unde neştiinţa de carte şi prostirea iau amploare în locul unui apostolat pentru toţi care locuiesc aici. Da, ţăranului trebuie să i se dea informaţii multiple: agronomice, medicale şi culturale – poezie, muzică şi neapărat dialog, nu manele şi foarte multe birturi. Să nu se uite că încă la sat se mai frământă pâinea rugându-se la Dumnezeu, iar înainte de-a o pune pe masă, taie pe ea semnul crucii. Şi tot ţăranii se apropie cu drag de cărţi, ei şi copiii lor şi îţi arată cu mândrie că în „odaia cea bună” au şi o bibliotecă pe lângă ştergarele ţesute de pe pereţi, legate cu tricolor. Mergeţi în casele lor doamnelor şi domnilor din structurile decizionale ale ţării, nu să le daţi la poartă o sticlă de ulei şi o pungă de zahăr, căci cei mai mulţi se simt umiliţi. Mergeţi la ei şi vedeţi cum în pragul casei vă întâmpină o ţărancă curată la port şi la vorbă dar cu ochii trişti ca două viorele ofilite de necaz şi de dorul copiilor, plecaţi în Spania să lucreze în agricultură, iar bucăţile ei de pământ din deal şi din luncă au rămas pustii. Cu ce să le lucreze şi cu cine?
Domnul ministru cunoaşte această dramă dar sunt sigură că oprelişti puternice nu-l lasă să-şi ducă la bun sfârşit promisiunea. Nu, pentru că în Bucureştiul pierzaniei noastre naţionale a descălecat mereu un „Cal Troian” aducător de juguri, acel FMI care dă cu o mână şi ia cu zece de ne îngroapă în datorii cu copii şi nepoţi cu tot. Iar pe lângă acest cal troian puternic încă o puzderie de alţii mai mici dar tot nesătui, de parcă azi a scris Aron Cotruş versurile sale: „De unde Doamne atâţia hoţi / Tăbărâţi pe ţară toţi / Iau şi duc cât pot, cât vor / Şi tot tu rămâi dator”.
Dureros este acest fapt, dar tot dureros este că vin să instruiască destule capete mai puţin fortificate intelectual, ce agricultură să se facă în România: ori cu plante modificate genetic, ori tradiţional extensivă, ori bio, sau ecologică şi la care mă opresc puţin: ecologic înseamnă pentru ei să nu picure niciun gram de îngrăşământ complex că se îmbolnăvesc oamenii din cauza nitriţilor şi-a nitraţilor. Să nu se folosească niciun strop de substanţă pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor la sol şi la plante. Să se lucreze pământul cu animalele, iar neghina şi pălămida să fie plivite cu unealta numită mână. Să-i întrebăm pe aceşti domni, care sigur nu sunt nici profesionişti, nici politicieni de sinteză ai ţării: dumnealor nu folosesc medicamente când se îmbolnăvesc? Nu se hrănesc în funcţie de recomandarea medicului? Răspunsul este unul singur: aşa se poate distruge agricultura unei ţări care a fost totuşi o agricultură performantă în Europa. Aşa se procedează când suntem mereu la dispoziţia altora târându-ne prin tot felul de convenţii sociale, de parteneriate, de programe, toate mâncătoare de mari fonduri europene. Ele sunt impuse de alţii pentru a comasa poporul spre anumite direcţii diabolic de bine coordonate şi planificate.
Iată de ce domnul ministru are nevoie de o concretă susţinere din partea elitelor din ţară şi fireşte din partea românilor trimişi în Parlamentul şi Comisia Europeană, care, chiar dacă vorbesc acolo în limbi străine, să gândească româneşte pentru ţară şi suveranitatea ei.
Să nu se uite domnule ministru, că întotdeauna în istoria noastră zbuciumată agricultura şi ţăranul român au salvat naţiunea. Iar salvarea ţăranului român este asocierea liberă, încurajarea ei despre care mulţi vorbesc pe multiplele ecrane dar real nu fac nimic.
Aşa se poate vindeca agricultura de pârloagă şi România să fie cu fruntea sus în „Europa Unită şi solidară”.
ing. Maria SUCHOV

Publicitate

Economie

Banca Națională a României va lansa prima bancnotă de serie cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării

Publicat

în

Banca Națională a României va lansa prima bancnotă de serie cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării

„Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Națională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria țării.

Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi și multă perseverență, a inițiat și susținut campania “Femei pe bancnote” – grație căreia Banca Naţională a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu.

Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor și în recunoașterea contribuției substanțiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei.

Electrica Furnizare Discount

Am felicitat-o pe Janina Nectara pentru activitatea sa și sper ca exemplul ei, precum și al altor persoane asemenea ei, să constituie modele de bune practici la nivel european.” a transmis pe pagina din mediul de socializare europarlamentarul Corina Crețu.

Europarlamentarul Corina Crețu a postat însă o fotografie cu o bancnotă care pare de 200 de lei, cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, ceea ce a generat confuzie.

Decizia de punere în circulație a unei bancnote de 20 de lei care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial, a fost luată de Consiliul de Administrație al BNR din iulie 2019.

 

Pe 22 august 1917, în bătălia de la Varnița și Muncelu, cădea eroic la datorie Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofițer din armata română.

Aflată în fruntea plutonului pe care îl comanda, ca sublocotenent, Ecaterina Teodoroiu a fost lovită de două gloanțe ale inamicului. Ultimele sale cuvinte, dar pline de însuflețire și patriotism, au fost: „Înainte băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”

Ecaterina Teodoroiu s-a născut pe 16 ianuarie 1894, în satul Vădeni, astăzi cartier în Târgu-Jiu și a decedat pe 22 august 1917. Ea a fost un sublocotenent român care a căzut în Bătălia de la Mărășești din timpul Primului Război Mondial.

Contribuția sa inițială la eforturile armatei române a constat în activitatea de infirmieră la spitalul din Târgu Jiu, făcând parte din cohorta de cercetași „Domnul Tudor”. La 15 august 1916, ziua în care România a intrat în război, toți cercetașii au fost chemați să intre în serviciile auxiliare ale armatei, în rândurile lor aflându-se și Ecaterina. Pierderea în luptă a fratelui ei, Nicolae, a determinat-o pe Ecaterina să ia hotărârea de a lua calea frontului.

Bătălia de început la care a participat a prins-o în primele rânduri, iar încetul cu încetul a câștigat respectul camarazilor pentru dăruirea și curajul ei. A parcurs traseul Târgu-Jiu, Dănești, Brătuia, Florești, Rășina, Peșteana, Tunși, unde a fost luată drept prizonieră și dusă la Cărbunești, dar a reușit să scape împușcând santinela de pază. Revenind pe câmpul de bătălie a fost rănită ușor la picior, iar mai apoi un obuz i-a fracturat tibia și coapsa stângă. Pentru Ecaterina misiunea nu se încheiase încă, iar începutul anului 1917 a prins-o cu rănile aproape vindecate, cu onoruri oferite de regele Ferdinand: Ordinul „Virtutea cercetășească în aur de război”, Ordinul „Virtutea Militară de război clasa a Il-a” și cu dorința de a reveni în luptă.

La 22 august 1917, a avut loc bătălia de la Varnița și Muncelu. Acțiunea ofensivă a armatei germano-austro-ungare a fost oprită de către armata română, iar în cursul acestei bătălii, Ecaterina Teodoroiu a căzut eroic, în fruntea plutonului pe care îl comanda ca sublocotenent, fiind lovită de două gloanțe în piept.

Inițial a fost înmormântată în satul Poieni, din județul Vrancea, dar în iunie 1921 osemintele sale au fost strămutate la Târgu Jiu în mormântul monument din centrul orașului. Monumentul ridicat în cinstea Ecaterinei Teodoriu a fost creat de Milița Petrașcu sub forma unui sarcofag din piatră sculptat în basorelief.

Casa în care s-a născut Eroina de la Jiu există și azi, în reședința județului Gorj, și găzduiește muzeul dedicat tinerei luptătoare care a căzut pentru patrie în timpul Primului Război Mondial.

Curajul și hotărârea Ecaterinei Teodoroiu sunt exemple de atitudine și dăruire față de țară atât de necesare tuturor românilor.

Citește mai mult

Economie

Comunicat de presă proiect: „ADMINISTRAȚIE MODERNĂ. CREȘTEREA CALITĂȚII PROCESELOR” COD SIPOCA/MySMIS: 574/126539 BENEFICIAR: MUNICIPIUL SEBEȘ

Publicat

în

Comunicat de presă

Obiectivul general al proiectului: în îmbunătățirea capacității administrative, a calității și eficienței serviciilor publice furnizate la nivelul UAT Municipiul Sebeș, județul Alba, din Regiunea Centru, prin investiții integrate și complementare conform reglementărilor europene și naționale (elaborare criterii de planificare a investițiilor, servicii de digitizare și implementarea unui sistem informatic pentru eficientizarea serviciilor de baza din cadrul instituției).

Electrica Furnizare Discount

Proiectul a contribuit la realizarea obiectivului specific al POCA de a promova crearea unei administrații publice moderne, capabilă să faciliteze dezvoltarea socio-economică, prin intermediul unor servicii publice competitive, investiții și reglementări de calitate, și au contribuit astfel la atingerea obiectivelor Strategiei Europa 2020.

Valoarea totală a proiectului: 3.608.415,08 lei

Valoare finanțare nerambursabilă: 3.471.872,54 lei

Contribuția proprie: 136.542,54 lei

Perioada de implementare 30 luni: 28 APRILIE 2019 – 28 SEPTEMBRIE 2021

Rezultate obținute:

– Rezultat proiect 1 – set de criterii de prioritizarea a investițiilor în următoarele sectoare: educație, sănătate, asistență socială, infrastructură (mediu și transport) pentru realizarea bugetului aferent anului 2021;

– Rezultat proiect 2 – analiza proceselor instituționale;

– Rezultat proiect 3 – 10.000 de unități arhivistice digitizate;

– Rezultat proiect 4 – sistem informatic pentru eficientizarea serviciilor de bază din cadru instituției;

– Rezultat proiect 5 – 27 de persoane instruite (utilizatori și administratori) pentru utilizarea sistemului;

– Rezultat proiect 6 – 30 de persoane instruite pe teme specifice, în urma unei analize de nevoi.

 Date de contact:
Manager proiect,
Morariu Gheorghe Daniel
: [email protected]

 

Citește mai mult

Economie

Valul de SCUMPIRI afectează și piața carburanților : 1 litru de BENZINĂ ar putea costa 7 lei. Avertismentul unei asociații din România

Publicat

în

Valul de SCUMPIRI afectează și piața carburanților : 1 litru de BENZINĂ ar putea costa 7 lei. Avertismentul unei asociații din România

Prețul unui litru de benzină ar putea ajunge la recordul de 7 lei. Este semnalul de alarmă tras de Asociația Benzinarilor Particulari din România, care cer ca guvernul să intervină și să ia măsuri urgente, relatează Realitatea Plus.

”Benzina şi motorina vor depăşi în curând, dacă lucrurile merg aşa şi nu există nici o încercare a cuiva de la putere, de la Consiliul Concurenţei, în curând va fi 6,50 lei. Iar benzina premium va ajunge la 7 lei în curând şi chiar va depăşi.”, spune Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari, potrivit Antena 3.

Prețul combustibilului din țara noastră a crescut alarmant în ultima perioadă, iar foarte curând va depăși pragul de 7 lei, potrivit specialiștilor. Asociația Benzinarilor Particulari anunță că în capitală prețul benzinei premium a ajuns deja la 6,85 de lei, iar cea standard la 6,20 lei. Specialiștii nu se așteaptă ca în următoarea perioadă prețul combustibilului să scadă, ci dimpotrivă, acesta să crească alarmant. Experții spun așadar că pragul de 7 lei va fi atins în viitorul apropiat. Totodată prețul carburanților la nivel național în prezent este pentru un litru de benzină 5,94 de lei, iar pentru un litru de motorină de 5,81 de lei.

Electrica Furnizare Discount

Scumpiri și la energia electrică. Vicepreședintele ANRE: E inevitabil ca aceasta creștere să nu se reflecte în orice produs
Românii simt deja și presiunea scumpirilor la energia electrică, iar mai mulți oameni au primit facturi uriașe. În timp ce alte țări precum Spania și Italia au găsit soluții pentru a-i ajuta pe consumatori, guvernanții noștri nu au găsit încă o soluție pentru toți românii afectați de scumpiri. Zoltan Nagy, vicepreședintele ANRE, a precizat ieri că cel mai periculos efect este combinarea, în cascadă, a scumpirii energiei pentru clienții casnici și pentru firme.

„Energia electrică este o cheltuială pentru foarte mulți agenți din țara noastră și nu numai la consumatorii casnici a crescut prețul. A crescut prețul energiei și gazelor și la consumatorii non casnici, cei industriali. Cred ca acolo (în sectorul non casnic n.r.) s-a reflectat si mai devreme aceasta creștere față de consumatorii casnici. Nu știu dacă sunt în măsură să apreciez cu cât, dar practic e inevitabil ca aceasta creștere din piața en gros, mai devreme sau mai târziu, să se reflecte în orice marfa sau orice serviciu de pe piață.”, a declarat Zoltan Nagy la Realitatea Plus.

sursa: dcnews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare