Rămâi conectat

Ştirea zilei

ADR Centru: Suită de conferințe pentru prezentarea oportunităților de finanțare și pentru pregătirea noilor cereri, în ALBA și alte județe

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADR Centru: Suită de conferințe pentru prezentarea oportunităților de finanțare și pentru pregătirea noilor cereri, în ALBA și alte județe

ADR Centru a derulat un amplu proces de consultare publică pentru finalizarea POR CENTRU 2021-2027, ținând cont de implementarea POR 2014-2020 la nivelul fiecărui județ din Regiunea Centru

Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru va gestiona managementul POR 2021-2027, prin care va continua procesul de dezvoltare regională, concretizat prin proiecte regionale în valoare totală de peste 3 miliarde euro, din 2007 până în prezent, în toate cele 6 județe din regiune. În procesul de definitivare a versiunii finale a POR 2021-2027, ADR Centru a derulat un program amplu de evenimente, în mediul online și în format fizic sau hibrid, pentru a consulta principalii actori implicați în procesul de dezvoltare locală și regională, precum și publicul larg, cu privire la pregătirea viitoarei perioade de finanțare. Implementarea cu succes a proiectelor contractate în cadrul Programului REGIO 2014-2020 și experiența dobândită de toți partenerii vor asigura crearea unui nou Program Operațional Regional adaptat nevoilor locale de finanțare.

 

Pentru a atinge acest obiectiv ADR Centru a derulat, în luna septembrie, procesul de consultare publică a grupurilor țintă și cetățenilor, concretizat în sondaje online, la care au răspuns, în total, peste 500 de persoane. Completând această componentă prin întâlniri punctuale în fiecare din cele șase județe ale Regiunii Centru, în perioada 6-20 octombrie 2021, au avut loc 8 conferințe locale, în format hibrid: la Brașov – Centrul CATTIA; Comuna Moacșa – Conacul Benke; Tîrgu Mureș – Palatul administrativ al județului; Sebeș-Alba – Hotel Allegria; Miercurea Ciuc – Palatul administrativ al județului; Gheorgheni – Sala RobiKonyha, Comuna Lupeni – Sala Centrului cultural ”Támási Áron” și Sibiu – Sala mare a Consiliului Județean. În cadrul acestor întrevederi de lucru experții ADR Centru au discutat direct cu mai mult de 440 de cetățeni – reprezentanți ai administrației publice locale, ai instituțiilor de învățământ superior, ai ONG-urilor și ai mediului de afaceri. La aceștia s-au mai adăugat, în cadrul fiecărei întâlniri locale, zeci de participanți în mediul online, dezbaterile atingând, per total, peste 700 de persoane.

Astfel, ADR Centru a organizat câte o Conferință personalizată la nivelul fiecărui județ din Regiunea Centru, eveniment prin care au fost subliniate lecțiile învățate din perioadele anterioare de finanțare, s-a prezentat cadrul financiar de gestionare a fondurilor europene pentru perioada 2021-2027 și s-a discutat despre viitoarele proiecte și sursele de finanțare disponibile. Scopul acestei suite de întâlniri l-a reprezentat îmbunătățirea informării și conștientizării potențialilor solicitanți de finanțare nerambursabilă, privind rezultatele obținute până în prezent și stadiul pregătirii noului Program Operațional Regional CENTRU 2021-2027.

”Demersul nostru a pornit de la ideea că, în acest moment, la nivelul Regiunii Centru sunt în implementare peste 650 proiecte, pe aproape toate axele POR 2014-2020. Aceste proiecte trebuie să genereze rezultate bune și să aibă un impact important în procesul local de dezvoltare. De aceea, am invitat reprezentanții autorităților administrației publice locale, ai ONG și ai principalilor parteneri regionali, alături de beneficiarii de proiecte, pentru a discuta despre procesul de implementare a programului REGIO 2014-2020 și despre pregătirea viitoarei perioade de finanțare. Impulsionăm astfel implementarea proiectelor finanțate în cadrul POR 2014-2020, punând bazele structurării unui solid portofoliu de proiecte care ar putea fi finanțate în viitoarea perioadă de finanțare. Procesul de consultare publică pentru viitorul Program Operațional Regional CENTRU 2021-2027, pe care-l vom coordona în calitate de Autoritate de Management, s-a bazat pe activitatea derulată de ADR Centru până în prezent. Acesta este rolul interacțiunilor noastre directe cu beneficiarii de finanțare, de a transmite acestora informații actuale ținând cont de ultimele modificări legislative care au impact asupra managementului proiectelor contractate”, a declarat domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

La aceste conferințe, organizate de ADR Centru în parteneriat cu fiecare din Consiliile Județene Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu au participat peste 20 de decidenți locali. Este vorba în principal de președinții Consiliilor Județene din Alba – Ion Dumitrel, Brașov – Adrian Veștea, Covasna – Tamás Sándor, Harghita – Borboly Csaba și Mureș – Péter Ferenc, vicepreședinții de CJ din Covasna – Laszlo Henning și Sibiu – Marcel Constantin Luca; primarii municipiilor reședință de județ la Alba Iulia – Gabriel Codru Pleșa, Sfântu Gheorghe – Antal Árpád András și Sibiu – doamna Astrid Cora Fodor, prefecții din Alba – Nicolae Albu, Brașov – Cătălin Văsii și Sibiu – Mircea Crețu, dar și primarii municipiilor Gheorgheni – Csergö Tibor și Sebeș – Dorin Nistor, precum și Kovács Léhel – primarul Comunei Lupeni din Harghita (membru CDR Centru), alături de zeci de alți primari de orașe și comune din regiune, precum și sute de persoane interesate de procesul de dezvoltare locală.

În cadrul întâlnirilor de lucru s-au prezentat rezultatele implementării programelor operaționale în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea Regiunii Centru, a fost analizat stadiului implementării Programului Operațional Regional 2014-2020 în Regiunea Centru, și s-a dezbătut modul în care beneficiarii au parcurs drumul de la proiect la investiții dedicate cetățenilor, problemele întâmpinate în realizarea concretă a activităților stabilite și soluțiile propuse pentru derularea proiectelor.

În strânsă legătură cu aceste aspecte, al doilea pilon al dezbaterilor s-a axat pe prezentarea Programului Operațional Regional CENTRU 2021-2027, viitoarele proiecte și sursele de finanțare disponibile. Participanții la fiecare sesiune de informare au interacționat activ cu reprezentanții ADR Centru în cadrul sesiunilor de întrebări și propuneri privind formatul viitoarelor Axe de finanțare, iar astfel, pe lângă consultarea publică, s-a realizat și un proces de informare preliminară a potențialilor solicitanți de finanțare nerambursabilă, în vederea pregătirii lor pentru lansarea, în prima parte a anului viitor, a Programului Operațional Regional Centru 2021-2027.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș

Ioana Neag

Publicat

în

Avram Iancu, românul care a traversat canalul Bristol, a navigat 87 km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș Bibliotecarul hunedorean Avram Iancu, a navigat 87 de km pe Mureș, între Alba Iulia și Șoimuș, la invitația lectorului universitar Horea Nascu. ”Crăișorul apelor”, așa cum a fost numit în urma performanțelor sale, Avram Iancu s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea