Rămâi conectat

Politică Administrație

ADR Centru: Circa 300 de cereri de finanțare ale microîntreprinderilor ar putea obține fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea afacerilor locale

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urmă cu patru luni s-a încheiat perioada de depunere a proiectelor pentru obținerea a maximum 200.000 euro fonduri nerambursabile pentru dezvoltarea firmelor cu maxim 9 angajați din Regiunea Centru.

Având în vedere că, pe parcursul ultimului an ADR Centru a susținut o activitate intensă de informare, prin seminarii și discuții directe de lucru, circa 500 de proiecte, în valoare totală de peste 500 milioane lei au fost depuse în Regiunea Centru, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, pe Prioritatea de Investiții 2.1 “Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri”.

Acum a venit momentul mult așteptat, de semnare a contractelor de finanțare și de demarare a investițiilor!

Cu un buget de 32,36 milioane euro fonduri nerambursabile alocate la nivelul Regiunii Centru pentru dezvoltarea de firme de producție sau prestări servicii, acest domeniu al POR 2014-2020 a fost și primul din cadrul programului pentru care depunerea cererilor de finanțare nerambursabilă s-a derulat on-line, prin aplicația MySMIS. Apelul de proiecte a fost închis în 27.04.2016, ora 12.00, interval în care, în Regiunea Centru, au fost depuse 497 cereri de finanțare, în valoare totală de peste 507 milioane lei, prin care au fost solicitate sume nerambursabile de peste 331,7 milioane lei. După etapele de evaluare, 186 de proiecte au fost respinse, rămânând în cursă 311 cereri de finanțare, a căror sumă solicitată acoperă 138% din alocarea aferentă regiunii noastre. În cadrul acestei priorități de finanțare nerambursabilă de tip competitiv, un solicitant, respectiv o microîntreprindere, a avut posibilitatea de a depune o singură cerere de finanțare. Microîntreprinderile din Regiunea Centru care doresc să-și dezvolte afacerile prin obținerea unei finanțări nerambursabile de maxim 200.000 euro, trebuie să aducă o contribuție financiară de minim 10%.

”În precedenta perioadă de finanțare, 2007-2013, când am derulat programele aferente POR, dar și pentru câteva componente privind competitivitatea economică, am constatat că interesul și apetitul pentru finanțări nerambursabile este foarte mare în cazul mediului privat și mai ales în rândul microîntreprinderilor. Mediul privat a fost motorul care a susținut economia regională, un exemplu fiind și faptul că în Regiunea Centru, pe Programul Operațional Regional 2007-2013, gradul de absorbție a fondurilor europene a fost peste 82%, iar pe programul de competitivitate, POSCCE, destinat mediului de afaceri, absorbția fondurilor alocate a depășit 93%. Acum, derulăm procedurile de contractare, conform ghidului specific de finanțare, pentru cererile depuse în primele luni ale apelului de proiecte și care au parcurs etapa de verificare a conformității administrative și eligibilității, etapa de evaluare tehnică și financiară, precum și etapa de precontractare. În scurt timp vom contracta peste 40 de proiecte aflate în prima fază a etapei contractuale, care au depășit pragul de calitate, și a căror valoare totală cumulată depășește 54,7 milioane lei. Investițiile pe acest domeniu sunt foarte diverse și vor susține micile firme românești în activități de producție sau servicii, prin retehnologizare, prin inovări de produs și proces, dar și prin creșterea substanțială a productivității medii anuale”, a declarat, în cadrul evenimentului de semnare a primelor contracte pentru finanțarea microîntreprinderilor din Regiunea Centru, domnul Simion Crețu, director general ADR Centru.

Cele trei proiecte contractate în data de 23 august 2017, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, sunt depuse de ”Logrotex” SRL din Sebeș-Alba, ”PIL” SRL din Târgu Mureș și ”Seda Steel Factory” SRL din Brașov. Valoarea totală cumulată a investițiilor propuse de aceste firme este de peste 3 milioane lei, iar obiectivele vizate urmăresc creșterea capacităților de producție. Pentru firma din Sebeș-Alba este vorba de modernizarea și dezvoltarea activității pentru fabricarea prin tricotare sau croșetare a ciorapilor și articolelor de galanterie; firma din Târgu Mureș urmărește dezvoltarea unui nou flux tehnologic și inovare, prin debitare cu laser a confecțiilor metalice, în timp ce firma brașoveană își propune dezvoltarea producției cu echipamente performante tot în domeniul confecțiilor metalice.

Informații privind Prioritatea de Investiții 2.1 “Promovarea spiritului antreprenorial, în special prin facilitarea exploatării economice a ideilor noi și prin încurajarea creării de noi întreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri” a POR 2014-2020, precum și detalii privind instrucțiunile AMPOR asupra activităților pe care beneficiarii trebuie să le deruleze în cadrul proiectelor contractate pentru a obține finanțare nerambursabilă, pot fi consultate pe pagina de internet gestionată de ADR Centru, www.regio-adrcentru.ro, unde, în scurt timp vor fi publicate listele cu proiectele contractate pe acest domeniu în Regiunea Centru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea