Rămâi conectat

Actualitate

Administrarea medicamentelor pentru animale nu se va putea realiza fără implicarea veterinarului. Proiect al ordonanței de urgență, aflat în dezbatere publică

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un proiect al unei ordonanțe de urgență, publicată în data de 19 ianuarie, care se află în dezbatere publică la Autoritatea Sanitară Veterinară, arată că cei care dețin animale nu le vor mai putea administra medicamente fără a fi implicat un medic veterinar. Implicarea acestuia presupune, neapărat, ca medicul veterinar să supravegheze administrarea medicamentelor întotdeauna, dar și că își va asuma responsabilitatea.

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, cei cu animale vor avea nevoie de permisiunea medicului veterinar pentru a le da medicamente acestora. „Administrarea produselor medicinale veterinare la animale fără supravegherea sau responsabilitatea, după caz, a medicului veterinar cu drept de liberă practică este interzisă”, apare în propunerea de act normativ, care ar modifica Ordonanța de urgență nr. 42/2004.

Dacă ar fi să ne limităm doar la această regulă, ar putea părea că cine are un animal și vrea să îi administreze el însuși un medicament o va putea face, atât timp cât medicul veterinar își va asuma responsabilitatea pentru acest lucru. Dar proiectul mai conține și o excepție de la regula de mai sus: „proprietarii de animale pot administra doar acele produse medicinale prescrise de către un medic veterinar de liberă practică, care se pot administra pe cale orală, prin inhalații și instilații, sau se aplică local, în cazul în care acestea nu trebuie să fie administrate exclusiv de către medicul veterinar”.

Din interpretarea ambelor norme reiese clar că cei cu animale vor putea să le dea, direct, animalelor doar acele:

  • medicamente prescrise, deja, de către un medic veterinar de liberă practică;
  • care se pot administra pe cale orală, prin inhalații (administrarea unor medicamente prin inspirația unor vapori, gaze etc.) și instilații (administrarea unor picături), sau se aplică local și
  • care nu trebuie să fie administrate exclusiv de către medicul veterinar.

Prin urmare, vor fi rare situațiile în care persoanele care au animale le vor trata ele însele. Și, oricum, medicul veterinar va fi puternic implicat inclusiv în aceste activități de administrare a medicamentelor (pentru că administrarea va avea loc doar după ce veterinarul va elibera o prescripție).

Potrivit notei de fundamentare atașate proiectului, motivele principale pentru care se dorește stabilirea interdicției de mai sus țin de sănătatea animalelor – evitarea folosirii excesive și necontrolate a produselor farmaceutice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea