Cultură Educație
Adevărul despre Câmpeni
Adevărul este o trăsătură specifică omului. Tocmai de aceea omul este superior celorlalte fiinţe, prin faptul că poate discerne binele de rău, prezentul de trecut. A spune adevărul, a fi un adevărat om, a fost şi este o problemă de maximă actualitate. Poate mai mult ca oricând este necesar, în perioada actuală, să asigurăm adevărului dreptul ce i se cuvine. Mulţi o să spună: da aşa ar fi bine, însă în realitate este cu totul altfel. Adevărul este strict legat de cinste, de corectitudine. Cred că aici este marea dilemă a noastră. Depărtându-ne de cinste şi corectitudine, foarte rapid ne depărtăm şi de adevăr. Dicţionarul Limbii române defineşte adevărul ca fiind „oglindirea fidelă a realităţii, adică ceea ce există sau s-a întâmplat în realitate”.
Am prezentat toate aceste imperative ale adevărului nu pentru a demonstra că eu sau alţii deţinem adevărul absolut sau că ne caracterizează numai adevărul. Le-am prezentat pentru că atunci când despre o persoană nu se spune adevărul, adică nu-i dai Cezarului ce-i al Cezarului, se poate ajunge la situaţii grave, persoana respectivă se simte frustrată, îşi pierde încrederea în el şi în ceilalţi, din prieten ţi-l poţi transforma în duşman. Perioada actuală este plină de asemenea situaţii. Revoluţia din Decembrie 1989 a adus schimbări fundamentale în societatea noastră românească. Nu mi-am propus să le dezbat, nu este atributul meu. Vreau doar să spun că, lucrând 8 ani de zile în administraţia publică locală, în calitate de primar al oraşului Câmpeni, nu am crezut că schimbarea, alternanţa la putere, pe care o consider foarte bună, aduce după sine şi „ştergerea cu buretele” a ceea ce au făcut predecesorii. Aceasta, după părerea mea, se poate întâmpla în două situaţii: prima este imposibilitatea celor prezenţi de a se ridica la nivelul celor dinainte, iar cea de-a doua, care este strâns legată de prima, în situaţia în care ai ajuns la putere prin promisiuni, pe care sunt sigur că, atunci când le-a spus, nici cel în cauză nu era convins că spune adevărul.
Pentru a nu fi considerat că ocolesc şi eu realitatea, o să mă refer la câteva adevăruri:
Oraşul Câmpeni a avut, de-a lungul timpului, mulţi primari. Unii au contribuit la introducerea apei în oraş, la construirea şcolilor din Câmpeni, Vârşi, Mihoieşti, Valea Bistrii şi Certege, alţii au avut o contribuţie însemnată la construirea blocurilor, a unor obiective economice de referinţă pentru zona Munţilor Apuseni – exemplul cel mai concludent fiind S.C. „Montana” S.A., cât şi cel mai modern spital destinat tuturor locuitorilor din „Ţara de piatră”. N-aş putea trece cu vederea pe cei care au muncit pentru construcţia stadionului, a sălii de sport, cât şi a digurilor care apără oraşul de inundaţii. Ultima perioadă a adus oraşului importante edificii care au crescut zestrea patrimoniului, atât de necesar acestei localităţi. În anul 2002, prin Hotărâre de Guvern, oraşul Câmpeni a beneficiat de clădirea care acum adăposteşte Casa orăşenească de cultură „Avram Iancu” şi care a fost, până la acea dată, în proprietatea Cinematografiei române. Prin eforturi susţinute, s-a obţinut de la Ministerul Apărării Naţionale clădirea care a găzduit Comandamentul revoluţiei de la 1848 a lui Avram Iancu. Acum aici se află Biblioteca orăşenească şi Muzeul, ambele purtând numele eroului nostru naţional. S-a amenajat Beciul lui Horea, transformat în muzeu. Toate aceste obiective istorice şi culturale dau oraşului importanţa şi semnificaţia de care trebuie să se bucure toţi cei care păşesc pe acest scump pământ românesc.
Merită subliniată activitatea desfăşurată de administraţia locală din 1996-2004, care, în condiţii financiare deficitare, a modernizat un număr important de străzi, printre care: Cloşca, Ardealului, Primăverii, Transilvaniei, Izvoarelor, Gării-parţial, Fântânele, Lalelelor, alocându-se cel mai mare şi important program de investiţii din fonduri proprii. La acestea se adaugă piaţa agroalimentară, cât şi drumurile săteşti din Certege şi Dealul Capşei – realizate prin programul F.R.D.S.
Ziua de 23 decembrie 2003 va rămâne pentru oraşul Câmpeni o zi cu adânci semnificaţii. În acea zi, pe baza hotărârii Consiliului local, la Casa oamenilor de ştiinţă şi cultură din Bucureşti, în prezenţa membrilor Academiei Române, a unor oameni de ştiinţă şi cultură, ambasadori ai unor state, cât şi alte personalităţi, fostul primar din acea perioadă a conferit celor 7 membri ai Academiei Române, respectiv, Eugen Simion-preşedinte, Marius Iosifescu, Gheorghe Vlăduţescu, Florin Filip, Mircea Dezideriu Banciu, Mircea Săndulescu-vicepreşedinţi şi scriitorului Dumitru Radu Popescu – titlul de „Cetăţean de onoare al oraşului Câmpeni”. Actualului preşedinte al Academiei – Ionel Haiduc, acest titlu i-a fost conferit la Casa de cultură din Câmpeni pe data de 29 decembrie în cadrul unui spectacol artistic. Ce cinste, ce responsabilitate pentru moţi şi capitala lor de suflet!
O mândrie pentru oraşul nostru este amplasarea în centru a statuii ecvestre a celui care a fost şi este eroul nostru naţional Avram Iancu, fapt pentru care primarului de atunci trebuie cu toţii să-i aducem recunoştinţa noastră.
Nu dorim să atacăm pe cei care conduc administraţia locală în prezent. Lăsăm ca faptele lor să dovedească ce fac şi ce rămâne în urma lor. Sunt convins că şi administraţia actuală este capabilă, şi chiar ne-am dori să facă lucruri bune pentru această localitate ce ne este dragă tuturor. Vreau doar să subliniez că a recunoaşte şi a spune adevărul este nu numai necesar, dar şi obligatoriu, pentru cei ce înţeleg sensul acestor cuvinte. Toate acestea, la care se adaugă şi altele, nu cred că pot fi puse numai pe seama muncii primarilor. Ele au fost realizate cu sprijinul cetăţenilor, al unor conducători cinstiţi, dornici să lase în urma lor obiective destinate obştii. Nu am dat nume. În toată această perioadă de când sunt în oraşul Câmpeni, am auzit foarte multe lucruri bune spuse la adresa celor care au condus oraşul. Sunt şi aspecte negative, pe care, fără îndoială, cetăţenii oraşului le cunosc mult mai bine decât mine. Rămâne, aşadar, la latitudinea fiecăruia dintre noi să apreciem, în spiritul adevărului, faptele bune, sau mai puţin bune, pe care le-am făcut fiecare dintre noi la creşterea prestigiului acestei localităţi, pe care, pe bună dreptate, o numim „Capitala de suflet a Ţării Moţilor”. Cred în continuare că a conduce oraşul Câmpeni este o cinste, dar şi o mare răspundere. Totul depinde de înţelepciunea noastră, de modul în care ştim şi dorim să fim alături de adevăr, de cinste şi corectitudine – atribute esenţiale ale fiinţei umane.
Ioan Viorel SICOE
Cultură Educație
La LPS Alba Iulia, vineri, Târg școlar de Crăciun | Tombolă cu premii de la Feli Donose, Nicolae Stanciu și Andreea Fleșer
Vineri, 16 decembrie, între orele 12.00-18.00, la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, va avea loc Târgul şcolar de Crăciun, organizat de către elevii și profesorii instituției, pentru strângerea de fonduri în vederea realizării unui teren de sport acoperit.
Fiecare clasă de gimnaziu și liceu va avea un stand de prezentare a produselor realizate de elevi și expuse pentru vânzare, se va organiza și o tombolă și un concert de colinde. Se vor premia cel mai bine organizat stand, cea mai frumoasă clasă de ciclu primar și clasa cu cea mai bună vânzare. În cadrul tombolei printre premiile speciale sunt 3 cadouri de la cântăreața Feli Donose (din Sebeș), un tricou al echipei naționale de fotbal a României, purtat de căpitanul primei reprezentative Nicolae Stanciu, două maieuri de baschet de la Andreea Fleșer, ultimii doi foști elevi ai LPS Alba Iulia, plus alte 100 de cadouri speciale. Biletele pentru tombolă pot fi achiziționate între orele 12.00-13.00, iar extragerea câștigătorilor va fi la ora 14.00.
“Iubesc acest liceu, iubesc profesorii care mi-au predat și care m-au ajutat-modelat să pot ajunge un om educat în primul rând și pe urmă un sportiv de performanță disciplinat și cu un caracter puternic. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au lucrat în acest liceu și celor care încă activează acolo pentru profesionalismul de care dau dovadă, pentru căldura și modul în care tratează și lucrează cu elevii, pentru faptul că te ajută să îți urmezi visul și cel mai important pentru faptul că acest liceu a dat și dă în continuare sportivi de performață pentru orașul și țara noastră”, a transmis Nicolae Stanciu (China, Wuhan Three Towns), completat de baschetbalista Andreea Fleșer (FCC Baschet Arad): “Am fost elevă și sportivă la Liceul cu Program Sportiv Alba, liceul mi-a rămas drag în suflet, deoarece a fost locul ce m-a ajutat să devin ceea ce sunt astăzi și anume o sportivă de performanță, având o viață sănătoasă și bine organizată”.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
24 ianuarie 2022: Unirea Principatelor Române, sărbătorită de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba în mediul online
Luni, 24 ianuarie 2022, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba propune publicului un program dedicat Unirii Principatelor Române, care poate fi urmărit online, pe pagina de socializare a instituției, începând cu ora 09.00.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Pornind de la simbolistica evenimentului rămas în istorie și sub numele de Mica Unire, documentat în colecțiile bibliotecii de Ana Maria Pienar, bibliograful instituției, echipa bibliotecii a pregătit diverse momente și materiale, care vor fi postate pe tot parcursul zilei.
Recomandări de carte pentru copii și adulți, expoziții tematice, lecturi și prezentări video, informații inedite despre evenimentul care a contribuit la realizarea statului național unitar român, dar și incursiuni în memoria culturală a românilor, oferite de prof. Daniela Floroian, prin intermediul unor tablouri și fotografii celebre ce ilustrează atât portul popular la 24 ianuarie 1859, cât și hora la români, Hora Unirii, toate se regăsesc în programul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Dincolo de oferta online, vă așteptăm să ne treceți pragul și să descoperiți numeroasele titluri dedicate primului domnitor al Principatelor Unite, volume în care puteți găsi atât corespondențe, acte, scrisori și documente, cât și legende și mărturii despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire.
Activitățile sunt organizate de Consiliul Județean Alba și de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba și se derulează în cadrul proiectului 4.7 Zile Speciale.
Cultură Educație
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
24 ianuarie 2022: Un mini-documentar dedicat unuia dintre cele mai cunoscute tablouri despre Unirea Principatelor va fi lansat la New York
Un episod special al seriei permanente „Istoria României într-un obiect”, dedicat uneia dintre cele mai cunoscute lucrări de artă asociate acestui important moment istoric, „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, va fi lansat la ICR New York pe 24 ianuarie.
Citește și: 24 ianuarie 1859: Mica Unire – Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza
Luni, începând cu ora 21.00, ora României, pe canalele de social media ale Institutului (Facebook, Instagram, YouTube) va avea loc premiera mini-documentarului „Proclamarea Unirii Principatelor – un tablou de Theodor Aman”, care va explica publicului american circumstanţele unirii Moldovei şi Ţării Româneşti pornind de la viziunea plastică a unuia dintre întemeietorii picturii româneşti moderne.
Proiectul este realizat în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti (MNIR), textul şi prezentarea video aparţinându-i specialistei MNIR, dr. Cristina Păiuşan-Nuică. Conceptul filmului este semnat de Bogdan Opreanu.
Tabloul „Proclamarea Unirii Principatelor” surprinde momentul în care, la Bucureşti, în sala Adunării Elective, Alexandru Ioan Cuza este ales domn al Ţării Româneşti după ce, în prealabil, avusese loc alegerea sa în fruntea Moldovei. Potrivit Cristinei Păiuşan-Nuică, „Proclamarea Unirii Principatelor, capodoperă din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a României şi simbol al naţiunii române, poate fi asemănat, ca importanţă istorică şi tehnică de a surprinde tensiunea momentului, cu lucrarea lui John Trumbull Declaration of Independence, păstrată în rotonda Capitoliului, tablou-simbol al naţiunii americane”.
Una dintre seriile cel mai bine primite ale programului nostru, „The History of Romania in One Object”/ „Istoria României într-un obiect” a fost lansată în luna mai a anului 2020 şi derulată în parteneriat cu câteva mari muzee româneşti: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul de Istorie a Moldovei din Iaşi, Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa.
Prin intermediul acestui proiect au fost prezentate până acum nu mai puţin 38 de exponate, artefacte şi vestigii reprezentative pentru istoria ţării noastre.
sursa: news.ro
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
29 Martie: România a devenit membru NATO, alături de alte șase țări din Europa de Est
-
Actualitateacum 25 de minute
Admitere la Academia SRI 2023: Specializarea „Psihologie” e înlocuită din toamnă cu licența în „Operațiuni de intelligence”
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
CRUZIME fără margini într-o comună din Alba: Doi tineri care au UCIS un câine cu o sapă, REȚINUȚI de polițiști
-
Ştirea zileiacum 13 ore
VIDEO| Nenea Sever, bătrânelul simpatic din Apuseni a trecut la cele veșnice: A fost mereu cu zâmbetul pe buze indiferent de greutăți
-
Ştirea Taacum 12 ore
VIDEO ȘTIREA TA| Zăpada mieilor într-un oraș din Alba: Ninge ca în toiul iernii la sfârșit de martie
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Cazul crimei care a îngrozit Alba: Mama bebelușului ucis de tatăl său, dată dispărută, în 2020, la Arad