Rămâi conectat

Cultură Educație

Activități cultural-educative ale elevilor din Apuseni dedicate Zilei Naționale a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Elevii și profesorii mai multor școli din Munții Apuseni au ținut să serbeze și în acest an Ziua Națională a României printr-o serie de activități cultural-educative care să marcheze cel mai mare și mai fericit moment din istoria noastră – Ziua Marii Uniri din 1 decembrie 1918 de la Alba Iulia, a tuturor românilor într-un singur stat – unul din scopurile principale ale acestor acțiuni fiind descoperirea valorilor morale ale poporului român: dragostea de țară, eroismul, vitejia, bunătatea.

În Câmpeni, Ziua Naţională a României a fost sărbătorită de elevi și profesori din oraș printr-o serie de activități cultural-educative derulate în cadrul parteneriatului “Să ne cunoaştem istoria” încheiat între Şcoala Gimnazială, Colegiul Naţional „Avram Iancu”, Biblioteca Orăşenească, Muzeul „Avram Iancu” şi Asociaţia  Astra – Despărţământul ”Iosif  Şterca Şuluţiu” Câmpeni-Abrud, acesta fiind coordonat din partea celor două unități școlare de Simona Boncuţiu – profesor Şcoala Gimnazială Câmpeni şi Natalia Jeflea – profesor Colegiul Naţional „Avram Iancu” Câmpeni.

Parteneriatul a cuprins mai multe activităţi desfăşurate pe parcursul lunii noiembrie care au prevăzut realizarea unei expoziţii de machete specifice acestui eveniment de către elevii claselor primare de la Şcoala Gimnazială Câmpeni coordonați de învăţători – expoziţie care se poate vizita pe holurile Bibliotecii Orăşeneşti din Câmpeni până în 8 decembrie, precum și o sesiune de comunicări care a prezentat semnificația zilei de 1 Decembrie 1918, activitate susținută de elevi ale celor două școli partenere în fața elevilor mai mici din clasele primare.

Ultima activitate derulată a reprezentat un minispectacol desfăşurat la Biblioteca Orăşenească Câmpeni care a cuprins cântece patriotice interpretate de corul Şcolii Gimnaziale Câmpeni îndrumat de profesor Iulia Drăgoi, recitări de poezii, eseuri şi referate pe tema „O faptă unică în istoria românilor” realizate de elevii celor două școli îndrumați de profesorii de limba română. La acest ultim eveniment, alături de coordonatorii acestui parteneriat, au participat doamnele Maria Ana Motora şi Aurora Marcu din partea Despărţământul ”Iosif  Şterca Şuluţiu” Câmpeni-Abrud, Liliana Arieşanu-directorul Şcolii Gimnaziale Câmpeni, doamna Mariana Barabumb – muzeograf și doamna Daniela Nicula – bibliotecar.

În Albac, în fața busturilor lui Horea, Cloșca și Crișan din centrul comunei, elevii Liceului Tehnologic “Țara Moților” din localitate condus de director Aurelia Șchiop au prezentat în cadrul proiectului educativ „ La mulți ani Romania, din inima Țării Moților – Albac !” un mic spectacol dedicat de asemenea acestui eveniment.

Spectacolul a debutat cu un slujbă religioasă susținută de preotul Gavril Trifa,  după care a urmat o depunere de coroane de flori la busturile eroilor din partea Primăriei și Consiliului Local Albac, Consiliului Județean Alba, Liceului Tehnologic „Țara Moților” Albac, Poliției Albac. În continuare, elevii coordonați de consilierul educativ Simona Corcheș în colaborare cu profesorii Angela Costea și Țara Gelu, au prezentat un recital de cântece patriotice și colinde, iar pentru aducerea aminte a actelor istorice înfăptuite în acele timpuri, câțiva elevi cu un talent actoricesc deosebit au prezentat sceneta  „Moș Ion Roată și Unirea”.

La acest eveniment au luat parte profesori, elevi, părinți, reprezentanți ai Consiliului Local și a Primăriei Albac în frunte cu primarul Tiberiu Todea, Sorin Bumb-reprezentantul Consiliului Județean Alba, Corneliu Olar – fostul deputat de Apuseni și alți patrioți ai Apusenilor.

Măreția zilei de 1 Decembrie stă în faptul că desăvârșirea unității naționale nu este opera vreunui unui om politic, nici a unui guvern, este fapta istorică a întregii națiuni române, realizată din străfundurile conștiinței și unității neamului”, a transmis celor prezenți consilierul Simona Corcheș în discursul din cadrul acestui eveniment.

Ovidiu CULDA

[nggallery id=815]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea