Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Sport

ACS Școala de Fotbal “Ioan Suciu” Blaj – un an de la înființare | 75 de copii din “Mica Romă” deslușesc tainele “sportului rege”

Dan HENEGAR

Publicat

în

În mai 2019, în preajma vizitei Papei Francisc în România, și-a deschis porțile în “Mica Romă” Școala de Fotbal “Ioan Suciu”, primul club exclusiv de fotbal și minifotbal, ce poartă în mod simbolic numele celui care a fost supranumit “Episcopul Tinerilor”, inițiativa aparținând unor apropiați ai “sportului rege” din localitate.

Una dintre cele mai puternice figuri ale Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, Ioan Suciu (1907-1953) a fost, de-a lungul scurtei sale vieți, fotbalist, doctor în filosofie și teologie, preot, scriitor, episcop și martir. “Această denumire reprezintă un omagiu adus unei personalități uriașe a Bisericii Unite cu Roma, a Blajului și a României, care și-a dedicat o mare parte din activitate educării copiilor și tinerilor. În același timp transmitem un mesaj: faptul că a jucat fotbal în tinerețe nu l-a împiedicat pe Ioan Suciu să devină ulterior preot, episcop, doctor în filozofie și teologie la Roma”, a spus antrenorul Alin Hancăș, unul dintre inițiatorul proiectului.

*Pledoarie pentru sport și… minte

Clubul este destinat copiilor cu vârste între 5 și 9 ani, are culorile alb-albastru, iar sigla cuprinde un proverb latin sugestiv pentru intențiile celor implicați: “Non solum armis sed libris”, care se traduce “nu numai prin forță, dar și prin cultură”.

Elit - Gustul Desăvârșit

Numele “Ioan Suciu” este folosit cu acordul scris și binecuvântarea Mitropoliei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, episcopul martir devenind astfel patronul spiritual al clubului înființat în februarie 2019 de cei trei membrii fondatori Olimpiu Cucerzan, Paul-Alin Hancăș și Claudiu Hârceagă.

*Cinci grupe de vârstă

Actualmente sunt 75 de micuți fotbaliști ce activează la cele 5 grupe de vârstă, antrenorii fiind Vasile Costin (grupele 2013, 2014-2015), Alin Tulea (2011 și 2012), Olimpiu Cucerzan (2009-2010). De asemenea Silviu Marcu se ocupă de secțiunea de minifotbal, preconizată să debuteze în sezonul viitor, 2020/ 2021. “Vizăm mai multe aspecte pentru copiii legitimați la clubul nostru, plecând de la integrarea socială, dezvoltarea inteligenței, cultură generală și sportivă, formarea personalității, dezvoltarea fizică generală și până la inițierea în jocul de fotbal și formarea unui stil de viață sănătos – nutriție, igienă, exerciții fizice –”, a spus Alin Hancăș (51 de ani).

Iar obiectivele fixate pe termen scurt au fost atinse, înscrierile, într-un timp relativ scurt (iunie-septembrie 2019), dovedindu-se peste așteptări, important fiind și alt aspect, acela că peste 90 la sută dintre puștii atrași spre fotbal au avut continuitate în pregătire. Antrenamentele se desfășoară pe baza CSȘ Blaj și în Sala de Sport al Școlii Gimnaziale “Toma Cocișiu” din urbe.

Utilizăm foarte multe jocuri dinamice, distractive, care plac copiilor, tocmai pentru a cultiva plăcerea pentru mișcare fizică, respectiv pentru jocul de fotbal. De asemenea, 50 la sută din conținutul antrenamentelor se îndreaptă spre o dezvoltare fizică armonioasă”, a precizat Hancăș, antrenor recunoscut la nivel național pentru implicarea în sectorul juvenil. O atenție deosebită se îndreaptă spre abordarea unei poziții corecte în timpul ședințelor de pregătire, în condițiile în care la nivelul societăţii actuale ne confruntăm cu tot mai multe deficienţe la nivelul coloanei vertebrale (cifoze, lordoze, scolioze), picior plat etc., care pot avea ulterior repercusiuni negative asupra execuţiilor tehnice (execuţii incorecte) şi asupra integrității fizice a copiilor. De pildă, pentru dezvoltarea inteligenței sunt propuse jocuri care pun copiii în situația de a gândi și a lua decizii, un model fiind jocurile bilaterale cu un număr redus de jucători (2, 3 sau 4). La vârstele mici, de 4–8 ani, sunt aspecte considerate de maximă importanţă pentru dezvoltarea ulterioară a copiilor, atât pentru sănătatea lor, cât şi din punct de vedere al îndemânării fotbalistice. “Încercăm ca totul să se desfășoare într-o atmosferă cât mai relaxantă, căutăm să găsim mijloace care plac micuților; antrenorii intră în jocul lor şi se coboară la nivelul lor de înţelegere. Toţi antrenorii sunt şi cadre didactice care au experinţă în munca cu copiii de vârstă mică”, a concluzionat Hancăș, ce a mai scos în evidență un alt aspect: realizarea unei excelente colaborării cu părinţii, prin discuții permanente, formându-se astfel o adevărată familie la ACS Școala de Fotbal “Ioan Suciu”.

Pentru a nu pune presiune pe micuții fobaliști, s-a luat decizia participării în competițiile aferente doar după o jumătate de an de la integrarea în pregătire, mai precis din primăvara acestui an. “Prin asocierea cu numele episcopului, un exemplu de viață, noi am vrut să transmitem că fotbalul în particular, și sportul în general, nu mai înseamnă doar un simplu joc, trebuie și minte”, a spus Hancăș, antrenor cu o carte de vizită impozantă (cu două promovării în Liga a 3-a la nivel de seniori, Europa Alba Iulia și Industria Galda de Jos).

*De la fotbal la minifotbal

În viitorul apropiat, activitatea Școlii de Fotbal “Ioan Suciu” vizează abordarea altui domeniu, dorindu-se organizarea unei competiții de minifotbal care se se adreseze tuturor persoanele iubitoare de mișcare din Blaj și împrejurimi. S-a plecat în acest demers de la exemplu oferit de episcopul Ioan Suciu, cel care după oficierea slujbei obișnuia să joace fotbal cu tinerii Blajului, un stimulent în încercarea de a angrena un număr cât mai mare de participanți, plecând de la premisa că “sănătatea este prioritară”.

S-a dorit o competiție de promovare în luna iunie, urmată de organizarea din sezonul 2020/ 2021 a primului campionat de minifotbal și chiar afilierea, în timp, la Federația Română de Minifotbal, însă toate inițiativele au fost blocate momentan din cauza pandemiei de COVID-19. “În conjunctura actuală a problemei mondiale reprezentată de acest virus, ne-am suspendat activitatea, însă am conceput un program ce cuprinde exerciții de coordonare, echilibru, stimularea creierului, pe care îl transmitem prin mijloacele online și poate fi executat cu ușurință acasă de micuții fotbaliști”, a încheiat Alin Hancăș (între altele referent zonal din partea FRF și cadru didactic în cadrul Universității “1 Decembrie 1918” Alba Iulia).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Sport

CS Unirea Alba Iulia, mulțumiri Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinul financiar acordat

Dan HENEGAR

Publicat

în

Conducerea CS Unirea Alba Iulia, cel mai important club soportiv din Alba, cu performeri prezenți la Campionate Europene și Mondiale, la diverse ramuri sportive, mulțumește Primăriei municipiului Alba Iulia pentru sprijinulul financiar acordat recent.
Cooperarea și în acest an cu Primăria Alba Iulia a ajutat CS Unirea Alba Iulia să își construiască o proiecție bugetară clară pentru trimestrele lll și lV, care ne-a stabilizat poziția de a participa cu sportivii noștri la activitatea sportivă și a condus la o relație de colaborare între aceste două instituții ale statului. În numele echipei CS UNIREA Alba Iulia, domnule primar vă adresez mulțumirile noastre pentru sprijinul financiar acordat”, a transmis Daniela-Olivia Moșneag, directorul CS Unirea Alba Iulia.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

CS Unirea Alba Iulia, două reprezentante, Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, la Campionatul European de atletism

Dan HENEGAR

Publicat

în

Mărșăluitoarele Ana Rodean și Mihaela Acatrinei, sportive legitimate la CS Unirea Alba Iulia, vor concura la Munchen, în cadrul Campionatului European de atletism. E

Este o nouă reprezentare la nivel înalt pentru cel mai important club din Alba, după ce în 22 iulie cele două uniriste au concurat în USA, la Eugene/Oregon, la Campionatele Mondiale de atletism, competiția majoră a acestui an. La Munchen, proba de 35 kilometri marș va avea loc marți, 16 august, iar oboseala unui sezon extrem de istovitor este principalul obstacol pentru cele două sportive.

Multe nu sunt de spus, pentru că încă nu mă simt refăcută în totalitate după Mondiale. Aceasta o să fie a 5-a cursă de 35 de kilometri la nivel internațional în acest an. Am avut un sezon competițional foarte încărcat și sper doar să ajung la linia de finish cu un timp rezonabil și pe un loc cât mai onorabil”, a declarat Ana Rodean (38 de ani).

Elit - Gustul Desăvârșit

Rodean bifează a doua participare: precedenta fiind la Berlin, în 2018, cu o clasare pe locul 19, cu cel mai bun timp al carierei pe 20 kilometri (o oră 33 de minute și 39 secunde).A 25-a ediție a Campionatulul European de atletism face parte din a doua ediție a Campionatelor Europene Polisportive și se va desfășura între 15 și 21 august pe Stadionul Olimpic din München.

La Mondiale, Ana Rodean a terminat pe poziția a 26-a (rezultatul 3:01.29, SB, al doilea timp din carieră) iar colega sa de club a abandonat, din motive medicale, la kilometrul 28. Pentru Mihaela Acatrinei, debutul în arena mondială a însemnat o cursă cu probleme de sănătate, întreaga “aventură” spre USA fiind marcată de multe peripeții.

Am făcut o greșală, în timpul cursei am luat iarăși un supliment de geluri și activatori, după ce și înaintea startului am apelat la acele suplimente. Asta m-a terminat, începusem bine, eram pe record personal la kilometrul 20, însă ulterior mi-a fost foarte rău,  am vomat în câteva rânduri, am fost nevoită să renunț și mi-am revenit cât de cât abia după perfuzii”, a explicat Mihaela.

M-am întors obosită foc din America, o săptămână am dormit încontinuu. Sper ca în Germania să termin cursa, să nu pățesc ca în USA. Este clar că dacă nu abandonam la Mondiale acum eram mai relaxată”, a punctat Mihaela Acatrinei (27 de ani).


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Sport

Evitarea depunctării, principala preocupare la CSM Unirea Alba Iulia! Adrian Vâsâi, primul nume pentru banca tehnică

Dan HENEGAR

Publicat

în

CS Municipal Unirea Alba Iulia a preluat marți, 9 august, locul în Liga 3 de la AFC Unirea 1924 Alba Iulia și va evolua în eșalonul terț în ediția viitoare după ce “alb-negrii” au fost preluați de Primăria municipiului Alba Iulia.

Și dacă în privința viitorului formația din Cetatea Marii Uniri a căpătat siguranță și liniște, după an de chin, stringente sunt problemele imediate, respectiv depunctarea cu 20 de puncte din pricina datoriilor către Alexandru Giurgiu, Adrian Bicheși și Ilie Adam (pasiv la care s-a ajuns în urma ședinței de săptămâna trecută a CNSL).

Pe termen scurt, încercăm să scăpăm de depunctare”, a comentat Mihai Dăscălescu, reprezentantul Ligii a 3-a în Comitetul Executiv, o declarație care o completează pe aceea făcută în ședința extraordinară de preluare a echipei: Există posibilitatea ca depunctarea să fie redusă, să primim o hotărâre favorabilă din partea FRF până la startul sezonului, a punctat Mihai Dăscălescu.

Elit - Gustul Desăvârșit

*Recurs respins la Comisia de Recurs!

După modelul formației cugirene care în 2020 a devenit CSO Cugir iar un an mai târziu a trecut la denumirea CS Metalurgistul Cugir, modificări aprobate de FRF, va fi și translatarea dinspre AFC Unirea 1924 Alba Iulia și CSM Unirea Alba Iulia (în 16 august este ședință de Comitet Executiv al FRF, după ce în 5 august s-a mai aprobat cesionarea activității sportive și a dreptului de participare pentru Vedița Colonești – Liga 3 și ACS Fortuna Bechicherecu Mic – feminin). Totuși în privința depunctării lucrurile sunt îngrijorătoare întrucât, în 4 august, Comisa de Recurs a FRF a respins recursul ca netimbrat pentru Adrian Claudiu Bicheși și Nicu Alexandru Giurgiu, “decizia fiind definitivă și executorie pe plan intern. Hotărârea poate fi atacată la TAS, în termen de 21 de zile de la comunicare”. Din pricina datoriilor, divizionara terță nu poate efectua transferuri momentan și riscă mărirea pasivului, la rând venind memoriile lui Valentin Sinescu (a acceptat reeșalonarea datoriilor) și Viorel Codrea. Concret, în zilele acestea ‘alb-negrii” trebuie să stingă litigiile cu Al Giurgiu, Bicheși și Adam (apelându-se la finanțatori privați), pentru a stopa depunctarea, iar prin interpretări ale regulamentului se speră să se înceapă sezonul fără puncte luate (Liga 3 debutează în 27 august, iar în 17 august e meci în Cupa României, cu CS Ocna Mureș).

*A revenit Răzvan Ivan

Numele sibianului Adrian Vâsâi, selecționerul echipei naționale Under 19 a României, prezentă recent la Campionatul European, este acum primul pe lista antrenorilor doriți (s-a vehiculat o perioadă și varianta Paul Ciucă).

Este o prioritate pentru noi, încercăm să-l convingem. Am discutat, dar a rămas să reluăm negocierile după ce știm dacă Primăria va prelua echipa”, a spus un apropiat al clubului albaiulian. Dacă va accepta propunerea, Adrian Vâsâi va colabora cu Marcel Rusu și Mircea Oprea (cuplul din primăvara trecută, cei care conduc pregătirea în acest moment).

În altă ordine de idei, apărătorul Răzvan Ivan (22 de ani, fundaș dreapta și fundaș central) a revenit la Unirea Alba Iulia. Acesta a mai jucat în două rânduri pentru albaiulieni, iar în ianuarie 2019 a fost cedat la UTA Arad, de unde a mai fost împrumutat o perioadă la “alb-negri”. De asemenea, mai sunt în probe doi portari: Cătălin Iovicin (21 de ani, Pandurii Tg. Jiu) și Darius Alexandru Mikloș (Academy Udinese București), ce vor fi testați în amicalul de sâmbătă, de la Cugir, cu Metalurgistul.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea