Ştirea zilei
ACCIDENT rutier cu pagube materiale la Cergău: Un șofer cu alcoolemie de 0,49 mg a ajuns cu mașina în șantul de pe marginea drumului
Un ACCIDENT rutier cu pagube materiale a avut loc marți noaptea spre miercuri, la Cergău. Un șofer cu alcoolemie de 0,49 mg a ajuns cu mașina în șantul de pe marginea drumului.
La data de 02 decembrie 2020, în jurul orei 00.00, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Blaj au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că la intrarea în comuna Cergău a avut loc un accident rutier soldat cu pagube materiale.
Polițiștii ajunși la fața locului au stabilit faptul că, un tânăr de 22 de ani, din Blaj, în timp ce conducea un autoturism, a părăsit partea carosabilă și a intrat în șanțul de pe marginea drumului.
În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
FOTO: arhivă

Ştirea zilei
FOTO| Bazin de înot didactic și de agrement la Aiud: Licitația, în valoare de peste 20 de milioane de lei, lansată în SEAP
FOTO| Bazin de înot didactic și de agrement la Aiud: Licitația, în valoare de peste 20 de milioane de lei, lansată în SEAP
Compania Națională de Investiții a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru ăroiectare-faza adaptare la amplasament, execuție lucrări și asistență tehnică din partea proiectantului aferent obiectivului de investiții „Proiect Tip – Construire Bazin de înot didactic și agrement, Str. Ostașilor, Nr. 16D, municipiul Aiud, județul Alba”.
Valoarea totală estimată a invesiției este de 20.444.623,29 lei, fără TVA.
Noul bazin de înot ar fi amplasat pe strada Ostașilor, în locația fostului târg de animale, unde urmează a fi construită și baza sportivă, astfel conturându-se un complex sportiv în adevăratul sens al cuvântului.
Investiția constă în construirea unui bazin de înot după un proiect tip care se adresează uzului didactic, cu posibila utilizare publică în perioada de timp din afara orarului școlilor din localitate.
Prin realizarea acestui proiect se vor crea o serie de beneficii și avantaje cetățenilor localității Aiud printre care și:
-Menținerea stării de sănătate
-Evoluția corectă și armonioasă a organismului
-Dezvoltarea aptitudinilor psihomotorice
-Formarea obișnuințelor de exersare independența a exercițiilor de educație fizică
-Educarea sociabilității, colaborării, a spiritului de ordine și acțiune, având la baza respectarea unui sistem de reguli
-Formarea și stimularea activităților intelectuale
-Formarea și stimularea capacității de școlarizare
-Formarea și dezvoltarea calităților morale
-Formarea unor deprinderi și calități necesare în activitatea socială
Construcția propusă are formă dreptunghiulară în plan, cu dimensiunile de 36,95 x 39,70m. Va există un acces principal și 2 secundare la cota trotuarului, precum și 4 accese secundare la nivelul subsolului. Din holul de acces va există holul de distribuție al clădirii; accesul la etaj se va face pe o scară principala și pe 2 scări secundare. Accesele la subsol se vor face din exterior.
La subsol, la cota -2.20 și, respectiv, -3.20 vor fi spații tehnice; la cota -1.40 va fi bazinul și spațiul tehnic perimetral bazinului.
La parter vor fi plaja bazinului și spațiile pentru sportivi. Bazinul va avea 15,40 x 25,02m, plajele laterale vor avea 2,00m, cele de capăt vor avea 6,85m.
La etaj – care va fi o supanta- vor fi gradenele pentru 124 de spectatori, o sala de forță și una pentru gimnastică aerobică, precum și vestiare pentru acestea.
Ştirea zilei
Previziuni sumbre pentru iarna viitoare: Fabrici închise și oameni care vor rămâne în beznă și frig, în cazul în care Guvernul nu ia măsuri
Previziuni sumbre pentru iarna viitoare: Fabrici închise și oameni care vor rămâne în beznă și frig, în cazul în care Guvernul nu ia măsuri
Iarna care urmează ar putea fi una cumplită și cu prețuri uriașe la energie, fabrici care se închid și oameni care rămân în beznă și frig, deoarece nu își vor putea plăti facturile, în cazul în care Guvernul nu ia urgent măsuri, a explicat președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, Marian Năstase.
În acest moment, spune el, este haos pe piaţa de energie şi ce e mai rău abia de acum încolo va veni, crede el.
Potrivit acestuia, schema de compensare a facturilor este de fapt „o fraudă a banului public de dimensiuni colosale”, pentru că banii se duc în conturile intermediarilor dintre producători şi consumatori.
„Băieţii deştepţi” din energie încă există şi câştigă miliarde din bani publici, susţine Năstase, astfel că este necesar un mecanism de reglementare a pieţei pe termen scurt.
Năstase se aşteaptă ca mai multe fabrici şi capacităţi industriale din România să se închidă în această iarnă, cu efecte sociale şi economice. Vor fi oameni care îşi vor pierde locurile de muncă şi vor sta în beznă şi frig, pentru că nu vor mai avea cu ce să-şi plătească facturile, spune el.
În opinia sa, producătorii de energie ar trebui să fie obligaţi să vândă o parte din producţie direct către consumatorii industriali, pe platforma specială care există pe bursă, eliminându-se în acest fel intermediarii.
O iarnă cum nu am mai văzut
Ce e mai rău abia acum vine, spune el, precizând că o să vedem la iarnă ceva ce încă n-am văzut.
“Dacă nu se iau măsuri acum, o să vedem nişte preţuri imposibil de suportat, o să vedem nişte facturi imposibil de plătit, o să vedem un buget de stat gol puşcă, fără niciun fel de resurse şi o să vedem un cost al creditelor la care se împrumută statul din ce în ce mai mare”, a afirmat el.
La nivel european se vorbeşte de închideri de capacităţi pentru economia de energie, dar în România deja s-a întâmplat asta. Am închis noi, a închis Azomureş, deci ne încadrăm în cei 15% cu care trebuie să reducem consumul, lucru pe care l-a spus şi ministrul Popescu (ministrul Energiei, Virgil Popescu n.r).
Dar faptul că Azomureş a închis are repercusiuni în agricultură, în preţul îngrăşămintelor, avem şi secetă, deci avem tot ce ne trebuie ca să avem o iarnă cumplită. Dacă va fi şi iarnă geroasă, e clară treaba.
„Dacă nu se iau măsuri, o să mai vedem şi alte capacităţi industriale închise. Din discuţiile pe care le-am avut, colegii din asociaţie (Asociaţia Marilor Consumatori de Energie – n.r.) sunt la limita răbdării, la limita suportabilităţii. Au presiuni foarte mari din partea acţionarilor şi clienţilor lor, adică n-o să reuşească să susţină costurile astea. Ce să mai vedem? Fabrici închise, şomaj şi implicit oameni care nu-şi vor mai putea plăti deloc facturile”, a mai afirmat Șeful Alro.
E ca un domino. În momentul în care nu-şi vor mai putea plăti facturile, evident că distribuţiile vor avea de suferit şi furnizorii vor avea de suferit, pentru că ei vor avea facturi de încasat. Instrumentele pe care le are furnizorul este să îi taie curentul, dacă factura nu este plătită. Şi pe partea de încălzire la fel va fi.
Trebuie luate măsuri acum, până intrăm în iarnă
“Trebuie luate măsuri acum, în septembrie, până intrăm în iarnă. Trebuie să luăm măsuri radicale, decisive, în aşa fel încât să avem să avem o industrie care să rămână cât de cât în picioare. Şi nu mă refer numai la marii consumatori şi la industria de energie, ci la toţi”, a mai arătat el.
Toată industria trebuie cumva sprijinită, inclusiv cei mai mici, pentru că şi noi avem furnizori. Avem, la nivelul asociaţiei, mii de furnizori locali în ţară, de la bocanci şi salopete până la tot soiul de piese de schimb, furnizori care foarte mulţi sunt IMM-uri. Alegi să sprijini IMM-urile, dar să nu mă sprijini pe mine? Păi eu dacă dispar ca şi client al lui, el rămâne fără obiectul muncii. Degeaba i-am dat banii IMM-ului, dacă îi condamn la pieire clienţii, n-are logică.
Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din ţară, care a închis 60% din electroliză, şi-a abandonat planurile de revenire la capacitate maximă pe care le avea pentru anul viitor şi se pregăteşte să trimită în şomaj tehnic 500 din cei 2.500 de angajaţi, până la finele anului.
Ştirea zilei
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
Miercuri, 17 august, este programată proba obligatorie a profilului, la Matematică sau Istorie, în cadrul examenului de Bacalaureat 2021, sesiunea de toamnă, pentru absolvenții de liceu.
Vezi AICI varianta pentru Istorie
Vezi AICI baremul pentru Istorie
Vezi AICI varianta pentru Matematică – Mate-info
Vezi AICI baremul pentru Matematică – Mate-info
Vezi AICI varianta pentru Matematică – Tehnologic
Vezi AICI baremul pentru Matematică – Tehnologic
Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.
Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.
Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.
Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.
Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.
După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
Cum corectez o greșeală
Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.
Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
- 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
- 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale
-
Actualitateacum 4 ore
Bani de la stat pentru patronii care angajează șomeri: Ministerul Muncii va suplimenta fondurile
-
Ştirea zileiacum 13 ore
17 august 2022, COVID-19 în Alba. 33 de noi infectări și un deces, în ultimele 24 de ore, în județ
-
Ştirea zileiacum 10 ore
SUBIECTE și BAREME la Matematică și Istorie, la Bacalaureat 2022, sesiunea de toamnă
-
Actualitateacum 8 ore
Salariile bugetarilor urmează să fie majorate: Angajații la stat care nu au ajuns la nivelul grilei pe 2022 vor primi o pătrime din suma restantă
-
Actualitateacum 18 ore
Marian Godină, atac dur la adresa ministrului de Interne: „Ca Poliția Română să-i facă imagine unui om politic pare ceva de o slugărnicie incredibilă”
-
Actualitateacum 12 ore
COVID 17 august 2022, în România: 7.500 de cazuri noi de coronavirus și 40 decese, în ultimele 24 de ore
-
Curier Județeanacum 6 ore
Centru de inovare a orașului, în Alba Iulia: Primăria cumpără echipamente electronice pentru amenajarea spațiului multifuncțional
-
Ştirea zileiacum 5 ore
FOTO| Bazin de înot didactic și de agrement la Aiud: Licitația, în valoare de peste 20 de milioane de lei, lansată în SEAP