Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Opinii - Comentarii

A.U.R. ȘI REVOLUȚIA NAȚIONALISTĂ

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

A.U.R. ȘI REVOLUȚIA NAȚIONALISTĂ

Am fost eu însumi luat prin surprindere de taifunul AUR, care a bulversat așteptările legitime și a dat peste cap calculele politice privind configurația noului Parlament și, deci, a viitorului Guvern. Singurul lucru bun al partidului apărut meteoric abia în ultima lună, este că a extirpat din eșichierul politic ProRomânia, partidul celebrului plagiator și mincinos Victor Ponta și al șturlubatecului C.P. Tăriceanu. Mai ales PSD a respirat ușurat. Nimeni nu a acordat atenția cuvenită AUR – un partid botezat „anti-mască” sau „partid-scandal”, datorită circului din ultimele luni desfășurat de membrii acestuia în unele orașe dar mai ales în Piața Victoriei din București sau la Alba-Iulia, de Ziua Națională.

Lozincile strigate, mesajul prozeliților transmis în discursurile zbierate la porta-voce, mesaje de sorginte ultranaționalistă, chiar legionară, ortodoxismul exagerat, euroscepticismul incitator, părea imposibil să fie agreate de un public, care se distanțase de extremismele politice, vadimiste, exilându-le în debaraua închisă a politicii românești. O dovadă este că la alegerile locale AUR a obținut 0,99% din voturi pentru consilii județene, 0,43% pentru consilii locale și 0,29% pentru alegerea primarilor.

Numai că, în politica românească, se dovedește, nimic nu este irevocabil. Totuși, ce încredere putea să stârnească una din liderele AUR, matroana avocată Diana Șoșoacă, avocata refractarului arhiepiscop Teodosie, candidată la Senat din partea AUR la Iași, care încuraja virulent, aproape isteric publicul din fața Guvernului să nu poarte mască, să sfideze carantinarea obligatorie și să apere libertatea de a spune „nu” Guvernului în privința desfășurării sărbătorilor religioase în pandemie. „Nu vă fie teamă de jandarmi sau poliție, n-au decât să aducă și armata, rămâneți alături de noi! N-au ce să ne facă! ” – striga unui public, care fâlfâia steaguri tricolore și ridica acuzator pumnii strânși. Copreședintele AUR, George Simion era cunoscut mai degrabă ca liderul unei galerii de fotbal în permanent conflict cu poliția, care i-a și deschis două dosare penale, sau ca expulzat perpetuu din Republica Moldova unde încerca să organizeze mitinguri pentru alipirea Basarabiei la patria mamă.

Citește și: Armata obligatorie: AUR vrea să fie introdus din nou stagiul militar pentru toată lumea, în România

Județul Alba, cunoscut ca naționalist, a acordat AUR 12,39% din voturile sale și a trimis astfel un deputat al acestuia în Parlamentul României. Ciudat și neliniștitor este că Daniel Gheorghe Rusu, fostul primar din Șpring, nu și-a mai convins concetățenii să-i acorde un nou mandat după cele trei anterioare. Așadar, refuzat de către cei care îl cunoșteau, a fost ales pe lista AUR, de cei care nu-l cunoșteau. Un slogan proclamat asiduu în discursurile AUR – slogan cu care și-a adjudecat o parte din electoratul USR nemulțumit de țâfna liderilor, aflați în război deschis cu partenerul politic PNL – a fost schimbarea clasei politice. Ciudată schimbare dacă iei un politician vechi, îl revopsești și îl prezenți drept nou.

Analiștii politici și chiar politicienii încearcă să evalueze, extrem de interesați, șansele de supraviețuire ale noului partid. Într-un fel oarecum asemănător și cu un scor chiar ceva mai bun ( 14,65% la Senat și 13,99% la Camera Deputaților) a intrat la alegerile din 2012, în Parlament, Partidul Poporului (PPDD) creat de popularul om de televiziune Dan Diaconescu. După arestarea și condamnarea lui parlamentarii PP s-au disipat în celelalte partide iar în 2015 a fuzionat cu UNPR. Cu AUR lucrurile vor sta probabil altfel, deși nu are o platformă ideologică și politică clară și niciun program de guvernare. Ceea ce prezintă ei drept program politic este o însăilare de aspirații intelectualiste de extremă dreaptă, chiar dacă George Simion declară că ei sunt conservatori radicali nu extremiști. Simulactrul de doctrină se sprijină pe patru piloni: FAMILIA (tradițională, alcătuită dintr-un bărbat și o femeie), NAȚIUNEA (patria, alcătuită exclusiv din români), care exclude existența Statelor Unite ale Europei și globalismul (nu se spune nimic despre zecile de miliarde de euro primite de România ca membră a UE), CREDINȚA exclusiv cea creștină, ateismul fiind o rătăcire a spiritului de sorginte marxistă și LIBERTATEA cu insistență pe libertatea de a lupta împotriva oricărei forme de marxism contemporan.

Citește și: George Simion, președintele AUR: „Suntem generația revanșei! Vreau doar să nu dureze mult, nu vreau să ajungem la putere peste 8 ani, 12 ani”

O analiză statistică a categoriilor de vârstă prezente la vot destramă opinia că AUR a canalizat revolta celor mulți pentru nereușitele guvernării din ultimii 30 de ani. Majoritatea covârșitoare a votanților partidului au fost persoane sub 30 ani deci tineri născuți după Revoluție. În realitate AUR este un partid creat on-line, pe facebook. George Simion are peste 500.000 de urmăritori. El și-a pus și o poză în care apare alături de Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, acesta în ținută de academician. Mai apare și alături de ideologul Călin Geogescu, promotor al ideilor lui Dughin, ideologul lui Putin. Așa se explică și faptul că a adunat voturi masive în diaspora. Formațiunea a obținut primul loc în Italia și Cipru (36,16% respectiv 36,71%) și locul doi în Spania și Franța (26,73% respectiv25,87%).

Afirmam că AUR are anumite șanse de supraviețuire întrucât ocupă un loc lăsat liber în extrema dreaptă după dispariția PUNR și PRM. România rămăsese singura țară europeană fără un partid ultranaționalist. Interesant este – și foarte puțini o știu – că există un Birou Național de Conducere și un Senat al AUR, din care fac parte reprezentanți ai elitei intelectuale din România: oameni de știință, profesori universitari, oameni de cultură celebri, filosofi, politicieni consacrați din Republica Moldova, jurnaliști notorii, medici implicați social, sociologi. Președintele Senatului este Sorin Lavric, care s-a bucurat de susținerea lui Gabriel Liiceanu, Mircea Diaconu, și a fost promovat în media de Ion Cristoiu. Limbajul lui Lavric, inclusiv misoginismul agresiv amintește de discursul legionar dintre cele două războaie: „Pentru noi începe un război ideologic al cărui deznodământ va sta în înlăturarea actualei clase politice. În patru ani vom disloca partidele din Parlament. Vom schimba figurile, vom primeni limba, vom aduce bucuria de a fi români.Vom regăsi gustul mistic…Vom aduce exaltarea de a fi parte dintr-un întreg numit România. Vom întreține cu venerație memoria deținuților politici”. De altfel Sorin Lavric a candidat la Senat în județul Neamț, acolo unde a candidat și Zelea Codreanu. O primă reacție fertilizantă pentru intelectualitatea românească, Nicolae Manolescu l-a dat afară pe Lavric din Uniunea Scriitorilor și de la revista acesteia „România literară”.

Citește și: Cine este deputatul AUR de Alba, Daniel Gheorghe Rusu. Mesajul său către politicieni: ,,Iar ați dat o palmă la c***t”

Dacă viitoarea guvernare va îndreptăți semnificativ așteptările electoratului și va ști să atragă cele 80 miliarde de euro acordate, necesare dezvoltării mai rapide a economiei probabil că electoratul AUR se va dezumfla. Se presupun dar nu se știu prea multe nici despre sursele de finanțare ale partidului iar dacă acestea vor dispare va dispare și partidul. Devine destul de clar că revoluția naționalistă visată de Lavric și compania nu are șanse de reușită. România nu are nicio șansă în afara UE.

Mihai Babiţchi


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale

Bogdan Ilea

Publicat

în

26 aprilie: Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale În fiecare an, la 26 aprilie este marcată Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. În 2000, statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au desemnat ziua de 26 aprilie, dată la care, în 1970, a intrat în vigoare convenţia de înfiinţare a WIPO, ca zi dedicată recunoaşterii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea