Actualitate
A început depunerea la APIA a declaraţiilor privind cota de lapte
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează cumpărătorii care achiziţionează lapte, precum şi producătorii deţinători de cotă de lapte pentru vânzări directe că, începând cu data de 1 aprilie trebuie să depună declaraţiile anuale privind livrările, respectiv vânzările, realizate în anul de cotă 2011/2012. Reamintim că anul de cotă s-a încheiat la 31 martie, iar declaraţiile anuale trebuie completate şi depuse la centrele APIA până la data de 14 mai, inclusiv, fără penalizări. Aceste declaraţii trebuie depuse de către producătorii care deţin cotă pentru vânzări directe şi de către cumpărătorii care achiziţionează lapte de la producători. Producătorii deţinători de cotă pentru vânzări directe trebuie să completeze declaraţia anuală pe baza datelor din Caietul fermierului. În funcţie de cantitatea de cotă de vânzări directe deţinută, Caietul fermierului este de două tipuri: tip A (pentru producătorii care deţin cotă mai mare de 5.000 de kilograme) şi tip B (pentru o cantitate mai mică de 5.000 de kilograme). Este important de menţionat că producătorul care deţine cotă pentru vânzări directe trebuie să depună declaraţia anuală chiar dacă nu a comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. De asemenea, cumpărătorii trebuie să depună la centrele judeţene APIA declaraţia anuală privind cantitatea de lapte achiziţionată în anul de cotă 2011/2012, termenul limită fiind tot 14 mai. Producătorilor de lapte care nu depun în termenul legal stabilit declaraţia anuală privind cantităţile comercializate li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal. Pentru cumpărătorii de lapte care nu depun la termen declaraţia anuală privind cantităţile achiziţionate, sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai. Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01% din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Suma trebuie să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 euro. În egală măsură, cumpărătorul care nu trimite declaraţia anuală riscă să piardă dreptul de a achiziţiona lapte de la deţinătorii de cotă, prin retragerea aprobării. (R.G.)

Actualitate
VIDEO| A venit iarna pe Transfăgărășan: S-a așternut un strat consistent de zăpadă. Drumarii au început deszăpezirea
VIDEO| A venit iarna pe Transfăgărășan: S-a așternut un strat consistent de zăpadă. Drumarii au început deszăpezirea
Drumarii au început să deszăpezească Transfăgărăşanul, în condiţiile în care pe anumite porţiuni ale şoselei zăpada s-a aşternut într-un strat consistent.
Pe Transfăgărăşan DN 7C, carosabilul este acoperit cu zăpadă, iar utilajele intervin pentru degajarea drumului.
„Pe Transfăgărășan iarna a început să-și facă simțită prezența!
Drumarii de la CNAIR intervin permanent pentru a menține circulația deschisă în siguranță, pentru cei care tranzitează unul din cele mai frumoase drumuri montane din lume, cât mai mult timp”, au transmis reprezentanții Companiei Național de Administrare a Infrastructurii Rutiere, prin intermediul paginii de socializare.
Actualitate
Se schimbă regulile la facturi: Cât ne va costa curentul la un consum lunar mai mare de 255 KWh
Se schimbă regulile la facturi: Cât ne va costa curentul la un consum lunar mai mare de 255 KWh
O nouă ordonanță privind facturarea energiei electrice la consumatorii finali prevede noi prețuri pentru un consum lunar mai mare de 255 KWh, în timp ce o alta reglementează piața până în 2025.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat vineri că Guvernul va introduce un preț plafonat la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru marii consumatori, dar și pentru consumatorii casnici care consumă peste 255 kWh.
Concret, consumatorii finali vor plăti energia electrică după cum urmează:
0,68 lei/kWh pentru consum sub 100 kWh, pentru consumatori casnici
0,8 lei/kWh pentru consum cuprins între 100 kWh și 255 kWh, pentru consumatori casnici
1,3 lei/kWh pentru consum peste 255 kWh și 0,8 lei/kWh pentru primii 255 kWh consumați, pentru consumatori casnici
1 lei/kWh pentru IMM-uri
1,3 lei/kWh pentru marii consumatori
„Astăzi discutăm o ordonanță de urgență prin care asigurăm mecanismele de achiziție pentru energie astfel încât să asigurăm protejarea populației și a economiei. Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până în 100 de kWh, 0,8 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 kWh, vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern în care se aprobă noile norme..
Potrivit premierului, „prin introducerea acestui mecanism și modificările care se vor face în Parlament la ordonanța 119, vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei/kWh”.
„De asemenea, consumatorii care consumă peste 255 kWh, vor beneficia de același preț al energiei, de 1,3 lei kWh, cu specificația că, diferite de prevederile anterioare, cei care consumă peste 255 kWh, vor plăti primii 255 kWh la valoarea de 0,8 lei”, a spus premierul.
Producătorii, obligați să vândă la un preț reglementat de 450 lei/MWh
Guvernul va institui până în anul 2025 un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prin care obligă producătorii de energie electrică să vândă la prețul reglementat de 450 lei/MWh. Un achizitor unic, adică operatorul pieței centralizate de electricitate (OPCOM), va vinde apoi energia către furnizori tot cu prețul de 450 lei/MWh, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi discutat în ședința Executivului de vineri.
Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică va fi instituit pe perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.
Astfel, pe durata utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică societatea Operatorul pieței de energie electrică și de gaze naturale OPCOM va avea calitatea de achizitor unic pe piața de energie electrică. Prețul plătit de achizitorul unic, adică OPCOM, producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh.
OPCOM va cumpăra energia electrică de la producători și va vinde energia electrică achiziționată furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia. OPCOM va vinde cantitățile de energie electrică cu prețul de 450 lei/MWh.
Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică se va aplica producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, adică inclusiv producătorilor mici.
Mecanismul nu se va aplica însă producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, precum:
a) energie hidraulică utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW;
b) energie eoliană;
c) energie solară;
) energie geotermală;
e) biomasă;
f) biolichide;
g) biogaz;
h) gaz de fermentare a deșeurilor;
i) gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate.
Mecanismul nu se va aplica nici capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022, și nici producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET.
Actualitate
TRAGEDIA din Sebeș: Cercetări pentru moarte suspectă în cazul femeii descoperite decedată în locuința sa
TRAGEDIA din Sebeș: Cercetări pentru moarte suspectă în cazul femeii descoperite decedată în locuința sa
Noi detalii apar în cazul femeii din Sebeș, care a fost găsită decedată în locuința sa, în urma unui incendiu izbucnit în cursul acestei dimineți.
Potrivit informațiilor puse la dispoziție de IPJ Alba, în această dimineață, în jurul orei 09,00, în urma unui apel prin 112, prin care a fost semnalată producerea unui incendiu la o locuință din municipiul Sebeș, polițiștii din Sebeș s-au deplasat la fața locului, pentru efectuarea de cercetări.
Incendiul a fost lichidat de către pompieri, iar în interiorul locuinței a fost identificat cadavrul unei femei, în vârstă de 65 de ani, proprietara locuinței.
La examinarea sumară a cadavrului, nu au fost identificate urme de violență, iar acesta a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală, pentru efectuarea necropsiei și stabilirea cauzei morții.
În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere din culpă.
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO, VIDEO| S-a deschis primul magazin DECATHLON din județul Alba, în incinta Alba Mall
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Actualitateacum 18 ore
Deschiderea magazinului Decathlon umple mall-ul: Parcările centrului comercial au fost arhipline
-
Ştirea zileiacum 6 ore
11 noiembrie| Ziua Veteranilor: Cum a ajuns să fie marcată această zi
-
Ştirea zileiacum 22 de ore
LIVE VIDEO| TOPUL FIRMELOR 2021, în județul ALBA: Cele mai bune afaceri, premiate de Camera de Comerț în cadrul unei gale la Pavilion Mercur
-
Actualitateacum 19 ore
Un val de aer rece lovește România: Temperaturile scad dramatic și încep NINSORILE
-
Curier Județeanacum 18 ore
FOTO | ”A încercat să evite o coliziune”: cum a rămas un șofer cu mașina blocată în șanțul de pe marginea străzii
-
Ştirea zileiacum 2 ore
VIDEO| 1 Decembrie 2022, la Alba Iulia: Paradă militară, concerte pentru toate vârstele, masă populară și foc de artificii