Rămâi conectat

Actualitate

Vârsta medie la data pensionării în România. Suntem poporul care lucrăm cel mai puțin: 32 de ani, față de 39 de ani media în Europa!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vârsta medie la data pensionării în România. Suntem poporul care lucrăm cel mai puțin: 32 de ani, față de 39 de ani media în Europa!

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în toamna acestui an, numărul pensionarilor din țara noastră a fost de 4,96 milioane, iar pensia medie a fost de 2.582 lei. Totodată, raportul dintre pensia medie şi salariul mediu net din România a fost de 53,5%.

În toamna acestui an, numărul pensionarilor din țara noastră a fost de 4,96 milioane, în timp ce pensia medie a fost de 2.582 lei, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică.

Potrivit INS, anul trecut, în țara noastră, vârsta medie la data pensionării a fost de 59,5 ani. În cazul bărbaților această vârstă a fost mai mare cu 0,8 ani decât la femei și cu 0,5 ani mai mare ȋn mediul rural decât ȋn cel urban. De asemenea, în 2023, femeile au ieșit anticipat la pensie ȋn mai mare măsură decât bărbații. Mai exact, o femeie din cinci s-a pensionat anticipat, comparativ cu bărbații, în cazul cărora doar unul din șapte s-a pensionat anticipat.

Citește și: Pensia minimă garantată: Numărul beneficiarilor de indemnizație socială a explodat

Conform publicației INS „Pensii și participarea pe piața muncii”, aproximativ 20.600 de pensionari au continuat să lucreze în următoarele 6 luni de la încasarea primei pensii, în timp ce peste 25.000 de pensionari s-au reangajat part-time. În total, din cei aproape 5 milioane de pensionari din țara noastră, aproximativ 700.000 sunt activi pe piața muncii, restul de 4,2 milioane fiind inactivi.

„Din cei 4,2 milioane de pensionari inactivi, 1 milion au sub 64 de ani. Aici e problema fără soluție în momentul de față: pensiile speciale. Ne permitem luxul să retragem din activitate oameni în vârful carierei profesionale plătindu-i, pe mulți dintre ei, foarte mult și nu mai au nicio motivație să revină în piața muncii marea majoritate a lor. Din cei 4 milioane inactivi, peste 90% nu doresc să revină în piața muncii”, a declarat Ionuț Dumitru, economist-șef, Raiffeisen Bank.

Datele Eurostat arată că, înainte de pensionare, românii lucrează în medie puțin peste 32 de ani, fiind astfel poporul cu cea mai scurtă durată medie a vieții profesionale din Europa. Media de pe bătrânul continent este de 39 de ani.

Citește și: Ajutoare pentru pensionari 2025: Indexarea pensiilor cu rata inflației și sprijin pentru pensiile mici și medii

Olanda este țara care înregistrează cele mai mari valori, și anume aproape 44 de ani de serviciu. În topul țărilor în care durata vieții profesionale este cea mai ridicată urmează Suedia (43,1 ani) și Danemarca (41,3 ani). La polul opus, cele mai mici durate de viață profesională au fost înregistrate în România (32,2 ani), Italia (32,9 ani) și Croația (34,0 ani).

„Noi discutăm de o vârstă standard de pensionare de 62-65 de ani (ca medie n.r.), dar vârsta efectivă este mult mai mică pentru că mediile se fac din cei care se pensionează la 65 și cei care se pensionează la 40 de ani.

Durata vieții active în România este puțin peste 30 de ani pe statisticile Comisiei Europene, fiind cea mai mică din Europa. Dar media e făcută din cei care muncesc și la 70 de ani și din cei care ies din activitatea economică la o vârstă aproape rușinoasă, la 40 de ani, când sunt în vârful carierei.

Deși am cheltuit enorm de mulți bani pentru a-i școli, specializa, și îi determinăm să stea acasă. Aici ar trebui schimbate politicile, în sensul să încurajăm rămânerea în activitatea economică”, a mai explicat Ionuț Dumitru.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Armata obligatorie pentru băieți și opțională pentru fete: Două luni pe an, de la 18 până la 20 de ani – propunerea lui Daniel Funeriu

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Armata obligatorie pentru băieți și opțională pentru fete: Două luni pe an, de la 18 până la 20 de ani – propunerea lui Daniel Funeriu Daniel Funeriu anunţă că îşi ia ”angajamentul public” că domeniul apărării va beneficia de un buget de 3,5% din PIB, iar cel puţin 2% din acest buget să reprezinte cheltuieli […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea