Rămâi conectat

Ştirea zilei

5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele

Ziarul Unirea

Publicat

în

5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele

Ajunul Bobotezei este considerată prima zi de post negru din an, în care nu se mănâncă şi nu se bea nimic, fiind urmată de bobotează şi de ziua Sfântului Ioan, care încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Boboteaza, serbată în 6 ianuarie este considerată şi ziua naşterii spirituale a Mântuitorului Iisus Hristos. Boboteaza este una dintre cele mai mari sărbători înainte de Paștele 2023. Paștele ortodox 2023 se sărbătorește în 16 aprilie, iar Pastele catolic 2023  se sărbătorește în 9 aprilie.

Citește și: De ce se întorc apele râului Iordan în fiecare an în ziua de Bobotează. Explicația biblică și ștințiifică care determină întoarcerea cursului râului Iordan

În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Canoanele Bisericii învaţă că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate. În Tipicul Sfântului Sava se spune că, dacă Ajunul cade duminica sau sâmbăta, nu se ţine post negru.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post şi rugăciune timp de 40 de zile, să primească botezul în seara acestei zile. După ce primeau botezul, puteau sa participe pentru prima data la liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească. Astăzi, creştinii postesc în aceasta zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită – Agheasma Mare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Citește și: Mesaje de Sfantul Ion Botezătorul  • SMS-uri haioase de Sfântul Ioan • Urări şi felicitări de „La mulţi ani” pentru Ioan, Ion, Ioana, Ionuţ şi pentru toţi cei care îşi sărbătoresc onomastica

Cu Agheasma Mare se stropesc casele credincioşilor şi locuitorii acestora, în Ajunul Bobotezei. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, cum ar fi de pildă, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.

Tradiţia spune că în ajunul Bobotezei oamenii pregătesc o masa asemănătoare cu masa din ajunul Crăciunului. Pe masa din „camera de curat” se aşterne o faţă de masă, aleasă special pentru acest moment, sub faţa de masă se pune fân sau otava iar pe fiecare colt se pune cate un bulgare de sare.

Deasupra se aşează douăsprezece feluri de mâncare: coliva – grâu pisat, fiert, îndulcit cu miere şi amestecat cu nucă pisata -, bob fiert, fiertura de prune sau perje afumate, sarmale ( „găluşte” ) umplute cu crupe, borş de „burechiuşe” sau „urechiuşele babei” – borş de fasole albă în care se fierb colţunaşi mici, umpluţi cu ciuperci, ce au colţurile lipite în forma de urechiuşe -, borş de peste, peşte prăjit, „vărzare” – plăcinte de post umplute cu tocătura de varza acră -, plăcinte cu mac etc.

Citește și: Mesaje de Paște • Urări de Paște • Felicitări de Paște • SMS de Paște

Pana la sosirea preotului cu Iordanul sau Chiraleisa, nimeni nu se atinge de mâncare iar, imediat după sfinţirea mesei, parte din bucate sunt adăugate în hrana animalelor pentru „a fi protejate de boli şi pentru a fi bune de prasilă”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| INCENDIU în Alba Iulia: ARDE acoperișul unei case. Intervin pompierii

Ziarul Unirea

Publicat

în

INCENDIU în Alba Iulia: ARDE acoperișul unei case. Intervin pompierii

Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în municipiul Alba Iulia, Strada Gheorghe Doja.

Potrivit informațiilor puse la dispoziție de autorități, ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperisul unei case.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pompierii au intervenit cu două autospeciale cu apă și spumă, de pe strada Livezii. De asemenea, jandarmii au asigurat perimetrul din apropierea acestui eveniment. La locul incidentului a fost prezentă și o mașină de intervenție SDE.

Incendiul se manifestă la acoperișul unei locuințe, pe aproximativ 20mp.

Forțele prezente la locul incendiului la momentul actual lucrează pentru localizarea acestuia.

UPDATE 22.20: Incendiul a fost lichidat, potrivit informațiilor puse la dispoziție de autorități.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Extinderea Centrului de consiliere si sprijin pentru părinţi si copii „Sfânta Maria”, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Extinderea Centrului de consiliere si sprijin pentru părinţi si copii „Sfânta Maria”, din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali

Pe masa consilierilor locali din Municipiul Alba Iulia se află, în cadrul ședinței din data de 7 februarie, un proiect de hotărâre pentru extindere pe verticală a unei clădiri din oraș, pentru amenajarea unui centru pentru persoane vulnerabile.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia a identificat nevoia a peste 42 de copii aflaţi cu vârste între 14-18 ani, analizand familii cu nevoi materiale şi financiare, în cadrul cărora riscul de separare a copilului creşte, precum şi riscul de abandon şcolar şi chiar de a nu fii înscrişi în sistemul naţional de învăţământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Având în vedere că la nivelul municipiului Alba Iulia, nu există alte centre de zi de natură publică sau privată, sau de tip ONG care să acopere nevoia actuală faţă de această categorie de vârstă, susţinem că serviciile noastre se pot raporta în rândul beneficiarilor de pe întreaga comunitate a municipiului.

Direcţia de Asistenţă Socială Alba Iulia a identificat şi soluţia de satisfacere a acestei nevoi, astfel, în cadrul ”Componentei 13 – Reforme sociale”, respectiv prin Investiţia II: „Crearea unei reţele de centre de zi pentru copiii expuşi riscului de a fi separaţi de familie”, se va depune o cerere de finanţare pentru înfiinţarea şi construcţia unui Centrul de zi pentru copii aflaţi în situaţie de risc de separare de părinţi şi dotarea acestuia pentru o bună funcţionalitate, cu o valoare maximă eligibilă de 484.000 Euro iară TVA, cu respectarea cerinţelor din ghidul specific.

Pentru imbunatatirea situaţiei, se propune extinderea pe verticala a clădirii unde la parter funcţionează Centrul de consiliere si sprijin pentru părinţii si copii „Sfanta Maria” prin adaugarea unui etaj peste parterul existent, cu o suprafaţa construita de 359.10 mp, cu scopul amenajării unui centru pentru persoane vulnerabile.

Funcţiunile existente la nivelul parterului se vor păstră, cu excepţia zonei in care sunt amenajate cabinetele medicale, aceasta zona fiind înlocuita cu casa scării pentru acces la etaj – incapere unde se va amplasa atat o scara de acces la etaj cat si un lift pentru accesul persoanelor cu dizabilitati.

La etaj se vor amenaja o sala de sport, o sala de mese cu chicineta, un birou de consiliere psihologica, un birou personal, o biblioteca – sala de lectura, o sala de activitati si grupuri sanitare pe sexe. Tot aici se va amenaja o a doua zona de grupuri sanitare pentru personalul centrului si o zona tehnica.

Finisajele exterioare se vor realiza astfel: la nivelul pereţilor exteriori de la etaj se va monta un termosistem cu grosimea totala de 30 cm din vata minerala – 20 cm in grosimea structurii metaice si 10 cm la exterior, care se va finisa cu tencuieli decorative de exterior, montate peste o placa OSB. Aceleaşi tencuieli decorative se vor aplica si la nivelul parterului. Acoperişul va fi tip terasa, pe structura metalica.

Valoarea totala a investiţiei, inclusiv TVA: 2.789.485,04 lei, din care C+M – 1.760.299,17 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Îţi arăt eu ţie viol!” PEDEAPSA primită de un bărbat din Alba care și-a amenințat vecinii: „Îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui”

BONTEA Alexandru

Publicat

în

„Îţi arăt eu ţie viol!” PEDEAPSA primită de un bărbat din Alba care și-a amenințat vecinii: „Îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui”

Un bărbat s-a ales cu o amendă penală de aproape 5.000 de lei, din partea Judecătoriei Alba Iulia, după ce a amenințat o femeie și pe soțul acesteia, spunând că „soțul ei nu va prinde pensia” și „îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia”.

La data de 21 mai 2020 inculpatul a ameninţat-o pe femeie spunându-i că „soțul ei nu va prinde pensia”, iar ulterior l-a ameninţat pe bărbat spunându-i că „îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia” şi în data de 07 iulie 2020, în jurul orei 18.00, inculpatul a ameninţat-o pe femeie spunându-i „îţi arăt eu ţie viol”, ameninţări prin care le-a provocat persoanelor vătămate o stare de temere.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din declaraţia femeii reiese faptul că deasupra locuinţei sale locuia la data faptelor inculpatul, în prezent acesta fiind evacuat din acel imobil, între aceştia existând mai multe neînţelegeri, pe fondul împrejurării că inculpatul le-a adresat şi în trecut cuvinte şi expresii jignitoare, fără niciun motiv.

Persoana vătămată a relatat că în data de 21.05.2020, in jurul orei 17.30, a intrat în scara blocului, însoţită fiind de fiul său, în vârstă de 9 ani, iar inculpatul, fiind sub influența alcoolului, i-a adresat cuvinte şi expresii jignitoare și a ameninţat-o spunându-i că soțul ei nu va prinde pensia.

Totodată, din declaraţia persoanei vătămate rezultă că în data de 07.07.2020, în jurul orei 18.00, în timp ce se deplasa în scara blocului, inculpatul a ameninţat-o spunându-i „îţi arăt eu ţie viol. Femeia a precizat că expresiile adresate de inculpat i-au provocat o stare de temere.

Din declaraţia bărbatului rezultă faptul că se află în stare conflictuală cu vecinul său de mai mulţi ani, iar în data de 21.05.2020, în jurul orei 17.30, a fost sunat de către soţia sa, care i-a spus că a avut unele probleme cu inculpatul, la acea vreme vecin al persoanelor vătămate.

În momentul în care persoana vătămată a ajuns l-a întâlnit pe inculpat, care se afla sub influenţa băuturilor şi care l-a ameninţat spunându-i că îi va arăta el lui, îl va rezolva pe el și pe familia lui, îi va viola familia, ameninţări care i-au creat persoanei vătămate o stare de temere.

Din declarația unei martorei rezultă faptul că are cunoștință despre faptul că inculpatul se află în situație conflictuală cu părinții martorei, iar în luna mai 2020 mama ei i-a comunicat telefonic că inculpatul a amenințat-o că dacă o prinde o va viola.

De asemenea, martora a precizat că inculpatul l-a amenințat pe tatăl ei, acestuia din urmă fiindu-i teamă că inculpatul le-ar putea face vreun rău membrilor familiei sale.

„În baza art. 206 alin. 1 C.pen. cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.pen., art. 41 alin. 1 Cod penal şi art. 43 alin. 5 Cod penal raportat la art. 61 alin. 4 lit. b) C.pen., cu referire la art. 396 alin. 1 şi 2 C.proc.pen. condamnă pe inculpat, cu antecedente penale, la pedeapsa amenzii în cuantum de 4.800 lei stabilită prin înmulţirea unui număr de 240 zile amendă cu suma de 20 lei corespunzătoare unei zile-amendă, pentru săvârşirea infracţiunii de amenințare, în dauna persoanelor vătămate”, se arată în hotărârea Judecătoriei Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea