Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual pe care o cataloghează drept o misiune imposibilă expunând, într-un stil caracteristic, motivele ce stau la baza afirmațiilor sale.
Citește și: Cristian Păun, despre introducerea sau majorarea taxelor: Cetățenii sunt impovărați până la limita suportabilității. Toate se vor sparge în capul contribuabililor
„Reformarea sistemului monetar actual este o misiune imposibilă. Prea mulți au tatuat pe braț „Aurul este o relicvă barbară”, frecându-și mâinile și clipind de fericire cu fiecare nou QE al băncilor centrale care aruncă lichiditate proaspătă în cușca cu lei.
Băncile comerciale sunt direct mufate la tiparniță și beneficiază din plin de o imposibilitate economică și logică: dau cu împrumut la mai mulți deodată cea mai mare parte din depozitele noastre la vedere. Fără să ne întrebe. Noi fiind convinși că sunt „la vedere”. Astfel, băncile ajung să producă bani sub oblăduirea băncilor centrale moderne. Întru profit, desigur. Cum să nu fie barbar aurul pentru ei?
Este plin de investitori astăzi care abia așteaptă relaxarea monetară și o nouă tranșă de lichiditate care să forțeze artificial dobânzile în jos. Important este ca masa monetară în exces să nu ajungă repede la carne, lapte, ouă… Să stea cât mai mult în crypto, NFT-uri, FOREX, acțiuni sau indici. Până la următoarea relaxare cantitativă, și mai și. Valoarea Bitcoin să urce la cer. În monedă fiat, desigur. Ușor de multiplicat. Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi. Mai bine investești în NFT-uri despre o pictură cu oameni cultivând cartofi. Nu este nevoie de reformă monetară, lucrurile merg ca unse. Totul este „ămeizing”. Long, nu short. Cumperi ieftin, vinzi scump. Simplu… La naiba cu aurul! Prea barbar! Vivat tiparnița!
Mănâncă ciuperci economiștii clasici. Libertarienii, cum le spun unii. Austriecii, cum le spun alții. Banul este o convenție. Un contract, aclamă în cor cei mai mulți. Este ce spune legea ca este ban. Sau contractul social. Aurul e o relicvă tot mai barbară și economia o biată umanioară! Tot mai umanioară…
Citiți „Man, Economy, and State with Power and Market”! Lăsați deoparte cărțile motivaționale despre Bitcoin.”, a transmis public Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
O femeie de afaceri din Alba, pentru a treia oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI
O femeie de afaceri din Alba, pentru a patra oară în juriul festivalului WORLD FASHION FESTIVAL AWARDS DUBAI Georgeta Furdui, femeia de afaceri originară din Cugir, va face parte în 2025, pentru a patra oară din juriul World Fashion Festival. Cugireanca a mai făcut parte din juriul evenimentului încă de 2 ori în Dubai și […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii